Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έφυγε απο τη ζωή η Μεσολογγίτισσα πρώτη Πρόεδρος του Σωματείου της ΜΙΣΚΟ Ανδριάνα Ανδρέου Πεταλά

Έφυγε απο τη ζωή η Μεσολογγίτισσα πρώτη ...

Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το Δεκέμβριο του 1928 απο γονείς Κωνσταντινοπολίτες

H πρώτη Πρόεδρος του Σωματείου της ΜΙΣΚΟ, Ανδριάνα Ανδρέου Πεταλά έφυγε σήμερα απο τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Η Ανδριάνα Πεταλά, το γένος Λεωνίδα Γριπιώτη γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το Δεκέμβριο του 1928 απο γονείς Κωνσταντινοπολίτες και ήταν το μικρότερο παιδί απο τα 4 της οικογενείας.

Μικρό κοριτσάκι, στα χρόνια της κατοχής έζησε τη θηριωδία των Γερμανών Ναζί κατακτητών : μπροστά στα έντρομα ματια της έσπασαν το αδύνατο χεράκι ενός συνομήλικου της αγοριού που τόλμησε να αρπάξει μερικές χονδροκομμένες φλούδες πατάτας!

Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και μετέφερε, συνήθως, μηνύματα μεταξύ των Ελλήνων Ανιστασιακών στο Μεσολόγγι.

Το 1952 παντρεύτηκε τον Ανδρέα Πεταλά και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Πάτρα.

Εργάτρια απο το 1964 στη ΜΙΣΚΟ έδινε τον αγώνα της επιβίωσης της οικογένειας της, παρακολουθώντας σιωπηλή αλλά οργισμένη τα πολιτικά γεγονότα της εποχής.

Τα ταραχώδη, για το συνδικαλιστικό κίνημα χρόνια 1979-1981 η εργατική της συνείδηση, η αριστερή ιδεολογία της και το ανήσυχο πνεύμα της δεν της επετρεψαν να μείνει άλλο σιωπηλή.

Πρωτοστατεί στον αγώνα των εργατών της ΜΙΣΚΟ για το σπάσιμο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, την απαλλαγή απο τους εργατοπατέρες της εποχής και το στήσιμο ενός Σωματείου που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Τον Μάρτιο του 1981 εκλέγεται με συντριπτική πλειοψηφία Πρόεδρος του Σωματείου και αφιερώνει όλο τον εκτός εργασίας χρόνο της για την επίλυση των προβλημάτων των συναδέλφων της.

Η εργοδοσία της ΜΙΣΚΟ, αρνούμενη να αποδεχθεί την νέα κατάσταση σε συνδικαλιστικό επίπεδο, αντιδρά βίαια.Απειλές, νουθεσίες προσπάθειες τρομοκράτησης δεν πτοούν την Πρόεδρο του νεοσύστατου Σωματείου.

Τότε έρχεται, για εκδικητικούς λόγους, η απόλυση της θυγατέρας της και νεαρής υπαλλήλου της ΜΙΣΚΟ Ντίνας Πεταλά.

Το Σωματείο απαντάει αμέσως  με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και η πρώτη απεργία στο εργοστάσιο της ΜΙΣΚΟ είναι γεγονός!

Κατάπληκτη και αιφνιδιασμένη η εργοδοσία της ΜΙΣΚΟ παρακολουθεί τους εργάτες και τις εργάτριες να εγκαταλείπουν τις μηχανές ,μπρος στα μάτια της, και να συμμετέχουν σύσσωμοι στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του εργοστασίου.

Υποχρεώνεται, μπροστά στην καθολική και αναπάντεχη αντίδραση των εργαζομένων, να επαναπροσλάβει την νεαρή υπάλληλο, 2 ώρες μετά την έναρξη της απεργίας!

Πολύτιμοι συμπαραστάτες σε αυτόν τον πρώτο αγώνα του Σωματείου της ΜΙΣΚΟ τα μέλη της διοίκησης του εργατικού κέντρου πάτρας Οδυσσέας Καλογεράτος και οι αείμνηστοι  Σπύρος Κουτσουβέλης, Νίκος Σκαρτσιάρης και Θανάσης Λουλέλης, συντέλεσαν αποφασιστικά συμμετέχοντας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σωματείου και Εταιρίας στην πρώτη νίκη των εργαζομένων.

Ενας αέρας αγωνιστικής διάθεσης και πίστης σε αυτήν πνέει,πλέον, σε όλο το εργοστάσιο!

Γιώργος Μόσχος

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις