Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φαρμακοποιοί Αχαΐας: Οι κινητοποιήσεις μας "κανιβαλίζονται" από όμωρους Συλλόγους

Φαρμακοποιοί Αχαΐας: Οι κινητοποιήσεις μ...

"Δεν συμμετέχουμε ξανά σε άρση πίστωσης εάν..."

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας κάνει λόγο για "κανιβαλισμό" των κινητοποιήσεων του κλάδου από όμωρους συλλόγους. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξή:

"Ο σύλλογός μας, έχοντας δώσει τον καλύτερο του εαυτό, συντεταγμένα και με απόλυτη πειθαρχία σε όλες τις κινητοποιήσεις του κλάδου ολα τα τελευταία χρόνια, υπερκεράζοντας μάλιστα πάντα το πλαίσιο αγωνιστικής διεκδίκησης που θέτει ο Π.Φ.Σ., δηλώνει απερίφραστα, πως συμμετέχει ΜΟΝΟ σε κινητοποιήσεις που έχουν στόχο την ρήξη με το νομοσχέδιο Λοβέρδου και τις προβλέψεις του μνημονίου ΙΙ για το έξω-νοσοκομειακό φάρμακο με κλιμακούμενη πανελλαδική τακτική, που θα συντονίζει ο Π.Φ.Σ. και στο πλαίσιο, της οποίας δεν θα ξεφεύγει ΚΑΝΕΝΑΣ σύλλογος.

Η κρισιμότητα των στιγμών για το επάγγελμα, απαιτεί συλλογικότητα, πειθαρχία, διαρκείς κινητοποιήσεις ως την επίτευξη του τελικού στόχου χειροπιαστά και όχι με υποσχέσεις. Το Δ.Σ. του Φ.Σ. Αχαΐας, δεν θα επιτρέψει για άλλη μια φορά οι αγώνες των μελών του να ΚΑΝΙΒΑΛΙΖΟΝΤΑΙ από συναδέλφους ΟΜΟΡΩΝ συλλόγων, που τάχα δεν μπορούν να κινητοποιηθούν με διάφορες δικαιολογίες.

Η ευθύνη του Π.Φ.Σ., είναι καθοριστική στο να επιβάλλει ακόμα, όπου χρειάζεται ασπίδα προστασίας στους συλλογους αιχμής απέναντι σε συλλόγους που δεν έχουν την δυνατότητα να κινητοποιηθούν μαζικά. Απαιτείται τουλάχιστον, ένα μίνιμουμ δράσης από τους πολλούς και ένα μάξιμουμ από τους πιο οργανωμένους, που θα είναι οπωσδήποτε Αττική-Θες/νίκη-Πειραιάς-Αχαΐα-Ηράκλειο-Λάρισα-Βόλος-Ιωάννινα και όλα τα νησιά που έχουν και το πλεονέκτημα της φυσικής οχύρωσης.

Πλαίσιο διεκδίκησης:

1.       Άρθρα 11-12

Νομοθετική ρύθμιση πως ο E.O.Π.Υ.Υ., θα καταβάλλει κάθε μήνα ως το τέλος του 2013, ολα τα οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς ανεξάρτητα του αν ο συνολικός τζίρος του, ξεφύγει του προϋπολογισμού. Ασφαλιστικές δικλείδες με νομοθέτηση του συμψηφισμού χρεών με οποιαδήποτε οφειλή σε δημόσιο ή ΙΔΙΩΤΗ σε περίπτωση εσωτερικής στάσης πληρωμών.

Καμία υποχώρηση στο θέμα αυτό.

2.       Άρθρο 15.

45 ώρες μάξιμουμ για όλα τα φαρμακεία εβδομαδιαία ή  το 25% της δύναμης του συλλόγου για τα Σάββατα. Εναλλακτικά, ο υπάρχων νόμος αλλά με την υποχρέωση των σαββατιανών να πάρουν πακέτο και τις 3 ημέρες όλο το 24ωρο με πρόσληψη ενός συναδέλφου φαρμακοποιού, για κάθε 40.000 τζίρο, πλήρους απασχόλησης, από τις πρώτες 40.000. Δηλώσεις επιλογής, μόνο μια φορά το χρόνο. Νομοθετική ρύθμιση, που θα επιτρέπει στον σύλλογο και όχι στα δήθεν όργανα της πολιτείας σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων να επιβάλλει κυρώσεις έως ανάκληση άδειας λειτουργίας.

3.       Άρθρο 20

Κέρδος φαρμακαποθηκών όχι κάτω του 5,05%. Σε κάθε άλλη περίπτωση υποχρέωση των εταιρειών για μέση πίστωση σε φαρμακαποθήκη και φαρμακεία 45 ημερών. Νομοθετική ρύθμιση, πως όποια εταιρεία δεν τηρεί το πλαφόν των 45 ημερών τα φάρμακά της, δεν θα συνταγογραφούνται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

4.       Άρθρο 21

Καμία υποχρέωση μετατροπής χειρόγραφης συνταγής σε ηλεκτρονική ως ότου α) ο ΟΤΕ δώσει πιστοποίηση ίντερνετ ακόμα και στο τελευταίο βουνό της χώρας β) μηχανοργανωθούν πλήρως τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.-Ιατρεία Ι.Κ.Α. γ) τηρηθεί ο όρος της συλλογικής σύμβασης για απόλυτη επικοινωνία του e-syntagografisi με τα προγράμματα μηχανογράφησης φαρμακείου δ) ολοκληρωθεί το blocking στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογραφησης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ως τότε, δεκτές και πράσινες χειρόγραφες που θα ελέγχονται από το scanning της ΚΜΕΣ. Καμία υποχώρηση στο ζήτημα αυτό.

Υποχρεωτική αναγραφή δραστικής, με δικαίωμα αντικατάστασης όλων των εμπορικών ονομασιών generic, που θα έχουν την ίδια σταθερή μειωμένη τιμή, σε σχέση με το πρωτότυπο. Καμία αποδοχή μειοδοτικής λογικής στην επιλογή της προμήθειας του φαρμάκου, που το μετατρέπουν από κοινωνικό αγαθό σε οικοδομικό υλικό. Κριτήρια προτίμησης generic εφόσον φυσικά η τιμή θα είναι ενιαία ελληνικές εταιρίες, που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και φαρμακοποιών σε υπεύθυνες θέσεις.  Άμεση υποχρέωση των εταιρειών, να μετατρέψουν όλες τις συσκευασίες σε πακέτα ενός μήνα, με βάση το δοσολογικό σχήμα, που αναγράφεται στην μονογραφία τους, υποχρέωση αποδοχής επιστροφών για τις υπάρχουσες συσκευασίες στα φαρμακεία.

5.       Άρθρο 23

Οριοθέτηση με επιστημονικά και οικονομικά κριτήρια, του φαρμάκου Φ.Υ.Κ. Οικονομικό πλαφόν τουλάχιστο τα €1000  χονδρική και πάνω για να οριστεί κάποιο σκεύασμα ως Φ.Υ.Κ. Επανεξέταση του υπάρχοντος καταλόγου, τακτική ενημέρωση του ανά 6μηνο από επιτροπή, που μετέχει και πρόεδρος συλλόγου, διαφορετικός ανά εξάμηνο. Φάρμακα με χονδρική άνω των € 2000  για 2 χρόνια μόνο από φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Στα δυο χρόνια, επανεξέταση. Φάρμακα από €1.000-€2.000 με το νομοθετημένο 16% αλλά διανομή τους σύμφωνα με το θεσμό των κλινικών σε όλους τους συναδέλφους και όχι από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Φάρμακα κάτω από €1000 χονδρική με κέρδος όπως και τα φάρμακα του €1. Εναλλακτικά για πάνω από τα €500 συζήτηση για μειωμένο κέρδος αλλά με ρήτρα επανεξέτασης της προϋπόθεσης αυτής μετά από διετία. Καμία αποδοχή σε κατ’ αποκοπήν αμοιβή, ανεξαρτήτως τιμής φαρμάκου. Υποχρεωτική απογραφή των φαρμακείων και φορολογική ελάφρυνση σε κάθε υποτίμηση του όποιου νέου δελτίου τιμών.

6.       Άρθρα 24,26

Εφαρμογή του rebate,  που ψηφίστηκε για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τον 3918 για όλο το 2012. Επανεξέτασή του τον Δεκέμβρη του 2012. Υπολογισμός του, με βάση τις άδειες φαρμακείων σε κάθε φαρμακευτική μονάδα. Μειωμένο rebate για όσα φαρμακεία, διαθέτουν υπάλληλο επιστήμονα φαρμακοποιό, πλήρους απασχόλησης. Εναλλακτικά, αύξηση των προηγούμενων κλιμάκων κατά μια μονάδα. Καμία υποχώρηση στο θέμα  προϋπολογισμού του στα τιμολόγια από εμάς. Υπολογισμός του μόνον από την  ΚΜΕΣ και μόνο σε περίπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής. Πλήρης εξόφληση των οφειλομένων Ο.Π.Α.Δ.-Τ.Ε.Β.Ε.-Ο.Γ.Α. ως τις 31 Μάρτη, τα λεφτά στην Τράπεζα.

Προτεινόμενο αγωνιστικό πλαίσιο

Βασική  μορφή αγωνιστικής κινητοποίησης, η άρση πίστωσης σε συνδυασμό με γενική απεργία. Οι προαναφερόμενοι μεγάλοι σύλλογοι, ακολουθούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ την άρση πίστωσης μαζί με όσους άλλους συλλόγους μπορούν. Όσοι σύλλογοι, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε άρση πίστωσης, γενική απεργία έως τις 31 Μαρτίου με ένα μόνο εφημερεύον στην πρωτεύουσα του νομού με κυλιόμενη ανά τρίωρο εναλλαγή και ένα διανυκτερεύον από τις 11 το βράδυ και μετά με κυλιόμενη τρίωρη εναλλαγή.

Την πρώτη εβδομάδα του ξεκινήματος της κινητοποίησης, όλοι οι σύλλογοι της χώρας, γενική απεργία χωρίς άρση πίστωσης με βάση το προαναφερθέν μοντέλο. Δεύτερη εβδομάδα κινητοποίησης, μπαίνουν οι μεγάλοι σύλλογοι στην άρση πίστωσης με δύο μέρες ανοιχτά-τρεις μέρες κλειστά, Σαββατοκύριακο τα μισά εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα.

Όσοι σύλλογοι δεν κάνουν άρση πίστωσης, εξακολουθούν γενική απεργία με βάση το προηγούμενο αρχικό μοντέλο. Τρίτη εβδομάδα, όλοι οι σύλλογοι κάνουν δεν κάνουν άρση πίστωσης γενική απεργία με το αρχικό μοντέλο δηλαδή ένα φαρμακείο στη διημέρευση, ένα στη διανυκτέρευση. 29,30 και 31 Μαρτίου, όλα τα φαρμακεία των συλλόγων που κάνουν άρση πίστωσης ανοιχτά, εξακολουθώντας ασφαλώς την άρση πίστωσης.

Όσοι σύλλογοι, δεν κάνουν άρση πίστωσης, εξακολουθούν την γενική απεργία με ένα διανυκτερεύον, ένα διημερεύον με βάση το αρχικό μοντέλο. Σε όλο το διάστημα της απεργιακής κινητοποίησης, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. και τα μέλη του Δ.Σ. σε συνεργασία με τους προέδρους των πρωτοβαθμίων, διαρκείς γενικές συνελεύσεις ανά περιφέρεια, ανοιχτές και σε εκπροσώπους ασφαλισμένων. Παράλληλη ενεργοποίηση, πρωτοβαθμίων οργάνων για κατά βούληση ακτιβιστικές ενέργειες που θα αναδεικνύουν το πρόβλημα πάντα σε συνεννόηση με το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. Ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, αφίσες, καταχωρήσεις σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας.

Να δαπανηθεί ότι κονδύλι χρειάζεται προκειμένου να διεξαχθεί ανοιχτός διάλογος με τον Υπουργό και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι με κερκίδα, στην οποία θα βρίσκονται όλοι οι πρόεδροι των πρωτοβαθμίων οργάνων που θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις και να παρεμβαίνουν. 31 Μάρτη-1 Απρίλη, Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. μόνο με το Δ.Σ. και τους 56 προέδρους. Ομιλίες δεκάλεπτες για τα μέλη των παρατάξεων του Δ.Σ. και για τους προέδρους όλων των συλλόγων. Νέο πλάνο, επανεκτίμηση κατάστασης.

Ο Φ.Σ. Αχαΐας ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ σε άρση πίστωσης για λιγότερο από το κλείσιμο του μήνα και εφ όσον οι όμοροι σύλλογοι δεν βρίσκονται σε καθολική γενική απεργία Ο Φ.Σ. Αχαΐας, δεν συμμετέχει πάλι σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση χωρίς πλάνο από Π.Φ.Σ. για κλιμάκωση τουλάχιστο για τον υπόλοιπο μήνα και με καθορισμένους και προσυμφωνημένους στόχους και στρατηγική.

Η Γ.Σ. του Φ.Σ. Αχαΐας, παρατήρησε πως ο πρόεδρός της ως σήμερα Κυριακή δεν είχε κληθεί για συμμετοχή στο Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., εγγράφως, που είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 5 Μαρτίου παρότι κάτι τέτοιο προβλεπόταν από τη Γενική Συνέλευση του Π.Φ.Σ. Το παραπάνω ψήφισμα, εγκρίθηκε ομόφωνα και από το Δ.Σ. του Φ.Σ. Αχαΐας το Σάββατο 03.03.12 και από τη μαζική Γενική Συνέλευση της Κυριακής 04.03.12.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις