Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Επιτυχές το διεθνές συνέδριο «Πολιτικές για προώθηση τεχνολογιών ηλιοθερμίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Πάτρα: Επιτυχές το διεθνές συνέδριο «Πολ...

διοργανώθηκε στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού έργου WidetheSEEbySuccMod

Με σημαντική επιτυχία διεξήχθη στην Πάτρα το διεθνές συνέδριο «Πολιτικές για προώθηση τεχνολογιών ηλιοθερμίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» στις 24 Φεβρουαρίου 2012. Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού έργου WidetheSEEbySuccMod, που χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία INTERREG IVB - Νοτιοανατολική Ευρώπη (South East Europe – SEE) με βασικό αντικείμενο την υποβοήθηση της διεύρυνσης της αγοράς τεχνολογιών ηλιοθερμικής ενέργειας.

Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά αυτή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κατατασσόμενη στην τρίτη θέση μετά την Κύπρο και την Αυστρία όσον αφορά στην κατά κεφαλήν εγκατεστημένη ισχύ συστημάτων ηλιοθερμίας. Η δεσπόζουσα θέση της Ελλάδος και τα υψηλής ποιότητας Ελληνικής παραγωγής συστήματα ηλιοθερμίας δημιουργούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα όσον αφορά στη διεύρυνση της αγοράς ηλιοθερμίας στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και των Βαλκανίων που υστερούν του Ευρωπαϊκού μέσου όρου παρ’ ότι έχουν κλιματολογικές συνθήκες και συνθήκες ηλιοφάνειας παρόμοιες με της Ελλάδος.

Η διεύρυνση της αγοράς σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Βουλγαρία, η Ρουμανία, και τα Δυτικά Βαλκάνια θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σημαντικό γύρο περαιτέρω ανάπτυξης της Ελληνικής βιομηχανίας ηλιοθερμικών συστημάτων. Το έργο WidetheSEEbySuccMod έχει εντοπίσει τρεις βασικούς παράγοντες που είναι αναγκαίοι για την ανάπτυξη της αγοράς ηλιοθερμίας σε μία χώρα: την ύπαρξη υποστηρικτικών πολιτικών για την εκκίνηση της αγοράς, την ύπαρξη τεχνικής βάσης για την υποστήριξη της ανάπτυξης της αγοράς από καταρτισμένους επαγγελματίες και την ευρεία ενημέρωση του κοινού για τα πλεονεκτήματα της χρήσης τεχνολογιών ηλιοθερμίας.

Η έλλειψη κάποιου από τους τρεις παράγοντες είναι ικανή να θέσει εν κινδύνω την ανάπτυξη της αγοράς, όπως καταδεικνύει το παράδειγμα της Ιταλίας όπου παρά την ύπαρξη πολιτικών επιχορήγησης και ακμαίας βιομηχανίας, η αγορά βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ), που αποτελεί εταίρο του έργου, έχει εκπονήσει ένα Μεθοδολογικό Οδηγό για την Ανάπτυξη της Αγοράς Ηλιοθερμίας, στον οποίο αναλύονται τα διάφορα βήματα που είναι αναγκαία για τη διεύρυνση της αγοράς.

Όπως μας τόνισε ο κ. Τζίνο Βερρόκκι, συντονιστής του έργου, ο συγκεκριμένος οδηγός θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την πορεία ανάπτυξης της αγοράς σε χώρες που ακόμη υστερούν όπως η Ιταλία. «Ζητούμενο αποτελεί η αλλαγή νοοτροπίας στην Ευρώπη σχετικά με συστήματα ηλιοθερμίας», επισήμανε ο κ. Βερρόκκι, «χωρίς την οποία η ανάπτυξη της αγοράς είναι αδύνατη».

Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΙΝΒΙΣ στο πλαίσιο του έργου έχει αναπτύξει ένα εργαλείο υπολογισμού εξοικονόμησης συμβατικών καυσίμων ή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και αποφυγής αερίων ρύπων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, από την εγκατάσταση συστημάτων ηλιοθερμίας. Το εργαλείο (http://www.isi.gr/calculator) μπορεί να δόσει χρήσιμα συμπεράσματα και να καταδείξει την εξοικονόμηση πόρων που επιτυγχάνεται από την αξιοποίηση της ηλιοθερμίας. Όπως μας επισήμανε ο κ. Αθανάσιος Καλογεράς, Ερευνητής του ΙΝΒΙΣ, το Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών υλοποίησε μία μελέτη υπολογισμού αυτής της εξοικονόμησης για 16 περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνολικού πληθυσμού 12 εκατομμυρίων κατοίκων, από την οποία προκύπτει ότι από μία διεύρυνση της αγοράς που αφορά σε μόλις 1% του πληθυσμού, η ισοδύναμη ετήσια εξοικονόμηση πετρελαίου ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια λίτρα καυσίμου, οδηγώντας σε αποφυγή έκλυσης στην ατμόσφαιρα 42,6 χιλιάτων τόνων CO2, με προφανή σημαντική εξοικονόμηση χρηματικών πόρων και μείωση του βαθμού εξάρτησης των τοπικών κοινωνιών από εισαγόμενα συμβατικά καύσιμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις