Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η ελπίδα πνίγηκε στην Πάλαιρο- Γιατί τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών έχουν επιλέξει τις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας

Η ελπίδα πνίγηκε στην Πάλαιρο- Γιατί  τα...

Πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι της ελπίδας προς την Ιταλία

Πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι της ελπίδας προς την Ιταλία πνίγηκαν χθες το πρωί σε βραχώδη ακτή της Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας 12 Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, ενώ άλλοι 15 μετανάστες που επέβαιναν στο ίδιο σκάφος, κατάφεραν να σωθούν. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το πλαστικό σκάφος μήκους περίπου οκτώ μέτρων αναποδογύρισε για άγνωστους ακόμα λόγους ενώ βρισκόταν κοντά στη βραχώδη ακτή, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να βρεθούν στη θάλασσα.

Το οκτάμετρο πλαστικό σκάφος αναποδογύρισε για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και από τους 27 επιβαίνοντες γλίτωσαν οι 15.

Ορισμένοι κατάφεραν να βγουν στην ακτή και να ειδοποιήσουν τις αρχές. Στη θαλάσσια περιοχή έφτασαν δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού, ενώ στην ακτή της Παλαίρου έσπευσαν λιμενικοί και αστυνομικοί. Και τότε άρχισε να αποκαλύπτεται το μέγεθος της τραγωδίας. Οι άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν στη θάλασσα τις σορούς τεσσάρων ενηλίκων και τεσσάρων παιδιών, ηλικίας από τριών έως έξι ετών. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ιδιώτη δύτη, εντοπίστηκαν τέσσερις ακόμα σοροί, εγκλωβισμένες στο αναποδογυρισμένο σκάφος, οι οποίες περισυνελέγησαν από τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού.

Οι διασωθέντες διακομίστηκαν στα Νοσοκομεία Λευκάδας και Πρέβεζας, καθώς και στο Κέντρο Υγείας Βόνιτσας για προληπτικές εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι είναι καλά στην υγεία τους, εκτός από λίγους που εμφάνισαν συμπτώματα υποθερμίας. Παράλληλα κινητοποιήθηκαν αμέσως οι τοπικοί φορείς για την παροχή βοήθειας και στέγης στους μετανάστες.

Από την πλευρά του το Λιμενικό, με τη βοήθεια της Αστυνομίας, άρχισε έρευνες για τον εντοπισμό των διακινητών, λαμβάνοντας αρχικά καταθέσεις από τους μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση της διακίνησης φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον τρία άτομα, ενώ το μοιραίο σκάφος είχε κλαπεί προ ημερών.

Ομως δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τραγωδία με νεκρούς μετανάστες, οι οποίοι επιχείρησαν να φύγουν παράνομα από την Ελλάδα, μέσω της Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα, στις 28 Ιανουαρίου του 2012, πέντε μετανάστες είχαν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 15 είχαν τραυματιστεί όταν το φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε στην επαρχιακή οδό Αστακού - Μύτικα, κοντά στην περιοχή Μαραθιά.

Τα τελευταία χρόνια, τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών έχουν επιλέξει τις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας για να μεταφέρουν παράνομα αλλοδαπούς προς την Ιταλία, διότι έχουν άμεση πρόσβαση στο Ιόνιο Πέλαγος και στην Αδριατική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών του Λιμενικού και της Αστυνομίας, με βάση πάντα τις συλλήψεις που έχουν πραγματοποιήσει, τα κυκλώματα επιλέγουν τη δυτική πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, διότι διαθέτει ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων με μικρούς απάνεμους όρμους, που επιτρέπουν την αγκυροβόληση μικρών σκαφών, ακόμη και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, το επαρχιακό οδικό δίκτυο, από το Μεσολόγγι μέχρι και την Πάλαιρο, σε συνδυασμό με τη χαμηλή κυκλοφορία, επιτρέπει την ευκολότερη κίνηση των οχημάτων που μεταφέρουν μετανάστες. Ολα αυτά σε συνδυασμό πάντα με την απουσία εντατικής αστυνόμευσης, τόσο από ξηράς όσο και από θαλάσσης, κυρίως λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, εκτιμάται ότι λειτουργούν συνδυαστικά για τα σχέδια των κυκλωμάτων. Παρ’ όλα αυτά, οι διωκτικές αρχές έχουν καταφέρει να συλλάβουν τα τελευταία περίπου τρία χρόνια περισσότερους από 600 μετανάστες και πάνω από 40 διακινητές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις