Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στη σκιά του ακροδεξιού «σεισμού» στις κάλπες οι ηγέτες της Ε.Ε. ζητούν αλλαγή

Στη σκιά του ακροδεξιού «σεισμού» στις κ...

Τι συζητούν στις Βρυξέλλες

Ενώπιος ενωπίω μετά το ράπισμα της ευρωκάλπης ήλθαν οι «28» στις Βρυξέλλες για την αποτίμηση του αποτελέσματος που άνοιξε διάπλατα τις «πύλες» του Στρασβούργου σε ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιούς.

Με τα ακροδεξιά, λαϊκιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα να καταγράφουν κέρδη αδιανόητα έως σήμερα καταλαμβάνοντας το 30% των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έχουν έλθει μπροστά σε σκληρά ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Στη σκιά του ακροδεξιού «σεισμού» στις κάλπες οι ηγέτες ζητούν αλλαγή, μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας -μόνο που δεν εννοούν όλοι με τον ίδιο τρόπο την αλλαγή και παράλληλα μένει να αποδειχτεί εάν μπορούν να βρουν κοινό έδαφος για το πώς θα έλθει η ανάπτυξη, οι δουλειές και οι επενδύσεις.

Είναι επείγουσα η ανάγκη να προσδιοριστεί ξανά ο προσανατολισμός της ΕΕ με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ από τις Βρυξέλλες.

Και προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες των πολιτών θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και αλλού κατά της Ευρώπης. «Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη» είπε, τονίζοντας ότι χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει.

Για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στην Ευρώπη μίλησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο έτερος μεγάλος ηττημένος της ευρωκάλπης που είδε το ευρωσκεπτικιστικό UKIP να έρχεται πρώτο σε ψήφους και τον ηγέτη του Νάιτζελ Φάρατζ να πανηγυρίζει λέγοντας ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα. Δεν μπορεί να παραμερίσει η Ευρώπη αυτά τα αποτελέσματα και να συνεχίσει όπως πριν» τόνισε.

«Χρειαζόμαστε αλλαγή. Οι Βρυξέλλες είναι πολύ 'μεγάλες' και παρεμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό» τόνισε ο Κάμερον επαναλαμβάνοντας τη βρετανική θέση ότι η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στα κυρίαρχα κράτη-μέλη με περιορισμένο το ρόλο της Ευρώπης στα απολύτως απαραίτητα.

Στον ίδιο τόνο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε που εξοστρακίστηκε στην τέταρτη θέση, μία θέση μετά το αντι-ισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς. «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σχηματοποιήσουμε μία απάντηση. Και αυτή η απάντηση πρέπει να περιέχει λιγότερους κανόνες και λιγότερη φασαρία από την Ευρώπη».

Μήνυμα εστιασμένο στην ενίσχυση της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη ως ανάχωμα στην ακροδεξιά ήλθε τόσο από τα χείλη της Άνγκελα Μέρκελ, όσο και διά στόματος Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι. Όμως, μένει να αποδειχτεί εάν μπορούν να βρουν κοινό έδαφος και να συμφωνήσουν στο πώς.

Ως προς το «καυτό» πολιτικά ζήτημα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν, οι ηγέτες φρόντισαν προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής να αποφύγουν μία άμεση διαμάχη για το εάν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος του ΕΛΚ που επικράτησε στις ευρωκάλπες χωρίς αυτοδυναμία, θα πρέπει να λάβει την εντολή.

Όμως, το πολιτικό τοπίο ήδη «βράζει».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός -ο οποίος διεξάγει εκστρατεία κατά του «φεντεραλιστή» Γιούνκερ, επιδιώκοντας τρίτη υποψηφιότητα- δεν έκανε ρητή δήλωση στη Σύνοδο Κορυφής για πρόσωπα και ονόματα, όμως ήταν αρκετό το σχόλιό του ότι θέλει ανθρώπους που «δεν έχουν να κάνουν με το παρελθόν».

Πριν φτάσει στις Βρυξέλλες ο Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τουλάχιστον οκτώ αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να συζητήσει τις ενστάσεις του για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία όπως πάντα θα είναι η πιο σημαντική φωνή, προσερχόμενη στις Βρυξέλλες επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν -όμως αναγνώρισε ότι καμία πολιτική ομάδα δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, συνεπώς χρειάζονται ευρείες πλειοψηφίες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις