Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κεφαλονιά: Ξενύχτι στους δρόμους με κακοκαιρία και το φόβο των Ρίχτερ - Διαμαρτυρίες για το πλοίο που έφτασε αλλά δεν χωράει τους σεισμόπληκτους - ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Κεφαλονιά: Ξενύχτι στους δρόμους με κακο...

Σήμερα αυτοψία σε σχολεία και δημόσια κτίρια - Για τη διευκόλυνση των κατοίκων λειτουργεί τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 2671027311

23.47: Η Κεφαλονία θα ξενυχτήσει στους δρόμους, σε φιλικά σπίτια και ξενοδοχεία και στα πλοία που έχουν φτάσει στο νησί, με τον φόβο των ρίχτερ που δεν έχουν σταματήσει να "χορεύουν" το νησί, την ώρα που και ο καιρός, κάθε άλλο παρά σύμμαχος θα είναι στους σεισμόπληκτους.

Βροχές, κρύο και ισχυρούς ανέμους περιμένει η ΕΜΥ τις επόμενες μέρες στην Κεφαλονιά, την ώρα που οι σεισμολόγοι προειδοποιούν τους κατοίκους να μην μπουν σε σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της Κυριακής, αφού η μετασεισμική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει και η πιθανότητα για έναν μεγάλο μετασεισμό υπάρχει ακόμη.

 

20.59 Για γκρέμισμα είναι σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις το 5% των σπιτιών στο Ληξούρι που χτυπήθηκαν από τπν εγκέλαδο, καθώς παρουσιάζουν μεγάλες ζημιές ποθ είναι πολύ δυσκολο να αποκατασταθούν. Η νύχτα που έπεσε και το τσουχτερό κρύο κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των σεισμοπαθών που φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν και νέες σεισμικές δονήσεις και βρίσκονται σε επιφυλακή.

19.18 Μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 40 σπίτια σε σύνολο 70 που ελέγχθηκαν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλο.

Παράλληλα το ίδιο αποτέλεσμα προέκυψε σε τέσσερα από τα εικοσιένα δημόσια κτίρια του νησιού ενώ για άλλα τέσσερα το πόρισμα έδειξε ότι αντιμετωπίζουν «σχετικό πρόβλημα». 

Ο κ. Σιμόπουλος διευκρίνισε ότι γενικώς τα κτίρια που είχαν φέροντα οργανισμό από μπετόν δεν έχουν πρόβλημα, άντεξαν το σεισμό.

Σε κάθε περίπτωση οι έλεγχοι συνεχίζονται και εφόσον κηρυχθεί η περιοχή σεισμόπληκτη θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις στεγαστικής αρωγής. 

Την ίδια στιγμή, στο χωριό Αθέρας, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς, εκκενώθηκαν δέκα σπίτια, με απόφαση του δημάρχου Κεφαλονιάς, επειδή ακριβώς πάνω από τα κτίρια υπάρχουν βράχοι που κρίνονται επικίνδυνοι, λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Επίσης, ενισχύονται οι οκτάωρες περιπολίες με περιπολικά από Πάτρα και Πύργο, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας.

Αμείωτη συνεχίζεται, εντωμεταξύ, η σεισμική δραστηριότητα καθώς μέχρι τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας είχαν καταγραφεί συνολικά 92 μετασεισμοί μεγέθους από 3 μέχρι 5,1 Ρίχτερ με τους σεισμολόγους να παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.

Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται, τέλος, να φτάσει στην Κεφαλονιά το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», προκειμένου στις 1.300 κλίνες να φιλοξενήσει προσωρινά όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους.

Υπενθυμίζεται ότι για τη διευκόλυνση των κατοίκων, λειτουργεί τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης στο 26710-27311.

18.50 Εντονες είναι οι διαμαρτυρίες σεισμοπλήκτων στην Κεφαλλονιά καθώς  το Super Fast 11 που αγκυροβόλησε για τους σεισμόπληκτους στο Αργοστόλι  χωρά μόνο 1000 επιβάτες, όπως προβλέπεται από τον νόμο, με αποτέελσμα εκατοντάδες σεισμόπληκτοι που πήγαν μέχρι το λιμάνι  για να διανυκτρεύσουν, έμειναν με τις βαλίτσες... ανά χείρας! Το σχέδιο προβλέπει πως θα φθάσει το "Ελευθέριος Βενιζέλος" το οποίο χωρά 1300 άτομα. Θα φύγουν οι 1000 επιβάτες από το Super Fast (ένα πλοιο χωρά το λιμάνι του Αργοστολίου) θα επιβιβαστούν με άλλους 300 στο Ελευθέριος Βενιζέλος και αυτός θα είναι ο τελικός αριθμός των ατόμων που θα φιλοξενηθούν στο πλοίο.

 

17.50 Την εκκένωση τμημάτων του οικισμού Αθέρας, που βρίσκεται βόρειας της Παλικής στη βορειοδυτική Κεφαλονιά αποφάσισε ο δήμος.
Η εκκένωση αποφασίστηκε καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο υπάρχει ένας μεγάλος βράχος που έχει σχεδόν αποκκοληθεί μετά το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ της Κυριακής και επιβαρύνεται από τους συνεχείς μετασεισμούς.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αποφασίστηκε η εκκένωση του Νοτιανατολικού τμήματος του οικισμού Αθέρας και της οικίας "Σαμούρη" στο Βορειοδυτικό τμήμα του οικισμού, στο δρόμο προς αιγιαλό Αθέρος λόγω επικείμενης επικίνδυνης κατολίσθησης».

15:00 Πάνω από 50 μετασεισμούς έχει κάνει μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες στην Κεφαλονιά, ως συνέχεια του χθεσινού μεγάλο σεισμού των 6 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν αποκλείεται η μετασεισμική δραστηριότητα να συνεχιστεί για λίγες ημέρες ακόμα.

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το φαινόμενο για τουλάχιστον μια εβδομάδα καθώς όπως επισημαίνουν στην περίπτωση της Κεφαλονιάς που είναι η πιο σεισμογενής περιοχή της Ελλάδας, το σύνηθες 48ωρο δεν επαρκεί. Παράλληλα σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να επικρατεί πανικός ή φόβος καθώς τα περισσότερα κτίρια στο νησί είναι σύγχρονα και δεν κινδυνεύουν.

Τέλος δηλώνουν επιφυλακτικοί για το κατά πόσο ο σεισμός μπορεί ή όχι να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή. Και τούτο γιατί ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ, έχει αυτή τη δυναμική.

14.30: Φορητό σεισμολογικό δίκτυο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, με υπεύθυνο τον ερευνητή Γεράσιμο Χουλιάρα, αναχωρεί από την Αθήνα ευρισκόμενο σε εντεταλμένη αποστολή για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στην Κεφαλλονιά.

Το φορητό δίκτυο θα εγκατασταθεί στην επικεντρική περιοχή του σεισμού, βόρεια από το Ληξούρι και θα μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, έτσι ώστε να γίνεται άμεση εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου.

14.24: Σε δηλώσεις του ο Καθηγητής Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι «πριν από ενάμιση μήνα είχαμε κάποιες ενδείξεις - σήματα στη συγκεκριμένη περιοχή από την ομάδα ΒΑΝ» και συμπλήρωσε ότι «τα κτήρια συμπεριφέρθηκαν άψογα. Ωστόσο, οι κάτοικοι που τα σπίτια τους δεν έχουν υποστεί ζημιές καλό θα ήταν να επιστρέψουν».

12.35 : Εκτός από τους μετασεισμούς, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς που πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές, έχουν ακόμη ένα πρόβλημα: τον καιρό.

Το κρύο είναι ήδη τσουχτερό, ενώ τις επόμενες ώρες ο καιρός θα χαλάσει ακόμη περισσότερο. Το βράδυ προβλέπεται θερμοκρασία γύρω στους 9 βαθμούς και πυκνές νεφώσεις, με πρόβλεψη ασθενών βροχοπτώσεων για αύριο.

11.45: Συνολικά 45 μετασεισμούς, μεγέθους από 3 έως 5,1 Ρίχτερ, είχαν καταγράψει μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί οι σεισμογράφοι στην Κεφαλονιά, μετά την χθεσινή δόνηση των 5,9 Ρίχτερ.

«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποιος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος», ανέφερε από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Και ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος ανέφερε, χθες βράδυ, ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά τους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.

10.44: Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι τα δύο νοσοκομεία του νησιού ελέγχθηκαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως είπε χρειάστηκε να μεταφερθούν κάποιοι ασθενείς από τη χειρουργική κλινική, αλλα γενικώς δεν υπήρχαν σοβαρά χειρουργικά περιστατικά.

10.41: Στο νησί βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης ενώ σε λίγες ώρες φτάνουν ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΚΑ Στράτος Σιμόπουλος, ο κ. Κυριαζής από το υπουργείο Παιδείας, ο κ. Καλύρης από το υπουργείο Υγείας και ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Δίοικησης Ιονίων Νήσων, Γιώργος Διδασκάλου.

Στο κτήριο του ΤΕΙ έχει δημιουργηθεί κέντρο συντονισμού όπου βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων για τον συντονισμό του έργου αποκατάστασης.

09.35 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η Κεφαλονιά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων.Τα σχολεία τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα,

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από την πτώση αντικειμένων.

Για τη διευκόλυνση των κατοίκων λειτουργεί τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης:2671027311.

08.35 Με συνέντευξή του στο Mega ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι στο νησί θα καταφτάσουν άμεσα δύο πλοία ώστε να στεγαστούν περισσότερα από 2.000 άτομα. Επίσης δήλωσε πως οι δημόσιες υπηρεσίες στην Κεφαλονιά θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως και αποκάλυψε ότι εντός της ημέρας αναμένεται να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές τέσσερις Γενικοί Γραμματείς.

 

07.30 Φόβος και αγωνία για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, που το μεσημέρι της Κυριακής έζησαν τον τρόμο των 5,8 Ρίχτερ που «χτύπησαν» το νησί, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Η Κεφαλονιά δεν έχει σταματήσει να «κουνιέται» με τους τρομοκρατημένους κατοίκους να φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους. Η νύχτα μάλιστα τους βρήκε... στους δρόμους, παρά την κακοκαιρία.

Στο νησί από χθες το βράδυ βρίσκονται δυνάμεις από την 6η ΕΜΑΚ Πάτρας, με επικεφαλής τον Διοικητή της υπηρεσίας Νίκο Ρουμελιώτη.

Συνολικά στο νησί βρίσκονται 10 άτομα, με το όχημα σεισμών και ειδικό σκύλο

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το protothema.gr, οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Χρειάζεται μια σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ για να συνεχιστεί ομαλά η σεισμική ακολουθία» είπε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται από χθες στο νησί.


Πάνω από 25 μετασεισμοί μετά τον ισχυρό σεισμό


Δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί -25 είναι οι καταγεγραμμένοι, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο- άνω των 3,5 Ρίχτερ σημειώθηκαν μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Κεφαλονιά τέσσερα λεπτά πριν τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής.


Μάλιστα, στις  20:45 σημειώθηκε ένας ισχυρός μετασεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το εστιακό βάθος του  οποίου εντοπίζεται στα 10χλμ., προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έχει καταγράψει άλλους πέντε ασθενείς μετασεισμούς, 3,6 στις 01:06, 3,2 στις 01:16, 3,4 στις 01:23, 3,8 στις 02:24 και 3,4 στις 02:46. 

Ωστόσο, η πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κεφαλονιάς θεωρείται καλή εξέλιξη για τους σεισμολόγους, που εκφράζουν την εκτίμηση ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 15:55 ήταν ο κύριος σεισμός.


Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα σε όλο το νησί

Ζημιές σε σπίτια και καταστήματα από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών προκάλεσαν τα 5,8 Ρίχτερ με τις πιο εκτεταμένες να έχουν σημειωθεί στο Ληξούρι που ήταν εγγύτερα στο σεισμό.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε καθίζηση στον παραλιακό δρόμο της πόλης αλλά και σε τμήματα της πλατείας δίπλα από το λιμάνι.

Δείτε φωτό από τη eurokonissi.

Μάλιστα, σημειώθηκαν και αρκετοί μικροτραυματισμοί και πολλοί Ληξουριώτες επισκέφτηκαν το νοσοκομείο του Ληξουρίου καθώς τραυματίστηκαν από αντικείμενα από έπεσαν επάνω τους κατά τον σεισμό.

Επίσης, έχουν σημειωθεί ζημιές -κυρίως ρωγμές- σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου.

Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος είπε ότι οι αρχές του νησιού βρίσκονται σε φάση καταγραφής των ζημιών.

Ο κ. Κεκάτος επεσήμανε ότι κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους.


Να μη γυρίσουν σπίτια τους κάλεσε τους κατοίκους ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος

Να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους αν έχουν πάθει ζημιές ζήτησε από τους κατοίκους της Κεφαλονιάς ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Παπαζάχος, είπε ότι η επιτάχυνση που δέχθηκαν τα κτίρια ήταν της τάξης του 0,4%, στο όριο, δηλαδή που προβλέπει ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής των κτιρίων. Για το λόγο αυτό είπε ότι αν δεν ελεγχθούν από μηχανικούς τα σπίτια οι κάτοικοι να μην επιστρέψουν σε αυτά.
Ανέβασε επίσης το μέγεθος του σεισμού σε 6,1 Ρίχτερ.

Μάλιστα, μιλώτας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA το βράδυ της Κυριακής είπε πως η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει όχι απλώς μερικές ημέρες ή εβδομάδες αλλά μήνες, υπογραμμίζοντας πως οι καθηγητές παρακολουθούν διαρκώς τη σεισμική δραστηριότητα και θα ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ένδειξη.

Κλειστά Δευτέρα και Τρίτη σχολεία - παιδικοί σταθμοί -ΤΕΙ


Ο Δήμος Κεφαλλονιάς ανακοίνωσε ότι για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, Τ.Ε.Ι.) καθώς και πάσης φύσεως μονάδων προσχολικής αγωγής (παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί, μονάδες απασχόλησης νηπίων) κατά τη Δευτέρα 27-01-2014 και Τρίτη 28-01-2014.

Οι σχολικές μονάδες αναμένεται να ανοίξουν αφού πρώτα ελεχθούν από τα αρμόδια κλιμάκια πολιτικών μηχανικών.

Φωτογραφίες από κατολισθήσεις στο Αργοστόλι αλλά και στο δρόμο Πυργί - Σάμης, δημοσιευμένες στο protothema.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις