Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Η απάντηση του Ανδρέα Τζουραμάνη στον Πέτρο Ψωμά

Πάτρα: Η απάντηση του Ανδρέα Τζουραμάνη ...

"Δεν αντιδικούμε, είναι θεσμικό το θέμα"...

Από τον δημοτικό σύμβουλο, επικεφαλής της παράταξης "Πρωτοβουλία για την Πάτρα" Ανδρέα Τζουραμάνη λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:

"Προσφάτως διαβάσαμε στην έγκριτη ιστοσελίδα σας άρθρο του πρώην Προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ αξιότιμου κ. Ψωμά με τίτλο που μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να είχε επιλέξει, σύμφωνα με τον οποίο δικαιώνεται για το ασυμβίβαστο μεταξύ της κατοχής της δημοσιο-υπαλληλικής ιδιότητας (ευρισκόμενος μάλιστα σε άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης) και της τοποθέτησής του στη θέση του Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Επειδή το θέμα αναδείχτηκε από την παράταξή μας που το έθεσε με το πλέον θεσμικό τρόπο εις γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου (και αφού προηγουμένως ο κ. Τζουραμάνης είχε ενημερώσει τον κ. Ψωμά, ώστε να είναι εις γνώση του το θέμα και να μην εισαχθεί αιφνιδιαστικά), οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Άλλα λέει ο τίτλος του άρθρου (περί δικαίωσης κτλ.) και άλλα η καθυστερημένη απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία ουδεμία θέση λαμβάνει για το θέμα του ασυμβίβαστου, παρά μόνο κάνει αναφορά στην νομοθεσία περί αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης και σε κάποιο κομμάτι από σχετική αιτιολογική έκθεση, «πετώντας το μπαλάκι» στο ΑΠΥΣΔΕ που χορηγεί αυτές τις άδειες (δηλ. ότι είναι στην κρίση του Συμβουλίου η χορήγηση της άδειας). Για όσους έχουν ξαναδιαβάσει απαντήσεις δημοσίων Υπηρεσιών (και ειδικά του Υπουργείου Παιδείας) είναι συνήθης πρακτική να γίνεται παραπομπή στην νομοθεσία χωρίς να λαμβάνεται ουσιαστικά θέση επί του θέματος. Οπότε χωρίς καμία απολύτως απάντηση για το εν λόγω ζήτημα του ασυμβιβάστου,  προκαλεί εξαιρετικό ενδιαφέρον η αγωνία του κ. Ψωμά να ανακαλύψει “δικαίωση”.

Το θέμα δεν είναι αν καλώς ή κακώς έλαβε ο κ. Ψωμάς άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης από το ΑΠΥΣΔΕ για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στο τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την οποία δεν γνωρίζουμε αν ολοκλήρωσε. Πολύ καλά έκανε και την έλαβε, αν και σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας (την οποία ο ίδιος ο κ. Ψωμάς επικαλείται) ελάμβανε προσαυξημένες αποδοχές (συγκεκριμένα: 30% προσαύξηση επί των κανονικών αποδοχών του) για να αντιμετωπίζει τις δαπάνες τις οποίες συνεπάγεται η αναγκαία και υποχρεωτική διαμονή του υπαλλήλου στον τόπο έδρας του εκπαιδευτικού ιδρύματος (Καρλόβασι Σάμου στην προκειμένη περίπτωση), ακριβώς επειδή αναλαμβάνει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις σπουδές αυτές. Το πώς (και αν) διέμενε μόνιμα στο Καρλόβασι Σάμου και ταυτόχρονα ήταν Πρόεδρος στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ανήκει στη σφαίρα του ανεξήγητου, πέραν των όποιων άλλων διαστάσεων μπορεί να έχει αυτό.

Το θέμα είναι αν μετά νομίμως τοποθετήθηκε Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που βρισκόταν σε άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης. Και αυτό δεν είναι αντικείμενο για το οποίο είναι καθ' ύλην αρμόδιο το Υπουργείο Παιδείας, γι' αυτό εξάλλου δεν λαμβάνει θέση επί του θέματος στην απάντησή του. Για την συνδυαστική ερμηνεία των νομικών διατάξεων, υπάρχουν πολύ πιο αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας που την πραγματοποιούν (π.χ. Νομικό Συμβούλιο του Κράτους). Το οποίο ΝΣΚ σε παρόμοια περίπτωση αποφάνθηκε ομοφώνως ότι υπάρχει ασυμβίβαστο. Σχετ. βλ. http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=30336583 (Σ.Σ. ακατάλληλον για όσους διαβάζουν μόνο τους τίτλους των άρθρων).

Σε κάθε περίπτωση, η “Πρωτοβουλία για την Πάτρα” δεν αντιδικεί με τον κ. Ψωμά και έθεσε το θέμα εντελώς θεσμικά και σύμφωνα με το ισχύον την δεδομένη χρονική στιγμή νομικό πλαίσιο. Το ίδιο, δε, θα έκανε όπως κι αν λεγόταν ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ. Από τα παρατιθέμενα έγγραφα και την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, ουδεμία δικαίωση προκύπτει για τον κ. Ψωμά. Απεναντίας, επισημαίνονται οι υποχρεώσεις που οφείλει να πληροί όποιος λαμβάνει άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης με προσαυξημένες αποδοχές. Δικαίωση θα υπήρχε αν η υπόθεση είχε ακολουθήσει άλλη οδό και είχε κριθεί υπέρ του κ. Ψωμά. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη, ο δε κ. Ψωμάς ένιωθε τόσο σίγουρος για το θέμα του ασυμβίβαστου ώστε αρχικώς (Ιούνιος 2011) παραιτήθηκε από κάθε είδους οικονομική απολαβή (αφού ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να λάβει ούτε ευρώ ως πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ) και στις αρχές Ιουλίου του 2011 παραιτήθηκε από Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ και παρέμεινε ως απλό μέλος.

Η “Πρωτοβουλία για την Πάτρα” έχει καταδείξει τόσο με την παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και με τις επισκέψεις της σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Πατρέων  ότι έχει ιεραρχήσει ως προτεραιότητά της την αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας των δημοτών. Δίνει, όμως, ιδιαίτερη σημασία και σε θεσμικά θέματα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες και δεν ανέχεται την διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Γι’ αυτό παρακαλούμε θερμώς για την δημοσίευση της ανωτέρω ανακοίνωσής μας".

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις