Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αγωνιούν εργαζόμενοι και καταθέτες της Αχαϊκής - Διαβεβαιώσεις από στελέχη

Πάτρα: Αγωνιούν εργαζόμενοι και καταθέτε...

Τι αναφέρει στο thebest στέλεχος της Αχαΐκής για την επόμενη μέρα και τις καταθέσεις

19:10 Προβληματισμένοι εμφανίζονται παράγοντες της αγοράς της Πάτρας μετά την δυσάρεστη σημερινή εξέλιξη που σχετίζεται με την Αχαϊκή Τράπεζα. Η ανησυχία των εμπόρων και των επιχειρηματιών είναι έκδηλη καθώς φοβούνται ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την ήδη ταλαιπωρημένη, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιχειρηματικότητα.

Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί αναμένεται να εκφραστούν στην ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Επιμελητήριο Αχαΐας. Το thebest επικοινώνησε, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Γιώργο Ρώρο, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα σε τρία σημεία.

1.    Θεωρεί «ύποπτη» την όλη υπόθεση και φοβάται ότι κάποιοι ιδιώτες επενδυτές θα ενδιαφερθούν να πάρουν την Αχαϊκή σε χαμηλές τιμές με όλη την «προίκα» της.

2.    Θα πρέπει να διαφυλαχτούν τα δάνεια, οι καταθέσεις και οι θέσεις εργασίας.

3.    Δεν θα πρέπει να επιτραπεί, στην Τράπεζα όπου θα περάσουν τα δάνεια, να απαιτήσει νέα διαπραγμάτευσή τους με δυσμενέστερους όρους.

Παράλληλα ο κ. Ρώρος επισημαίνει ότι η Αχαϊκή, ήταν πιο προσιτή και ανοικτή προς τους επιχειρηματίες της πόλης σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Τράπεζες, με αποτέλεσμα τώρα η ροή δανείων να γίνεται πιο δύσκολη.

18:30 Στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδας ουσιαστικά έχει περιέλθει από σήμερα το πρωί η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα. Αυτή κάνει την εκκαθάριση και πλέον παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των καταθέσεων και των μεριδίων.

Αυτό ξεκαθαρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Αχαϊκής με το οποίο επικοινώνησε το thebest. Το ίδιο στέλεχος, το οποίο γνωρίζει από πρώτο χέρι τα δεδομένα που επικρατούν στην Τράπεζα, εμφανίστηκε καθησυχαστικό για την επόμενη μέρα.

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις και τα δάνεια των συμπολιτών μας, ακόμα και αυτών που διατηρούσαν λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ. Όπως εξηγεί η διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί θα είναι πανομοιότυπη με εκείνες που υιοθετήθηκαν στις περιπτώσεις της Tbank και της Protobank.

Δηλαδή οι καταθέσεις θα μεταφερθούν ομαδικά σε κάποια άλλη εμπορική τράπεζα η οποία θα «πλειοδοτήσει» από όσες θα έχουν εκφράσει το σχετικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι αρκετές τράπεζες έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους και η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων 1-2 ημερών.

Όσον αφορά τους μεριδιούχους τα πράγματα φαίνεται να είναι κάπως πιο περίπλοκα καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία της εκκαθάρισης και μετά να πάρουν αναλογικά το ποσό που τους αντιστοιχεί. Βέβαια στην περίπτωση αυτή εκφράζονται φόβοι ότι τα χρήματα αυτά θα είναι λιγότερα από εκείνα που είχαν αρχικά επενδύσει στην Αχαϊκή Τράπεζα.

Φυσικά και στην περίπτωση των απλών καταθετών, μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις, αλλά μέχρι την υλοποίηση των δεσμεύσεων υπάρχει μεγάλη απόσταση γεγονός που έχει προκαλέσει εύλογη αγωνία.

15:41 Το απόγευμα σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Αχαϊας για το θέμα και μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο μεταξύ σε δήλωση του σήμερα το μεσημέρι, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάραςανέφερε τα εξής:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα αποτελούν ένα ακόμα βαρύ πλήγμα για την τοπική οικονομία. Μέτοχοι, καταθέτες, πελάτες και εργαζόμενοι της Τράπεζας βρίσκονται από σήμερα σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Η τοπική οικονομία και η τοπική κοινωνία έχουν δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα και είναι αδύνατο να αντέξουν ακόμα ένα ισχυρό χτύπημα.

Στο βαθμό που αποδειχθεί αδύνατη η επαναλειτουργία της Αχαϊκής, η μοναδική ρεαλιστική λύση που υπάρχει αυτήν την στιγμή στον ορίζοντα είναι η επανάληψη του σεναρίου που εξελίχθηκε όταν έκλεισε η Tbank (πρώην ΑΣΠΙΣ Bank) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανέλαβε τις καταθέσεις και τα δάνεια της Tbank ενώ, επίσης, απορρόφησε και όλο της το προσωπικό.

Μια ανάλογη εξέλιξη για την περίπτωση της Αχαϊκής Τράπεζας είναι η μοναδική που, αυτήν τη στιγμή, μπορεί να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο και να περιορίσει την έκταση του προβλήματος προκειμένου να διασφαλιστούν καταθέτες, μέτοχοι και εργαζόμενοι».

 

12.52: Στα γραφεία της Αχαϊκής Τράπεζας στην Πάτρα βρίσκεται από το πρωί ο εκκαθαριστής της τράπεζας κ. Γιαννίκος, ο οποίος διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας. Ο κ. Γιαννίκος, ο οποίος είναι παλιό στέλεχος της ΤτΕ, έχει συνεργασία με τη διοίκηση και τα στελέχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας, ώστε να βρεθεί φόρμουλα για την τύχη των καταθέσεων, των δανείων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα θα συνεδριάσει το μεσημέρι και το Δ.Σ. της Αχαϊκής Τράπεζας.

Σύμφωνα με έμπειρα τραπεζικά στελέχη της περιοχής, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν, η διαδικασία που ακολουθείται για την Αχαϊκή, είναι πρωτόγνωρη για την περιοχή, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό εξ’ αρχής το τι θα γίνει.

Στον αέρα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στην τράπεζα, οι οποίο αγωνιούν για το μέλλον τους.

11.00 Κλειστά είναι τα καταστήματα της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας στην Πάτρα. Έξω  από το κεντρικό κατάστημα της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας στην Πάτρα, στην οδό Ακρωτηρίου συγκεντρώθηκε κόσμος,καταθέτες και μεριδιούχοι, ιδιάιτερα ανήσυχοι από τις εξελίξεις και το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι η Αχαϊκή Συνεταιριστική μαζί με τις Συνεταιριστικές Τράπεζες Λαμίας, Λέσβου και Λήμνου μπαίνουν σε ειδική εκκαθάριση, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειές τους.

Οι καταθέτες είναι ανήσυχοι αν και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις θα μεταφερθούν σε άλλη τράπεζα.

Δείτε φωτό έξω από τα καταστήματα της Τράπεζας σε Ακρωτηρίου και Ρήγα Φεραίου.

 

9.50 Δυσάρεστες εξελίξεις για την Αχαΐκή Συνεταιριστική Τράπεζα, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, κρίνεται αναγκαία η υπαγωγή των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή Συν. Π.Ε., Λαμίας, Λέσβου , Λήμνου, στα μέτρα εξυγίανσης , οι άδειες ανακλήθηκαν και οι τράπεζες τίθενται σε ειδική εκκαθάριση. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε αναγκαία την υπαγωγή των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή Συν.Π.Ε., Λαμίας Συν.Π.Ε., Λέσβου-Λήμνου Συν.Π.Ε. στα μέτρα εξυγίανσης που προβλέπει ο ν. 3601/2007, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4021/2011, αφού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους.

Οι άδειες των τριών συνεταιριστικών τραπεζών ανακλήθηκαν και οι τράπεζες αυτές τίθενται σε ειδική εκκαθάριση. Εκκαθαριστές ορίστηκαν οι κ.κ. Ιωάννης Γιαννίκος, Δημήτριος Πετράκογλου και Μιχαήλ Ανδριώτης, αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις