Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ολονύχτια συνάντηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την κυβέρνηση συνεργασίας- Ποιοι θα συμμετέχουν

Ολονύχτια συνάντηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την κυβ...

Παίζει το όνομα του Λουκά Παπαδήμου για Πρωθυπουργός

22:38 Σε ολονύχτια συνάντηση επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες για το πλαίσιο λειτουργίας της νέας κυβέρνησης συνεργασίας που αποφάσισαν να συγκροτήσουν οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς στη συνάντηση που είχαν την Κυριακή το βράδυ παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα αποτελούν οι κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και την αντιπροσωπεία της ΝΔ οι κ. Σταμάτης, Σταϊκούρας και Λαζαρίδης.

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει η κ. Παπαρήγα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που θα συγκαλέσει τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

22:15 Η επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι συμφωνήθηκε συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας που θα πάει άμεσα τη χώρα σε εκλογές, αφού πριν πάρει τις αποφάσεις για να διασφαλίσει τη δανειακή σύμβαση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι Πρωθυπουργός δεν θα είναι ο κ. Παπανδρέου και αύριο θα συμφωνηθούν μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά τα πρόσωπα του νέου Πρωθυπουργού και των Υπουργών. Επίσης αύριο θα υπάρξει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την περίπου 75λεπτη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς παρέμειναν επί λίγα λεπτά στην αίθουσα των πολιτικών αρχηγών όπου και πραγματοποιήθηκε η συνάντησή τους χωρίς τους πρακτικογράφους που προηγουμένως είχαν αποχωρήσει. Προφανώς ήθελαν να ανταλλάξουν απόψεις χωρίς να καταγράφονται.

Η συνομιλία αυτή δείχενι ότι το κλίμα βελτιώθηκε, καθώς πριν αρχίσει η συνάντηση, όταν συναντήθηκαν στην αίθουσα, το κλίμα ήταν βαρύ

22:08 Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ Παπανδρέου-Σαμαρά για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας και πιθανόν θα υπάρξει νέα συνάντηση αύριο.

21:52 Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Παπούλια- Παπανδρέου- Σαμαρά στο Προεδρικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν θα προβούν σε δηλώσεις, αλλά θα υπάρξει ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η σύσκεψη των τριών ανδρών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.(Ρεπορτάζ σε λίγα λεπτά).

21:43 Συμπληρώθηκε ήδη μία ώρα της συζήτησης που έχουν οι Παπανδρέου-Σαμαράς παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι ακόμα συζητούν δείχνει ότι υπάρχουν στοιχεία συμφωνίας για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

20:43 Έκλεισαν οι πόρτες και ξεκίνησε η συνάντηση Παπούλια-Παπανδρέου-Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα κρατηθούν και πρακτικά. Θεωρείται η πο κρίσιμη συνάντηση καθώς τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Αθήνα, περιμένοντας την απόφαση συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Αν δεν υπάρξει τέτοια εξέλιξη σήμερα είναι πολύ πιθανό τα Χρηματιστήρια που ανοίγουν σε λίγες ώρες να καταγράψουν μεγάλη πτώση κάτι που φοβούνται στις Βρυξέλλες και γι αυτό Μέρκελ, Σαρκολί και Όλι Ρεν πιέζουν Παπανδρέου και Σαμαρά να συμφωνήσουν.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή βουλευτές των δύο κομμάτων παρελαύνουν στα κανάλια και διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Λυκουρέτζος της ΝΔ που συνεντευξιάζεται αυτή την ώρα στο Mega και επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ.

Για τα λίγα λεπτά που έμειναν μόνοι τους στην αίθουσα οι Παπανδρέου- Σαμαράς το κλιμα μεταξύ τους ήταν πολύ ψυχρό.

19:37 Για τις 8:30 ορίστηκε η συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Κάρολου Παπούλια.

19:15 Την πρόθεση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να μεταβεί στον Προεδρικό Μέγαρο εφόσον κληθεί από τον Κάρολο Παπούλια, για την κοινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ.Μιχελάκης. Ωστόσο τέτοια πρόσκληση δεν υπήρχε έως αυτή την ώρα.

18:46 Από την Προεδρία της Δημοκρατίας διαρρέει προς τους δημοσιογράφους ότι το ραντεβού Παπανδρέου-Σαμαρά θα γίνει απόψε.

18:43 Σύμφωνα με διαρροές που υπήρξαν από Υπουργούς, ο Πρωθυπουργός είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο που τελείωσε πριν λίγο: "είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη σε μία νέα κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, στην οποία δεν επιθυμώ να είναι επικεφαλής".

17. 49 Σε εξέλιξη βρίσκεται το δραματικό υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής, στο οποίο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς θα μεταβούν μαζί στο προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να καταλήξουν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού κοινής αποδοχής.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κοινή συνάντηση των τριών. Στο επίκεντρο της ονοματολογίας βρίσκεται το πρόσωπο του συμβούλου του πρωθυπουργού, πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ και πρώην διοικητή της ΤτΕ, κ. Λουκά Παπαδήμου.

Ακόμα, παραμένει πιθανό να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ενώ δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης της κυβέρνησης.

17:16 Συνάντηση απόψε Παπανδρέου-Σαμαρά παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού, όπως είπε πριν λίγο στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου. Πάντως από την προεδρία, όπως μετέδωσε το Mega, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα, ακόμα τουλάχιστον.

16.49 Έκλεισαν πριν απο λίγο οι πόρτες και ξεκίνησε η πιο κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

15.31 Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος τα λένε λίγο πριν το υπουργικό συμβούλιο.Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών συναντάται με τον υπουργό Υγείας, με την ονοματολογία γαι τον νέο πρωθυπουργό να βρίσκεται στο επίκεντρο. Τα ονόματα του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμου αλλά και του πρώην Επιτρόπου στην ΕΕ κ. Σταύρου Δήμα είναι στο προσκήνιο. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία σύσκεψη στη Λεωφόρο Συγγρού υπό τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά. Στη σύσκεψη μετέχουν οι δύο αντιπρόεδροι Αβραμόπουλος και Δήμας καθώς και στελέχη όπως οι κ.κ. Αρβανιτόπουλος, Μιχελάκης, Μπούρας και Λαζαρίδης.

14.46 Δύο ώρες νωρίτερα, στις 16:00 το απόγευμα, αντί για τις 18:00, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουγού κ. Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος πιθανολογείται ότι θα υποβάλει και την παραίτησή του με τον επακόλουθο σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας.

14:20 Οι πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιμένουν ότι πιθανόν θα υπάρξει συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας ίσως και εντός της ημέρας. Στην κυβέρνηση θα συμετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Στις 4 συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και είναι πιθανόν ο κ. Παπνδρέου να ανκοινώσει ότι θα παραιτηθεί ή να ζητήσει την εξουσιοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου για να υποβάλλει την παραίτησή του. Εντ΄ςο της ημέρας και το αργότερο αύριο το πρωί θα συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

13:30 Σε λίγο ο Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τηλεφώνημα του Γιώργου Παπανδρέου, αναφέρει το protothema.gr. Ο πρωθυπουργός θα ρωτήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί αύριο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Κατά μία εκδοχή και σήμερα στις 6 το απόγευμα!

Ο Γιώργος Παπανδρέου, επιμένουν συνεργάτες του, επιθυμεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι όμως διατεθειμένος να προσφέρει την παραίτησή του και για να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση από μία ευρύτερη πλειοψηφία.

Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ("να παραιτηθεί ο Παπανδρέου και όλα θα πάρου το δρόμο τους" είπε) ερμηνεύεται ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας και ήδη επανέρχεται στο τραπέζι του όνομα του Λουκά Παπαδήμου ως Πρωθυπουργού.

Τηλεφώνημα από Μέρκελ σε Παπανδρέου, Σαμαρά

Οι δραματικές εξελίξεις που συγκλονίζουν την ελληνική πολιτική σκηνή έφεραν την παρέμβαση του Βερολίνου!

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr,  του βράδυ του Σαββάτου η Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε τόσο στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όσο και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά.

"Είναι κρίσιμες οι περιστάσεις, πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση κοινής αποδοχής", φέρεται να διεμήνυσε η Γερμανίδα καγκελάριος στους δύο Έλληνες ηγέτες και, προφανώς, οι σημερινές εξελίξεις δεν είναι άσχετες με αυτό το τηλεφώνημα...

Δηλώσεις στελεχών

Σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΗλίας Μόσιαλος είπε ότι εντός της ημέρας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία περί της κυβέρνησης συνεργασίας και του ονόματος του νέου πρωθυπουργού.

Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις, επίσης, στη ΝΕΤ, του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας εντός των προσεχών ημερών, «ει δυνατόν και αύριο».

Την ίδια ώρα, τόσο ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος (ΑΝΤ1), όσο και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος Ιωάννης Βρούτσης (ΝΕΤ), έδειξαν ότι δεν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» ο χρονικός ορίζοντας μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Διαβάστε ακόμα

Σαμαράς: να παραιτηθεί ο Παπανδρέου και όλα θα πάρουν το δρόμο τους

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις