Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κτιριακό, υποχρηματοδότηση και μείωση του προσωπικού, τα προβλήματα του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας»

Κτιριακό, υποχρηματοδότηση και μείωση το...

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων Κώστας Πετρόπουλος στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του σωματείου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα 24/1/14 στις 12 το μεσημέρι η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Σωματείου εργαζομένων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας».

Στη κατάμεστη, από τους Εργαζόμενους και τους Συνταξιούχους του 2013, αίθουσα και στην ως συνήθως πανηγυρικού χαρακτήρα εκδήλωσή έγινε κατ΄ αρχήν η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, πού έφερε την αφιέρωση «2014 Ευχές για να Συνεχίσουμε να Εργαζόμαστε», από τον Πρόεδρο του Σωματείου Κώστα Πετρόπουλο και στη συνέχεια ακολούθησε η σχετική ομιλία του, όπου και αναφέρθηκε στα πιo σοβαρά προβλήματα πού αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο.

Ακολούθησαν οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί, από τον Διοικητή του Νοσοκομείου τον Δημήτρη Κοσμόπουλο, την Υποδιοικήτρια του ΝΝΘώρακος και μέλος της Διοίκησης του Νοσοκομείου μας Σιάμου Κων/να, τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας Αλεξόπουλο Γρηγόρη, τον Βουλευτή Αχαΐας και εργαζόμενο στο Νοσοκομείο «Άγιςο Ανδρέας» Χατζηλάμπρου Βασίλη, την Εκπρόσωπο του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ ΑΧΑΪΑΣ Βάσω Λυμπέρη, τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου της Πάτρας και Ιατρούς του Νοσοκομείου Νίκο Μακρή και Χρυσανθακοπούλου Γεωργία, τον Εκπρόσωπο της 5μελούς Επιτροπής των Ιατρών Τάκη Γεωργακόπουλο, τούς Προέδρους των Σωματείων του ΠΠΝΡΙΟΥ Αθανασόπουλο Αποστόλη και ΝΝΘώρακος Βλάχο Δημοσθένη, την Διοικητική Διευθύντρια του Νοσοκομείου μας Τζίφα Δέσποινα και την Εκπρόσωπο της Νοσηλευτικής μας Υπηρεσίας Μιχαλαριά Πάτρα.

Στην κλήρωση των τυχερών, όπου το ΦΛΟΥΡΙ, τον πρώτο Λαχνό πού ήταν μια ΧΡΥΣΗ ΛΙΡΑ, προσφορά του Σωματείου μας, κέρδισε η ΓΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ Βοηθός Φαρμακείου. Επίσης κληρώθηκε, μία 3ήμερη άδεια πού κέρδισε ο Οδηγός ΓΚΑΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ και μία 2ήμερη άδεια που κέρδισε η Νοσηλεύτρια ΤΣΑΒΛΙΡΗ-ΣΑΜΑΝΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ.

Ακόμα ανακοινώθηκαν οι 59 Συνταξιούχοι της χρονιάς πού πέρασε ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον απελθόντα εργαζόμενο και μέλος του Δ.Σ του Σωματείου μας, ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ ΒΑΓΓΕΛΗ, που ξαφνικά και πρόωρα έφυγε πριν λίγες ημέρες από κοντά μας.

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου του σωματείου εργαζομένων "Ο Ιπποκράτης", Κώστα Πετρόπουλου

«Εκ μέρους λοιπόν του Δ.Σ του Συλλόγου μας, αφού πρώτα σας καλωσορίσω και σας ευχαριστήσω παράλληλα για την παρουσία σας, σ’  αυτήν μας την γιορτή, να ευχηθώ σε όλους σας

ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΗ  και  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ   ΧΡΟΝΙΑ

Δοθείσης της ευκαιρίας, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε κάποια από τα ζητήματα, τα προβλήματα που μας απασχόλησαν και μας απασχολούν, ως Νοσοκομείο και Εργαζόμενους  σ΄ αυτό.

Το Δ.Σ του Σωματείου μας, όπως όλοι γνωρίζεται, παλεύει και αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της πληθώρας αυτών των προβλημάτων. Παλεύει και αγωνίζεται, μαζί με τους Εργαζόμενους – Μέλη του Σωματείου μας,  γενικά για τον χώρο της Υγείας, για τα Δημόσια Νοσοκομεία που δυστυχώς βρίσκονται στο Απόσπασμα, αλλά και γενικότερα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και επίθεση που δεχόμαστε ως Εργαζόμενοι.

Το 2013, τη χρονιά που μόλις έφυγε, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πάρα πολλά και μάλιστα πολύ σοβαρά προβλήματα, με πρώτο και κυρίαρχο το ΚΤΙΡΙΑΚΟ, όπου συνεχίστηκε δυστυχώς για 5η συνεχή χρονιά, η απαράδεκτη σεισμόπληκτη κατάσταση του.

Χρειάστηκαν αρκετοί αγώνες και πάρα πολλές παρεμβάσεις και πιέσεις για να παραδοθεί το προ πολλού έτοιμο διώροφο κτίριο. Ένα κτίριο, που πέρα από την πολυκαθυστερημένη παράδοσή του, αν και άκρως αναγκαίοι και απαραίτητοι όλοι οι χώροι του, λειτουργώντας τμηματικά και σε δόσεις,  εννέα μήνες μετά την παράδοσή του, δυστυχώς δεν λειτουργεί στο σύνολό του. Παρά τις προσπάθειές μας, τις παρεμβάσεις μας και τις κινητοποιήσεις μας δεν κατέστη δυνατόν η Πολιτεία να μας χρηματοδοτήσει με το ελάχιστο απαραίτητο ποσό των 150.000 Ευρώ περίπου, προκειμένου αυτό το άκρως απαραίτητο κτίριο, όπως προαναφέρω, να λειτουργήσει πλήρως και δυστυχώς απ΄ ότι φαίνεται κανένας δεν προβληματίζεται γι΄ αυτό.

Πέρα απ΄ αυτό, χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις και βεβαίως πιέσεις με κινητοποιήσεις για το αυτονόητο, την συμβασιοποίηση της τελευταίας εργολαβίας του πολυωρόφου κτιρίου, μια συμβασιοποίηση που έγινε κυριολεκτικά, μετά τις επίμονες παρεμβάσεις μας στο παρά πέντε, λίγο πριν την απώλεια του έργου.

Η καθημερινή μας ενασχόληση, με τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις μας και βεβαίως η διατήρηση στην επικαιρότητα των κτιριακών μας προβλημάτων, μπορούμε να πούμε ότι έφεραν αυτά τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα, όπου έστω και μετά από 5 χρόνια, να πιστεύουμε πλέον στην κτιριακή ολοκλήρωση του ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑ και την πλήρη λειτουργία του, κάτι πού πριν λίγο καιρό πολλοί αντιπάλευαν και πολλοί άλλοι πίστευαν ως αδύνατο.

Κρατώντας ζωντανή την ελπίδα και πάντα στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα της πλήρους λειτουργίας του Νοσοκομείου μας, φθάσαμε στο σημείο να λέμε ότι σε ενάμιση χρόνο αυτό θα λειτουργήσει πλέον πλήρως, παρέχοντας όλες εκείνες τις υπηρεσίες που αξίζει και έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής μας, εξέλιξη που  δικαιώνει τους αγώνες μας και τις κατ΄ αποκλειστικότητα ίσως προσπάθειες και διεκδικήσεις μας.

Πέρα από τα κτιριακά μας, το 2013 βρεθήκαμε  αντιμέτωποι με την απαράδεκτη-προκλητική και δυστυχώς επικίνδυνα συνεχιζόμενη  υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου μας. Μια υποχρηματοτοδότηση που είχε και έχει τεράστιες επιπτώσεις στην λειτουργία μας, μια λειτουργία που οφείλω να ομολογήσω ότι  έφθασε στα οριακά σημεία της πιθανής και μάλιστα έντονα ορατής αναστολής συγκεκριμένων υπηρεσιών του Νοσοκομείου.

Την χρονιά που πέρασε, λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής που είχε να κάνει με τα ήξεις - αφίξεις στα συνταξιοδοτικά μας και το εφάπαξ, με τις διαθεσιμότητες κλπ άλλα, συνεχίστηκε η μείωση του Προσωπικού μας μέσα από τις πάμπολες συνταξιοδοτήσεις, που το 2013 δυστυχώς έφθασαν τις 59, έναντι των 70 του 2012, Συνταξιούχοι που σήμερα είναι εδώ, για να τους αποχαιρετήσουμε και να τους απονείμουμε, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, ένα μικρό αναμνηστικό, για την πολυετή παρουσία τους και προσφορά τους στο Νοσοκομείο.

Ο μεγάλος αριθμός των συνταξιοδοτήσεων, συνταξιοδοτήσεις που αγγίζουν επικίνδυνα και τους Ιατρούς, σε συνάρτηση με τις μηδενικές προσλήψεις, κλπ άλλες παρεμβάσεις που μας αποδυναμώνουν περαιτέρω, αξίζει να τονίσω ότι μας έχουν οδηγήσει σε οριακά επίπεδα λειτουργίας. Οι πάλαι ποτέ 1250 Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, φθάσαμε να είμαστε σήμερα μόλις 770, με αποτέλεσμα πάρα πολλά τμήματα να λειτουργούν με προσωπικό κάτω και από τα όρια Ασφαλείας και το Νοσοκομείο να λειτουργεί χάριν της φιλοτιμίας των εναπομεινάντων Συναδέλφων μας, χαρακτηριστικά που μέρα με την ημέρα βεβαίως εξαντλούνται.

Αυτοί οι Συνάδελφοι-Εργαζόμενοι, με την υπερεντατικοποιημένη και εξαντλητικά προσφερόμενη υπηρεσία τους, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι αδιάκοπη και συνεχής, οφείλω να  επισημάνω ότι αναγκάστηκαν το 2013, με την προκρούστια κυβερνητική πρακτική,  να εργαστούν αρκετές Αργίες και Νύκτες χωρίς να τις πληρωθούν και αντί το Υπουργείο Υγείας  να καλύψει αυτές τις οφειλές, οφειλές που έρχονται ακόμη και από τον Δεκέμβρη του  2011, μας μειώνει περαιτέρω αυτές τις άκρως αναγκαίες και απαραίτητες για την πλήρη λειτουργία μας, σχετικές δαπάνες, και κατ΄ επέκταση αποδοχές μας.

Κλείνοντας την αναφορά μου στο 2013, όπου αξίζει ακόμη μια φορά να το επισημάνω ότι τούς 8 από τους 12 μήνες ήμασταν και δυστυχώς είμαστε ακόμη χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο, ότι και εμείς οι Εργαζόμενοι στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, που στενάζει από τις μεγάλες ελλείψεις Προσωπικού, όπως όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι της χώρας μας που βρέθηκαν στο Κυβερνητικό στόχαστρο, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις διαθεσιμότητες και τις αλλαγές στον Υγειονομικό Χάρτη, αλλαγές που σε περιόδους κρίσεις σαν κι΄ αυτήν που διανύουμε, όπου ολοένα και πιο πολλοί πολίτες προτιμούν τα Δημόσια Νοσοκομεία, η κυβέρνηση αντί να παρέχει την Υγεία  Δωρεάν και ισότιμα σε όλους τους Πολίτες, δρομολογεί την Συγχώνευση και το κλείσιμο τμημάτων Υπηρεσιών και Νοσοκομείων, μετατρέποντας παράλληλα την υγεία από Κοινωνικό αγαθό σε εμπορεύσιμο είδος.

Το 2014 λοιπόν, η χρονιά που τώρα αρχίζει, εκτιμούμε ότι θα είναι χειρότερη απ΄ αυτήν του 2013, δεδομένου ότι ξεκινάει με τους χειρότερους οιωνούς, για το Νοσοκομείο και για εμάς τους Εργαζόμενους σ΄ αυτό.

Κατ΄ αρχήν τις αμέσως επόμενες ημέρες θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις διαθεσιμότητες, τις διαθεσιμότητες που έρχονται και για τα Νοσοκομεία της περιφέρειας και βεβαίως την αλλαγή του Υγειονομικού χάρτη που δεν φέρνει θεαματικές αλλαγές για τον ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ, πέρα από την διατήρησή του ως έναν από τους τρείς σταθερούς πλέον πυλώνες για την Υγεία στην περιοχή μας, αλλά δυστυχώς με λιγότερα κρεβάτια και τμήματα, με λιγότερες οργανικές θέσεις και προσωπικό.

Θα συνεχίσουμε δυστυχώς την λειτουργία μας με ελλιπέστατες πιστώσεις τόσο στα λειτουργικά του Νοσοκομείου, που αγγίζουν το 20-25 % έναντι αυτών του 2013, όσο και για την πληρωμή των Αργιών –Νυκτερινών του Προσωπικού και λοιπού Επιστημονικού Προσωπικού, μειώσεις που φθάνουν τις 130.000 Ευρώ έναντι του 2013. Μειώσεις που καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την λειτουργία μας, για το σύνολον της νέας χρονιάς,  ίσως και επικίνδυνη.

Αν λάβουμε υπ΄ όψιν μας και τις τεράστιες ελλείψεις Προσωπικού και Ιατρών, ελλείψεις που θα μεγαλώσουν, σε συνάρτηση με τις ανύπαρκτες προσλήψεις, αντιλαμβάνεστε κάτω από ποιες προϋποθέσεις καλούμαστε να λειτουργήσουμε το 2014. Γι΄ αυτό ακόμη μια φορά εκπέμπουμε S.O.S, μήπως και ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι, τόσο η κυβέρνηση  όσο και οι εδώ εκφραστές της.

Εμείς λοιπόν οι Εργαζόμενοι σ΄ αυτό εδώ το Νοσοκομείο, απέναντι σ΄ αυτήν την κατάσταση, όπως πάντα έτσι και το 2014, θα συνεχίσουμε τον αγώνα, για Προσλήψεις, για επιπλέον χρηματοδοτήσεις, για την βελτίωση των εισοδημάτων μας που παραμένουν καθηλωμένα και καταδικασμένα στην  φτώχεια και την εξαθλίωση, για την πλήρη και σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου, για την λειτουργία των απαραίτητων Κέντρων Υγείας που παραμένουν εγκαταλελειμμένα, για έναν νέο Οργανισμό που να καθιστά το Νοσοκομείο και τα Κ.Υ ικανά να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών της περιοχής μας.

Κλείνοντας λοιπόν αυτήν την όσο το δυνατόν σύντομη αναφορά μου,  θα ήθελα να πω ότι και το 2014 θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τον αγώνα μας για όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα, πού δεν είναι και τα μόνα.  Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αντιμετώπιση των  προβλημάτων  της Υγείας, που αγγίζουν και αφορούν όλους μας, συνεργαζόμενοι με τους φορείς της περιοχής μας, οι οποίοι οφείλω να ομολογήσω ότι μας έχουν απογοητεύσει και ιδιαιτέρως  με τους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας, στους οποίους δυσκολεύουν κατά πολύ την πρόσβαση στις Δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, με τα μέτρα και τα χαράτσια που κάθε φορά θέλουν να επιβάλλουν.

Στο δύσκολο λοιπόν 2014, ας κρατήσουμε ζωντανή την ΕΛΠΙΔΑ, την ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ και την διάθεση για ΑΓΩΝΕΣ. ΕΥΧΟΜΑΙ  λοιπόν   και   πάλι   σε   όλους  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ,  ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ, ευτυχία, πρόοδο και προκοπή.

2014 ΕΥΧΕΣ για  την  Κτιριακή  Ολοκλήρωση  του Νοσοκομείου, την  Πλήρη  και  Σωστή  λειτουργία  του.

2014 ΕΥΧΕΣ   για  Χρηματοδότηση  και  Προσλήψεις, για  να  συνεχίσουμε  να  Εργαζόμαστε.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις