Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μιχ. Μπεκίρης: Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της φύλαξης των Μουσείων της χώρας

Μιχ. Μπεκίρης: Επιτακτική ανάγκη η ενίσχ...

Ο επιβλητικός αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας που ήρθε στο φως από ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1829 και διήρκεσαν αρκετές δεκαετίες έμελε να συληθεί  από εγκληματίες που βεβηλώσαν το χώρο και την  ιστορία του. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και το μουσείο που φιλοξενεί έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και  πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών.

Λέξεις όπως το ρωμαϊκό πρόπυλο, το Πρυτανείο, το Φιλιππείο, το Ηραίο , ο Ερμής του Πραξιτέλη, το Πελόπειο, το Νυμφαίο, το Μητρώο, το στάδιο με τη στοά της Ηχούς, είναι κάποιες από τις δομές που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην ευλογημένη αυτή περιοχή .Με αφορμή την πρόσφατη ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία  αναδείχτηκε το έντονο πρόβλημα αλλά και η ιδιαιτερότητα του ζητήματος της φύλαξης των μουσείων και των άλλων χώρων που εκτίθενται τα έργα του  Ελληνικού πολιτισμού  σε όλη την Επικράτεια. Με δεδομένη την ανάγκη για παρέμβαση της πολιτείας στον τομέα της ενίσχυσης της ασφάλειας και της φύλαξης των εκτιθέμενων έργων ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης, είχε επισημάνει  το πρόβλημα  στην Βουλή με σχετική του ερώτηση. Δυστυχώς επαληθεύτηκε με τον πιο οδυνηρό τρόπο, με την διάπραξη της ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στην απάντηση του, ο αρμόδιος Υπουργός τότε  είχε απαριθμήσει το νομοθετικό πλαίσιο της φύλαξης των χώρων αυτών, δίχως όμως να μας αναφέρει στοιχεία για την  ορθολογικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων του Υπουργείου.

Με στόχο την αναθεώρηση της διαχείρισης του αρχαιολογικού μας πλούτου θα πρέπει η Ελληνική πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο να ενισχύσει την φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων με ενδυνάμωση της ειδικότητας των φυλάκων των μουσείων .

Η ειδικότητα των φυλάκων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων θα έπρεπε να αποτελεί την πλέον δημοφιλή και διαδεδομένη ειδικότητα στην χώρα μας με πληθώρα γνώσεων και ιδιαίτερη ευκολία στην απασχόληση μιας και όλη η χώρα μας είναι ένα μνημείο .

Η Ελληνική πολιτεία θα πρέπει να αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας και ιδιαίτερα της φύλαξης των μουσείων ώστε οι εργαζόμενοι να διακατέχονται από  ζήλο, επιμέλεια, υπευθυνότητα και φροντίδα για τα μνημεία και τα έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτά είναι της πρώιμης αρχαιότητας, της ύστερης, Βυζαντινά, μοντέρνα η σύγχρονα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις