Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η "Ιθάκη" το ΣΟΨΥ Πάτρας - Ένα παράδειγμα ελπίδα και προοπτικής στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης

Η "Ιθάκη" το ΣΟΨΥ Πάτρας - Ένα...

Το θερινό Camp του Συλλόγου

Τον Ιούλιο του 2013 ο Σύλλογος για τη Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Ψ.Υ. ) Πάτρας οργάνωσε το πρώτο θερινό Camp του στο όμορφο νησί της Ιθάκης. Συνολικά, 34 λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, φροντιστές και εθελοντές παρέμειναν για μια εβδομάδα στην Ιθάκη με ελάχιστο κόστος, καθώς ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτούς ούτε είχε την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψει ούτε καν είχε πάει ποτέ διακοπές.

Όλα τα μέλη του Camp φιλοξενήθηκαν δωρεάν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Ιθάκης, ενώ τα εισιτήρια δόθηκαν δωρεάν από το ταξιδιωτικό πρακτορείου του κου Τελώνη.

Το Camp οργανώθηκε στη βάση της αυτοδιαχείρισης, καθώς το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διέθετε όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την Παρασκευή φαγητού και στα πλαίσια αυτά οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας μαζί με εθελοντές οργάνωσαν ομάδες αυτοδιαχείρισης, π.χ. ομάδα φαγητού, καθαριότητας κλπ..

Για τις μετακινήσεις στο νησί, αλλά και για τη μεταφορά αποσκευών και άλλων ειδών (τρόφιμα και άλλα είδη που χορηγήθηκαν από ιδιώτες στην Πάτρα και την Ιθάκη) αξιοποιήθηκε όχημα του Ασύλου Ανιάτων Πατρών «Η ΑΓΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ». Η κάλυψη των αναγκών διατροφής έγινε μέσα από δωρεές ιδιωτών της Πάτρας, της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδας και Ιθάκης, καθώς και χορηγών από την Ιθάκη.

Ο Δήμος της Ιθάκης «αγκάλιασε» το θερινό Camp του Σ.Ο.Ψ.Υ. Πάτρας και διοργάνωσε ανοικτή εκδήλωση για την ενημέρωση της Κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας από μέλη του Σ.Ο.Ψ.Υ. Πάτρας σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Ιθάκης εκδήλωση που συνοδεύτηκε από λαϊκό γλέντι.

Η αποτίμηση του Camp του Σ.Ο.Ψ.Υ. Πάτρας ήταν κατά γενική ομολογία μια πρωτόγνωρη εμπειρία που ενθουσίασε όλους τους συμμετέχοντες χαρίζοντας τους ωραίες αναμνήσεις, ανθρώπινες στιγμές και ηρεμία, που τόσο ανάγκη έχουν τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Προσεγγίζοντας από μια άλλη σκοπιά το παραπάνω γεγονός αντλεί  κανείς χρήσιμα συμπεράσματα για την καθημερινότητά μας που χαρακτηρίζεται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Πρώτα – πρώτα διαπιστώνει ότι η κρίση δεν έχει αφανίσει ούτε την ανθρωπιά ούτε την κοινωνική αλληλεγγύη.

Το παράδειγμα του κου Τελώνη και των δεκάδων επώνυμων και ανώνυμων συμπολιτών μας, που πρόσφεραν μερικές φορές και από το υστέρημα τους τρόφιμα ή άλλου είδους βοήθεια προκειμένου να ενισχύσουν το εγχείρημα του θερινού camp του Σ.Ο.Ψ.Υ. Πάτρας δείχνει ότι υπάρχει ακόμα η κοινωνική ευαισθησία που δρα ως «συγκολλητική ουσία» για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Προϋπόθεση όμως για την προσφορά είναι η «εμπιστοσύνη», να γνωρίζουν οι Πολίτες ότι οι προσφορές τους δεν πάνε χαμένες, αξιοποιούνται για συγκεκριμένο σκοπό από ανθρώπους που έχουν αποδείξει έμπρακτα με τη δουλειά τους ότι αξίζουν αυτής της εμπιστοσύνης. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή άλλωστε για ένα Σύλλογο να έχει κερδίσει την αναγνώριση και της εμπιστοσύνης της συντριπτικής μερίδας της Τοπικής Κοινωνίας, καθώς έτσι μπορεί να προσδοκά για τα μέλη του καλύτερες μέρες, ακόμα και μέσα στις χειρότερες μέρες της καταιγίδας, όταν από παντού ξεχειλίζει κατήφεια, μελαγχολία και απαισιοδοξία.

Μήπως από αυτό το παράδειγμα μπορούμε όλοι να εμπνευστούμε και να αντλήσουμε αισιοδοξία, πίστη στις δυνάμεις μας, όρεξη για εργασία και πρωτοβουλίες βάσει σχεδίου και να προχωρήσουμε κατακτώντας μια νέα συλλογικότητα και οικοδομώντας νέες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας.

Ο Σ.Ο.Ψ.Υ. Πάτρας απέδειξε ότι με ελάχιστα μέσα και χωρίς χρήματα μπορούμε  να απολαύσουμε όμορφες στιγμές  αρκεί να έχουμε εμπιστοσύνη και πίστη στις δυνάμεις μας ζώντας εμπειρίες που δεν είχαμε τη δυνατότητα να ζήσουμε τις «καλές» υποτίθεται εποχές. Ο Σ.Ο.Ψ.Υ. Πάτρας θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της ελπίδας και της δημιουργίας βασιζόμενος στις στέρεες σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει με την Πατρινή Κοινωνία, αλλά και ευρύτερα με τους συμπολίτες μας από όλη  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ήδη από τώρα σχεδιάζουμε για την επόμενη χρονιά  νέα ταξίδια σε νέες «Ιθάκες» μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες και δράσεις σε όλα τα επίπεδα με κατάληξη τη διοργάνωση του 2ου Θερινού Camp, όπου θα συμμετάσχουν και λήπτες ψυχικής υγείας απ΄ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Στο ταξίδι μας αυτό  σας θέλουμε όλους συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες γιατί, όπως λέει και ο ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης: «για να γυρίσει ο Ήλιος θέλει δουλειά πολύ…».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις