Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Συμφωνούν Σαμαράς - Λαγκάρντ για το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Συμφωνούν Σαμαράς - Λαγκάρντ για το κούρ...

Το Βερολίνο αντιδρά σθεναρά σε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση

Χωρίς να το δηλώνει επίσημα η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με τις θέσεις Λαγκάρντ με τελικό στόχο το γενναίο κούρεμα. Άγνωστο το plan B του Πρωθυπουργού στην περίπτωση «ατυχήματος» λόγω Βερολίνου και ΔΝΤ.  Οι κύριοι Σαμαράς και Στουρνάρας τις έχουν ονομάσει «προτάσεις που συμβάλουν στη λύση».

Το Μέγαρο Μαξίμου και οι κυβερνητικοί εταίροι αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά, ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε απόλυτη ταύτιση με τις θέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για ένα γενναίο κούρεμα που θα περιορίσει σημαντικά το χρέος πριν τελειώσουν όλες οι ευρωπαϊκές εκκρεμότητες της Άνγκελα Μέρκελ και ειδικά πριν γίνουν οι γερμανικές εκλογές.

Το Βερολίνο αντιδρά σθεναρά σε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν όμως να μιλούν για «κινήσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι το 2020». Δηλαδή, στο χρονοδιάγραμμα που έθεσε η επικεφαλής του Ταμείου απορρίπτοντας το 2022 που έβαλαν στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι δια στόματος Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο κ. Σαμαράς μετά το μπαράζ των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες με όλους σχεδόν τους ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένης και της κ. Μέρκελ, εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος αποφεύγοντας ωστόσο πλέον κάθε πρόβλεψη όπως έγινε πριν το τελευταίο δραματικό Eurogroup όπου η κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει υπέρμετρες ελπίδες για το σύνολο των δόσεων του 2012 και όχι μόνο για τα 31,5 δις ευρώ.

Ωστόσο παρά το καλό κλίμα που εισέπραξε ο Πρωθυπουργός τόσο στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε όσο και στις επικοινωνίες με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, αφού η Αθήνα πήγε στη Σύνοδο έχοντας προωθήσει και τα 72 προαπαιτούμενα, η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση ανησυχεί βαθιά καθώς βλέπει ότι οι δανειστές της δεν ήταν και ίσως να μην είναι ακόμη έτοιμοι να συμφωνήσουν για το χρέος και τους τρόπους μείωσής του χωρίς να θιγούν οι εθνικές οικονομίες.

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι για το τι πρέπει να γίνει ώστε να έχουμε αποτέλεσμα μέχρι το 2020. Φάνηκε όμως ότι η άλλη πλευρά δεν ήταν έτοιμη» σημείωναν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές. Πλέον ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από τις Βρυξέλλες, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group όπου θα εξεταστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Το Βερολίνο πάντως δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για τις προθέσεις του:

«Όχι κούρεμα. Αναζητούμε άλλη λύση, την οποία ακόμη δεν έχουμε» είπε η γερμανίδα καγκελάριος πιστοποιώντας έτσι ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προσέγγιση με το Ταμείο σε αυτό το ζήτημα. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ξέρουν όμως ότι πλέον η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο «κάδρο της κρίσης» και η πίεση έχει πλέον περάσει και στην πλευρά των εταίρων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά