Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σήμερα "κληρώνει" για το χαράτσι - Το "σφυροκοπούν" στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Σήμερα "κληρώνει" για το χαράτ...

Ά. Τσιγκρής: «Στο εδώλιο το χαράτσι σήμερα…»

Σήμερα κρίνεται η "τύχη"¨του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, καθώς στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, συζητούνται προσφυγές κατά του χαρατσιού, με αίτημα την ακύρωσή του. Ανάμεσά τους και αυτή του πολιτευτή Αχαΐας της ΝΔ Άγγελου Τσιγκρή.

Βασικό επιχείρημα αποτελεί το ότι το «χαράτσι» στα ακίνητα – που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - δεν αποτελεί ειδικό τέλος αλλά νέο φόρο, κάτι που αντίκειται σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει την ιδιοκτησία. Προσφυγές έχουν καταθέσει σύλλογοι, ενώσεις, σωματεία και ιδιοκτήτες ακινήτων

Στην Ολομέλεια θα συζητηθούν οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων από τον Άγγελο Τσιγκρή, κ.ά. , με τις οποίες ζητείται η ακύρωση της από 10.10.2011 απόφασης του υπουργού Οικονομικών η οποία επιβάλλει το «χαράτσι» στα ακίνητα.  Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η σύμβουλος Επικρατείας κυρία Ευαγγελία Νίκα θα αναπτύξει τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων κατά του ειδικού τέλους. Δεν θα λάβει, ωστόσο, θέση επί των όσων επικαλούνται στις προσφυγές τους.

Να σημειωθεί ότι  στην  Ολομέλεια του ΣτΕ δεν θα συζητηθούν όλες οι προσφυγές για το «χαράτσι», στα ακίνητα αλλά κάποιες από αυτές. Εκτός από το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», και ιδιοκτήτες ακινήτων, προσφυγές για την ακύρωση του τέλους έχουν καταθέσει η ΑΔΕΔΥ, ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, Καλαμάτας, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, κ.ά.

Νέα προσφυγή

Στο ΣτΕ κατατέθηκε μια ακόμη προσφυγή  για την ακύρωση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών στα διατηρητέα κτίρια. Την προσφυγή κατέθεσαν 17 ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ αυτών και δικηγόροι, σύμφωνα με το www.protothema.gr. Υποστηρίζουν ότι στην επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το «χαράτσι» μόνο εφόσον είναι κενά, δεν επιφέρουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται.

Όμως, η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με τους 17, διευκολύνει την εγκατάλειψη και πάντως τη μη τακτική συντήρηση κτιρίων που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των διατηρητέων, με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν οι 17, «τιμωρούνται οι επιμελείς κύριοι ή νομείς τους, που τα κατοικούν, τα φροντίζουν και τα συντηρούν, ως στοιχεία της εθνικής μας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με επιπλέον φορολογικό βάρος, αντί να ενθαρρύνονται προς την κατεύθυνση της διάσωσης και συντήρησής τους».

Ά. Τσιγκρής: «Στο εδώλιο το χαράτσι σήμερα…»

Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής (δικηγόρος – καθηγητής της Εγκληματολογίας), με αφορμή τη σημερινή (2 Δεκεμβρίου) εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης του ειδικού τέλους ακινήτων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εξασφάλιση φορολογικών εσόδων μέσω της υπέρμετρης αύξησης της φορολογίας κατά τρόπο δυσανάλογο με τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων είναι αντισυνταγματική. Η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος λόγω της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών της χώρας δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παραβίαση των φορολογικών συνταγματικών αρχών της φοροδοτικής ικανότητας, της φορολογικής ισότητας, της νομιμότητας του φόρου και της απαγόρευσης της αναδρομικότητας των φορολογικών νόμων.

Η Κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει άμεσα και με νόμο την επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα. Πρόκειται για έναν κατάφορα αντισυνταγματικό φόρο, που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία και τις θεμελιώδεις αρχές του δικαίου μας. Η επιβολή του “ειδικού τέλους ακινήτων”, που στην ουσία αποτελεί νέο φόρο, παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες δικαίου που πηγάζουν από το Σύνταγμα, αλλά και διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα (2 Δεκεμβρίου) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να κρίνει τη συνταγματικότητα του συγκεκριμένου φόρο. Η υπέρμετρη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών, σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών τους, οδηγεί σε πραγματική αδυναμία καταβολής των νέων φόρων, θίγει βάναυσα την οικονομική κατάσταση των φορολογούμενων, οδηγεί σε κατάσχεση της περιουσίας τους και προσβάλει ευθέως το Σύνταγμα και τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου…».

Με την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Άγγελος Τσιγκρής αμφισβητεί τη νομιμότητα των φορολογικών βαρών και συγκεκριμένα: 1) του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος (εκδικάσθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας στις 4.11.2011), 2) του ειδικού τέλους ακινήτων (εκδικάζεται σήμερα 2.12.2011) και 3) της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (εκδικάζεται στις 6.4.2012).

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις