Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

«Επιστρέφουμε», η απάντηση σε όσους μας είχαν ξεγραμμένους!

«Επιστρέφουμε», η απάντηση σε όσους μας ...

Του Θανάση Νταβλούρου, βουλευτή Αχαϊας της Ν.Δ.

 

Σε ένα φθινόπωρο κατά το οποίο οι γνωστές Κασσάνδρες προεξοφλούσαν για μια ακόμη φορά την απόλυτη καταστροφή, αυτή όχι μόνο δεν επήλθε, αλλά και οι οιωνοί για το μέλλον της χώρας μας είναι πλέον κάτι παραπάνω από ευνοϊκοί.

Την ώρα που η κυβέρνηση με συντονισμένες ενέργειες και έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς ξεριζώνει το καρκίνωμα του ναζισμού, η Ελλάδα πήρε διεθνώς μια ακόμη σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης με το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ.

Είναι πλέον κοινή η πεποίθηση ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτήν που βρισκόταν πέρυσι τέτοια εποχή.

Αργά αλλά σταθερά, η Ελλάδα πατάει όλο και πιο γερά στα πόδια της, οικονομικά και πολιτικά, και έχει γίνει προπύργιο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, με την γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και με την ανάδειξη της στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Ναι, ο δρόμος που είχαμε και έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς και ανηφορικός, ωστόσο για να αντιληφθεί κανείς τη μεγάλη απόσταση που καλύψαμε έως σήμερα δεν έχει παρά να διαπιστώσει από πού ξεκινήσαμε.

Τα τελευταία χρόνια, και από τότε που μπήκαμε στη δίνη αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης, η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, οι Έλληνες έχασαν το 40% του βιοτικού τους επιπέδου, ενώ η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 28% και για τους νέους στο 60%.

Τι καταφέραμε μέσα από τις επώδυνες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε ο ελληνικός λαός; Πρώτα, και πάνω απ’ όλα, σταματήσαμε τον κατήφορο και σταθεροποιήθηκε η οικονομία, με την ύφεση το 2013 να είναι μικρότερη απ’ ό, τι αρχικά προβλεπόταν, και το ποσοστό της ανεργίας να είναι ελαφρώς μικρότερο το δεύτερο από το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, καταφέραμε να έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρώσουμε την ανόρθωση της οικονομίας και για να επιστρέψουμε στις αγορές.

Κατόπιν όλων αυτών, σήμερα, όχι μόνο δεν μιλά κανείς πλέον για έξοδο της Ελλάδας  από την ευρωζώνη, αλλά είναι και κοινή η πεποίθηση ότι η χώρα μας θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάκαμψης μέσα στο 2014.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται και από τα επιτόκια των αγορών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο διαμορφώνεται πλέον γύρω στο 9% έναντι 10,4 που ήταν πριν μερικές εβδομάδες και 27% που ήταν πέρυσι!

Επομένως, όλα αυτά δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για να βγούμε οριστικά από την κρίση, με το παράλληλο comeback της χώρας μας στην ανάπτυξη. «Επιστρέφουμε σύντομα», είναι το μήνυμα που μας δίνουν τα αποτελέσματα των σκληρών θυσιών και στέλνουμε με τη σειρά μας σε όλους εκείνους, εντός κι εκτός Ελλάδας, που μας είχαν  ξεγραμμένους.

Ο ελληνικός λαός, που πέρασε τα χειρότερα επιδεικνύοντας μεγάλη καρτερικότητα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι θυσίες του έπιασαν τόπο και ότι βρισκόμαστε στου (πολύ δύσκολου) δρόμου τα μισά.

Συνεπώς, είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν είναι μακριά η μέρα που θα μπούμε και στην τελική ευθεία για την οριστική ανάκαμψη, αφήνοντας πίσω μας αυτήν την πρωτοφανή κρίση που βιώσαμε ως μια πολύ κακή ανάμνηση, αλλά και ως ένα πολύ χρήσιμο μάθημα για το μέλλον.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις