Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αποτίμηση της ημερίδας για το Πρόγραμμα Comenius

Πάτρα: Αποτίμηση της ημερίδας για το Πρό...

Πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου

Αποτίμηση της ημερίδας για την Υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Comenius κάνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδος. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

"Η ημερίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος για την Υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Comenius πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Εστία Επιστημών Πάτρας την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012. Η ενημέρωση αφορούσε τα 22 σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχουν συνάψει σχολικές συμπράξεις Comenius κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Στην ημερίδα, το συντονισμό της οποίας είχε η κ. Σίντυ Τασούλα, προωθήτρια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Comenius για την ΠΔΕΔΕ, παρευρέθηκαν σχολικοί σύμβουλοι αλλά και εκπαιδευτικοί από σχολεία της Περιφέρειάς μας που έχουν καταθέσει αίτηση χρηματοδότησης για την επόμενη σχολική χρονιά, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι σε περίπτωση που εγκριθεί το πρόγραμμά τους.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στη διαδικασία των μετακινήσεων, τα πρακτικά θέματα οργάνωσης του οικονομικού φακέλου και τις κοινές δραστηριότητες για όλα τα προγράμματα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ευκαιρία που δίνεται, μέσω των προγραμμάτων Comenius, για προβολή του τοπικού στοιχείου και των τοπικών προϊόντων.

Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της αξιολόγησης για τη βελτίωση του προγράμματος αλλά και της διάχυσης των αποτελεσμάτων μέσω ενημερωμένων ιστοσελίδων ή ιστολογίων του προγράμματος. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η οργάνωση του παραγόμενου υλικού και η καταγραφή του σε έντυπη μορφή βοηθά όχι μόνο στην προβολή αλλά και στη βιωσιμότητά του.

Η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπαίδευσης κ. Σοφία Χριστοπούλου, η οποία άνοιξε την ημερίδα, τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μία έντονη κινητικότητα στην εισαγωγή και εφαρμογή Κοινοτικών Προγραμμάτων στον τομέα της Εκπαίδευσης /Κατάρτισης.

Η ύπαρξη όλων αυτών των προγραμμάτων επιβεβαιώνει την προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία Νέα Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Διάσταση στην Εκπαίδευση όλων των κρατών μελών της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί, μέσα από τα διάφορα προγράμματα που ανακοινώνει, να προετοιμάσει τους νέους από όλα τα κράτη-μέλη για το ρόλο του σύγχρονου Ευρωπαϊκού πολίτη, προωθώντας την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και την αναγνώριση των κοινών αξιών, σεβόμενη, παράλληλα, τα εθνικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά.

Γίνεται, λοιπόν, λόγος για τη διαμόρφωση μίας κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης καταγωγής μεταξύ των πολιτών της Ε.Ε. Η συνείδηση αυτή θα συμβάλει στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και αγαθών, παρά τις διαφορετικές περιφερειακές ταυτότητες. Είναι φανερό ότι η Ε.Ε. θεωρεί ότι η έλλειψη της συνείδησης αυτής έχει συντελέσει στη μη ικανοποιητική εφαρμογή της ιδέας της “ελεύθερης διακίνησης”.

Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης είναι ότι η ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση δεν μπορεί να συνδέεται πρωτίστως με τις ανάγκες της αγοράς αλλά με την εξέλιξη του ίδιου του πολιτισμού».

Με αφορμή την υλοποίηση της συγκεκριμένης ημερίδας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε: «Οι 444 προγραμματισμένες μετακινήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών, στο πλαίσιο των σχολικών συμπράξεων Comenius για τα εγκεκριμένα προγράμματα 2010-2012 και 2011-2013, αποδεικνύουν ότι πολλοί άνθρωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας δραστηριοποιήθηκαν και αφιέρωσαν τον προσωπικό τους χρόνο για την υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων και συνάμα πολλοί μαθητές έδειξαν ενεργό ενδιαφέρον και αναμείχθηκαν σε αυτές τις δράσεις.

Είναι γεγονός ότι μέσω της ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων δημιουργούνται καινοτόμες μεθοδολογικές προσεγγίσεις που υποστηρίζουν την πολιτισμική διαφορετικότητα. Ταυτόχρονα, με την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων διευρύνονται και εφαρμόζονται εποικοδομητικές εκπαιδευτικές πρακτικές, που υποστηρίζουν τη Δια Βίου Μάθηση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων και προωθούν τη δημιουργία πολιτών ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και παγκόσμιο  επίπεδο».

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, για την επιτυχή έκβαση των δραστηριοτήτων της ημερίδας, θα ήθελε να απευθύνει τις θερμές της ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, και ιδιαίτερα στην Εστία Επιστημών και συγκεκριμένα στον κ. Σπύρο Πνευματικό και την κ. Κρούπη- Κολώνα Ελευθερία για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου της Εστίας. Επιπλέον, ευχαριστεί τα σχολεία που υλοποιούν τα εν λόγω προγράμματα και με αυτόν τον τρόπο αποτελούν παράδειγμα και κινητήριο δύναμη για την υλοποίηση ανάλογων δράσεων από όλα τα σχολεία της περιφέρειάς μας. Τέλος, ευχαριστεί το ζαχαροπλαστείο Caravel για την ευγενική του χορηγία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις