Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αναβίωσε και φέτος στην Γαστούνη του νομού Ηλείας το "Κάψιμο του αράπη"

Αναβίωσε και φέτος στην Γαστούνη του νομ...

Οι εκδηλώσεις που περιελάμβαναν και Θεία λειτουργία στον χώρο του Γηροκομείου "Παναγία η Καθολική" πραγματοποιήθηκαν στις 22 Απριλίου 2014

Στη Γαστούνη του γειτονικού νομού Ηλείας, χτύπησε χθες 22 Απριλίου 2014, η «καρδιά» των πιστών του Δήμου Πηνειού και ολόκληρης της πεδινής Ηλείας καθώς για ακόμα μια χρονιά αναβίωσε το «κάψιμο του αράπη». Όπως αναφέρει η εφημερίδα Πατρίς του Πύργου, τπρόκειται για ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη της ιστορίας και φτάνουν στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Φέτος, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία του εθίμου, η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Γηροκομείου «Παναγία η Καθολική» καθώς στον ιστορικό Ιερό Ναό πραγματοποιούνται έργα συντήρησης και προστασίας από την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πάτρας. Ωστόσο και φέτος ο «αράπης» κρεμάστηκε από το καμπαναριό της καθολικής για να παραδοθεί στη συνέχεια στις φλόγες προσελκύοντας εκατοντάδες πιστούς από ολόκληρο το νομό Ηλείας.

Νωρίς το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ Γερμανού, του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ.κ Αθανασίου, του πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη π. Φιλάρετου Σπανόπουλου και των ιερέων της ευρύτερης περιοχής του δήμου Πηνειού, με τους πιστούς να σχηματίζουν μια ατελείωτη ουρά για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα με την οποία είναι συνδεδεμένο το έθιμο.

Ο «αράπης» όπως γράφει η εφημερίδα Πατρίς, κρεμάστηκε και φέτος από το καμπαναριό του ιστορικού Ναού της Παναγίας της Καθολικής όπου λίγα λεπτά αργότερα παραδόθηκε στις φλόγες ενώ το φαντασμαγορικό «φινάλε» του εθίμου που η δυνατή έκρηξη του κεφαλιού του έδωσε το σύνθημα για ξεκινήσουν οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας στους κεντρικούς δρόμους του οικισμού Καθολικής υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Γαστούνης.

Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους που έδωσαν το «παρών» ήταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, οι βουλευτές Γιώργος Κοντογιάννης, Ανδρέας Μαρίνος και Γιάννης Κουτσούκος, ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Καφύρας, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Κατσανιώτης,  ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Χήνος, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Πηνειού με επικεφαλής τον δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Αλέξη Καστρινό, κ.α.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις