Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Φεύγει η γη κάτω από τα πόδια τους

Ηλεία: Φεύγει η γη κάτω από τα πόδια τους

Η γη στην Κεφαλονιά σείεται και στην Ηλεία υποχωρεί

Την ώρα που η γη σείεται ασταμάτητα στην κοντινή Κεφαλονιά, στην Ηλεία, το έδαφος υποχωρεί σε διάφορα σημεία επικίνδυνα. Λίγο πριν ξεκινήσει ένας νέο κύμα κακοκαιρίας, στην καρδιά του χειμώνα, δύο περιοχές, η Καυκανιά στην Αρχαία Ολυμπία και στην Πηνεία, καθιζήσεις και κατολισθήσεις προκαλούν ζημιές και πανικό στους κατοίκους.

Στην Καυκανιά επαναλαμβάνονται έντονα τα περσινά φαινόμενα με τους κατοίκους να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στην Πηνεία δρόμοι κατέστησαν αδιάβατοι, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με την πρόσβαση σε στάβλους και καλλιέργειες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απειλήθηκαν κα κατοικίες.

Και όλα αυτά ενώ από σήμερα Τρίτη ξεκινά νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει το νομό με απρόβλεπτες συνέπειες κυρίως στα ήδη ανοικτά μέτωπα.

Η Καυκανιά "τσουλάει"...
Για ακόμα ένα χειμώνα η Καυκανιά αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα καθιζήσεων και μάλιστα σε κεντρικά του σημεία. Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν εκ νέου υποχωρήσεις στον κεντρικό δρόμου του χωριού και οι κάτοικοι διακρίνουν έντονα τον κίνδυνο να κοπεί στα δύο η Καυκανιά.

Μέσα στην προχθεσινή νύχτα τα εδάφη υποχώρησαν και με το πρώτο φως της ημέρας ήταν ορατά τα προβλήματα που προκλήθηκαν. Ειδοποιήθηκε ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, όπου κλιμάκιο με επικεφαλής το δήμο επισκέφθηκε το χωριό και πραγματοποίησε αυτοψία. Δόθηκε εντολή να αποκατασταθεί με χαλικοστρώσεις προσωρινά η βατότητα στο δρόμο, όμως υπάρχει έντονο πρόβλημα και για τα γύρω σπίτια όπου οι ιδιοκτήτες τους βλέπουν το έδαφος να υποχωρεί δίπλα τους και φοβούνται για τα χειρότερα.

Το έδαφος υποχωρεί
Για δεύτερο χειμώνα το φαινόμενο της καθίζησης στην Καυκανιά, προκαλεί φόβο στους κατοίκους. Μόλις οι βροχές προκαλέσουν κορεσμό στο υπέδαφος αρχίζει η εμφάνιση του φαινομένου, η «κινητικότητα» των εδαφών. Χθες οι κάτοικοι είδαν τον κεντρικό δρόμο να κόβεται σε δύο σημεία. Όμως όπως μας ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες στα σπίτια που βρίσκονται εκατέρωθεν του δρόμου, τα σημάδια ήταν έντονα. Το έδαφος υποχωρεί, εμφανίζονται ρωγμές, ή προκαλούνται μικρής έκτασης ζημιές, και φοβούνται για την επέκταση του φαινομένου και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν.

Ο ηλικιωμένος Κωνσταντίνος Μήλιος, είναι ένας από τους κατοίκους που βλέπει δίπλα στο σπίτι του τα εδάφη να υποχωρούν. Στο πλάι του σπιτιού του η επιφάνεια έχει μεταβληθεί κατά σαράντα εκατοστά, περίπου. Φοβάται για το σπίτι του και δεν ξέρει τι να κάνει. «Φοβόμαστε, αλλά τι να κάνουμε. Αν δεν μας πάνε κάπου αλλού, που να πάμε. Πρέπει να μας πάνε κάπου αλλού να ζήσουμε. Υποχωρεί το έδαφος, βουλιάζει και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Φοβόμαστε, δεν ξέρουμε που να πάμε. Φοβόμαστε ότι και το σπίτι θα «κάτσει» σύντομα, αφού το έδαφος βυθίζει» μας είπε και μας έδειξε τα σημάδια της καθίζησης που απειλεί και το δικό του βιος.

Από τη δημοτική αρχή όπως ανέφεραν οι κάτοικοι δόθηκε εντολή να γίνουν κάποιες πρώτες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της βατότητας, όμως θα ζητηθεί και η βοήθεια αρμόδιου κλιμακίου σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα, ώστε να πραγματοποιήσουν αυτοψία και να προβούν σε εκτιμήσεις για την κατάσταση που επικρατεί και για τις λύσεις που μπορούν να δοθούν. Όμως κανείς δεν ξέρει ποια στιγμή μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη καθίζηση που θα προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στον δήμο Ήλιδας
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε, κυρίως, στο επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο του δήμου Ήλιδας η κακοκαιρία που έπληξε την ευρύτερη περιοχή το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα συνεργεία του δήμου να έχουν ξεκινήσει έναν «αγώνα δρόμου» για τις όποιες αποκαταστάσεις, αν και οι καιρικές προβλέψεις για σήμερα, δεν ευνοούν αυτή την προσπάθεια.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται, σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε στα ημιορεινά και ορεινά σημεία του δήμου, κυρίως δηλαδή στην περιοχή της Πηνείας. Κατολισθήσεις, αδιάβατοι αγροτικοί δρόμοι, ζημιές σε γεφύρια, σε περιοχές όπως το Περιστέρι, το Γεράκι, την Βουλιγαμένη, τον Λαγανά, την Ροδιά, το Λουκά, έχουν προκαλέσει έντονα προβλήματα στους κατοίκους, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να φτάσουν στα ποιμνιοστάσια τους, για να φροντίσουν τα ζώα τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην είσοδο του Γερακίου από το Περιστέρι, έγινε εκτροπή του χειμάρρου και υπήρξαν και κατολισθήσεις, οι οποίες έφτασαν κοντά σε κατοικίες. Σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε και από την κατολίσθηση στον δρόμο Περιστερίου – Οινόης.
Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζονταν και κατά τη χθεσινή ημέρα και όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ήλιδας Βαγγέλης Χριστοφόρου, συνεργεία του δήμου και μηχανικοί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τις αποκαταστάσεις, ενώ όπου αυτό δεν είναι δυνατό άμεσα, θα βγουν εργολαβίες. Παράλληλα, ενημερώθηκε και η Περιφέρεια για τα σημεία που είναι αρμόδια και ο δήμος λόγω και της έλλειψης των απαιτούμενων μηχανημάτων δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει.

«Προσπαθούμε με τα μέσα που διαθέτουμε να κάνουμε τις αποκαταστάσεις. Τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία είναι πολύ μεγάλα και σε πολλές περιοχές του δήμου και δυστυχώς υπάρχουν φόβοι ότι οι καιρικές συνθήκες του επόμενου 24ωρου θα επιδεινώσουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοφόρου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις