Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Που θα κριθεί ο νικητής των εκλογών στο Επιμελητήριο Αχαΐας- Τα συμπεράσματα από την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας

Που θα κριθεί ο νικητής των εκλογών στο ...

Ποιον ευνοεί η αυξημένη συμμετοχή

Από τον συνολικό αριθμό των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες, θα κριθεί η έκβαση των εκλογών στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

Όλοι οι ψύχραιμοι παρατηρητές των Επιμελητηριακών εκλογών συμφωνούν ότι αν η προσέλευση ξεπεράσει τους 3.500 εκλογείς, τότε αποκτά πλεονέκτημα νίκης η παράταξη του νυν προέδρου Πλάτωνα Μαρλαφέκα, αν η προσέλευση περιοριστεί και δεν ξεπεράσει τους 2.500-2.800 εκλογείς τότε όλα είναι πιθανά να συμβούν, ακόμα και στη σειρά κατάταξης των παρατάξεων.

Καθοριστική για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων σχετικά με το που θα κυμανθεί η συμμετοχή, αποδεικνύεται η δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας, η Κυριακή 10 Δεκεμβρίου. Αν την Κυριακή προσέλθουν στις, κάλπες περισσότεροι από 1.000 ψηφοφόροι, τότε διαμορφώνεται σκηνικό μεγάλης συμμετοχής, αν προσέλθουν λιγότεροι από 1.000, τότε ο συνολικός αριθμός αυτών που θα ψηφίσουν πιθανόν να κυμανθεί κάτω από τις 3.000.

Αυτές οι εκτιμήσεις προκύπτουν από αναγωγές και συγκρίσεις που γίνονται με τις προηγούμενες εκλογές (2011).

Το 2011, οι εκλογές είχαν γίνει 4,5 και 6 Δεκεμβρίου (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα).

Την πρώτη ημέρα, στην Πάτρα, είχαν προσέλθει στις κάλπες 583 ψηφοφόροι, τη δεύτερη ημέρα (Κυριακή) 1.339 και την Τρίτη ημέρα (Δευτέρα) 2.053. Συνολικά, στην Πάτρα είχαν ψηφίσει 3.975 και 1.036 στο Αίγιο. Ωστόσο, δικαίωμα ψήφου είχαν περίπου 14.000 άτομα. Δηλαδή το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές κυμάνθηκε στο 36%.

Φέτος, οι έχοντες δικαίωμα ψήφου είναι σημαντικά λιγότεροι, περίπου 8.100 άτομα. Την πρώτη ημέρα (Σάββατο) ψήφισαν στην Πάτρα 546 και στο Αίγιο 124, συνολικά 670 (δείτε εδώ πλούσιο φωτορεπορτάζ από την ψηφοφορία).

Παρότι, τώρα το εκλογικό Σώμα είναι λιγότερο κατά 40% σε σχέση με το 2011, την πρώτη ημέρα στις φετινές εκλογές, ψήφισαν σχεδόν όσοι και το 2011. Από μόνο του αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκτίμηση ότι φέτος θα έχουμε αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές.

Ωστόσο, μια τέτοια εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη καθώς στις φετινές εκλογές ο αριθμός των υποψηφίων είναι πολύ μεγαλύτερος (426 φέτος, έναντι 311 το 2011) και αν ο μεγάλος «όγκος» των υποψηφίων προσήλθε σήμερα στις κάλπες, η συμμετοχή μπορεί να φαίνεται ικανοποιητική, λόγω της μαζικής συμμετοχής των άμεσα ενδιαφερομένων και όχι των ψηφοφόρων.

Γι αυτό, πιο ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν από την προσέλευση των ψηφοφόρων κατά την δεύτερη ημέρα, Κυριακή 10 Δεκεμβρίου. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.

Εκλογές Επιμελητηρίου Αχαΐας: Ικανοποιητική η συμμετοχή- Ξεπέρασαν τους 650 οι ψηφίσαντες- Πλούσιο ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά