Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Με ψυχολογικά προβλήματα 1 στους 4 υπερχρεωμένους - Πρόγραμμα υποστήριξης

Πάτρα:Με ψυχολογικά προβλήματα 1 στους 4...

Από την ΕΚΠΟΙΖΩ - Σήμερα η πρώτη συνάντηση

Η οικονομική κρίση προκαλεί πολλαπλά προβλήματα όχι μόνο στην τσέπη μας, αλλά και στην ψυχολογική μας κατάσταση, απειλώντας σε πολλές περιπτώσεις την ψυχική μας υγεία. Η κατάσταση αυτή έχει αντίκτυπο και στην Πάτρα, όπου σύμφωνα με τον Τάσο Νικολαδάκη από το γραφείο Πάτρας της ΕΚΠΟΙΖΩ φαίνεται να ισχύει ότι ένας στους τέσσερις υπερχρεωμένους που απευθύνεται στην 'Ενωση,έχει βεβαρυμένο ψυχολογικό προφίλ, όπως αναφέρει ο ίδιος στο www.thebest.gr.

Το γραφεία Πάτρας της ΕΚΠΟΙΖΩ εφαρμόζει το πιλοτικό πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης των μελών της, με την πρώτη συνάντηση να πραγματοποιείται σήμερα. Στην ομάδα θα συμμετέχουν 12 μέλη κι αυτό για αρχή...

Επικίνδυνη η οικονομική κρίση για την ψυχική υγεία

«Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε αύξηση ψυχικών διαταραχών και αυτοκτονιών», «οι φτωχοί και οι ευάλωτοι θα είναι οι πρώτοι που θα υποφέρουν», «η προάσπιση των κονδυλίων για την υγεία θα γίνει πιο δύσκολη» αναφέρει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Η τρέχουσα οικονομική κρίση μπορεί να συμπεριληφθεί ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που η διεθνής ιστορική εμπειρία έχει να προβάλει. Μέσα στα τελευταία εκατό χρόνια η ιστορία έχει καταγράψει το τραγικό κραχ του ’29 με τις μαζικές αυτοκτονίες χρηματιστών, την οικονομική κατάρρευση των πρώην Σοβιετικών χωρών στις αρχές του ’90 με δραματική αύξηση αυτοκτονιών και ανθρωποκτονιών και την ασιατική οικονομική κρίση στην εκπνοή του αιώνα. Σύμφωνα με αποτελέσματα έγκυρων ερευνών σε περιόδους οικονομικής ύφεσης τα προβλήματα ψυχικής υγείας αυξάνονται.i

Στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδος, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δρομοκαϊτειο» κύριος Χαμογεωργάκης, χαρακτηριστικά αναφέρει : «οι εισαγωγές ψυχικά πασχόντων αυξάνονται αλματωδώς. Μέσα σε ένα τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 566, από 1400 έφτασαν τις 1966»ii Επιδημιολογικές μελέτες, επίσης, αποδεικνύουν τη θετική συσχέτιση μεταξύ χαμηλού εισοδήματος , ανεργίας και έλλειψης στέγης με την αύξηση των αυτοκτονιών, ανθρωποκτονιών, κατάχρησης αλκοόλ, ψυχιατρικών διαταραχών, ηπατικών κιρρώσεων και ελκών του πεπτικού.iii Ο κύριος Σαραντίδης μάλιστα, ψυχίατρος στη Μονάδα Ψυχικής Υγείας της ΜΚΟ «Κλίμακα» μας προειδοποιεί συνδέοντας την έλλειψη στέγης με ψυχικές διαταραχές. «Η απειλούμενη συρρίκνωση των κοινωνικών δομών θα αυξήσει τους αστέγους, καθώς στους ήδη υπάρχοντες θα προστεθούν και οι ψυχικά ασθενείς»iv.

Δραματική αύξηση παράλληλα, κατά 92% των ψυχικά ασθενών με συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, πανικού και τάσεις αυτοκτονίας κατέγραψαν τα ιατρεία του Ευαγγελισμού μέσα στην τελευταία τριετία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 23% των ατόμων με ψυχική διαταραχή είχαν δάνεια και άλλα οικονομικά χρέη. Από το 2008 έως το 2011 παρατηρήθηκε αύξηση σε ποσοστό 118% των ασθενών με αντιδραστική κατάθλιψη (αντίδραση σε εξωτερική ένταση), καθώς και 75% αύξηση των απόρων και των ανέργων ασθενώνv. Και το πιο ανησυχητικό είναι πως σύμφωνα με διασταυρωμένες έρευνες σε Ευρώπη και Αμερική, κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 3%, αυξάνει το ποσοστό των αυτοκτονιών κατά 5%.

Στη χώρα μας, παρόλο που τα ποσοστά αυτοκτονιών θεωρούνται από τα πιο χαμηλά διεθνώς, μέσα στα έτη 2009 και 2010 παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση. Συγκεκριμένα, το 2009 καταγραφόταν περίπου μια αυτοκτονία ημερησίως κατά μέσον όρο ή 2.8% ανά 100.000 κατοίκους, καταλήγοντας, δυστυχώς, μέσα στο 2010 να μιλάμε για διπλασιασμό, δύο αυτοκτονίες ημερησίως κατά μέσον όρο ή 5.7% ανά 100.000 κατοίκους.Και παρόλο που τα ποσοστά αυτοχειρίας στη χώρα μας εξακολουθούν να παραμένουν από τα πιο χαμηλά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο ρυθμός ανόδου του αριθμού των ατόμων που οδηγούνται να βάζουν τέρμα στη ζωή τους είναι από τους πιο υψηλούς διεθνώς.

Η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, ιδιαίτερα οι κρίσεις άγχους και πανικού, συνδέονται άμεσα ως ψυχοπαθολογική κατάσταση με την αυτοκτονία και δυστυχώς αποτελούν τις κατεξοχήν ψυχικές διαταραχές της κρίσης. Η ανεργία, τα χρέη που δεν μπορούν να καλυφθούν, το σπίτι που κατάσχεται, η επιχείρηση που βάζει λουκέτο, η διάρρηξη των προσωπικών και οικογενειακών σχέσεων, η κρίση προοπτικών, που βιώνουν ιδιαίτερα οι νέοι είναι πραγματικότητες της εποχής που τροφοδοτούν το αίσθημα της ματαιότητας και την αγωνία του θανάτου που κατακλύζει το άτομο. Και το «αξιοθαύμαστο» είναι ότι εδώ και πάνω από 80 χρόνια οι έρευνες για τις επιπτώσεις των οικονομικών κρίσεων στην ψυχική υγεία, στη ζωή και στον θάνατο πλατειών κοινωνικών στρωμάτων εξαιτίας των μέτρων οικονομικής εξόντωσης των πολλών για την διατήρηση της κερδοφορίας των λίγων είναι γνωστές σε όλους αυτούς που παίρνουν τα μέτρα.i

Η περίοδος, λοιπόν αυτή, της λιτότητας και της ανθρώπινης εξαθλίωσης είναι ακριβώς η πιο ακατάλληλη περίοδος για περικοπές στην ψυχική υγεία. Οι συνέπειες των περικοπών σήμερα είναι βέβαιο ότι θα φέρουν πόνο στο μέλλον, αφού η μη θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας κοστίζει σε πολλούς τομείς περισσότερο από τη θεραπεία τους.

Στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, βιώνοντας καθημερινά την έντονη ψυχολογική φθορά που η οικονομική κρίση έχει επιφέρει στους περισσότερους από εμάς, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε και στην Πάτρα, μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, το πιλοτικό πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης των μελών μας.

Με την εθελοντική συνεργασία της έμπειρης ψυχολόγου κ.Μαρίας Αναστασάκη, διοργανώνονται ολιγομελείς ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης που θα βοηθήσουν όσους επιθυμούν να βρουν διεξόδους στα καθημερινά προβλήματα και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

Πληροφορίες: Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Πάτρας, Φιλοποίμενος 51, 2610.22.26.26

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις