Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καρόλου και Όθωνος Αμαλίας (λίγο πριν το τέλος)

Καρόλου και Όθωνος Αμαλίας (λίγο πριν το τέλος)
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Ενα από τα πιο παλιά κτίρια, το παλιό καφενείο Μαντζαβίνου

Αυτή την εικόνα έχει εδώ και ώρες, ένα από τα παλαιότερα κτίσματα στην Πάτρα που παραμένει ως έχει από την μέρα της κατασκευής του, χωρίς δηλαδή να έχει υποστεί καμία επέμβαση στα δομικά του στοιχεία, κολώνες, τοίχους κλπ.

Ούτε καν ο σοβάς στις εξωτερικές πλευρές του! Αναφερόμαστε στο κτίριο που υπάρχει στη διασταύρωση της Οθωνος Αμαλίας με την οδό Καρόλου, με είδη λαϊκής τέχνης!

Ηταν εδώ και χρόνια γνωστό πως επίκειτο το γκρέμισμά του, το κατάστημα με τα είδη λαϊκής τέχνης έχει προαναγγείλει το κλείσιμο της επιχείρησης.

Το κτίριο λειτούργησε ως καφενείο από τα πρώτα χρόνια, ήταν το καφενείο Μαντζαβίνου. Η περιοχή είχε ιδιαίτερη δραστηριότητα με πολλά καράβια, πλοιάρια, γρι - γρι και καΐκια. Η θάλασσα ήταν σχεδόν στο ύψος της Οθωνος Αμαλίας καθώς δεν είχαν γίνει οι προσχώσεις ούτε ασφαλώς είχε διαμορφωθεί ο χώρος, με την μάνδρα κλπ. Ο χώρος είχε πολλούς ογκόλιθους και λεγόταν χαβούζα. Δίπλα ακριβώς υπήρχαν σταφιδαποθήκες, τόσο προς την πλευρά των μύλων Τριάντη, όσο και προς την Πάτρα. Το κτίσμα, όπως και οι διπλανές σταφιδαποθήκες ανήκαν στην οικογένεια Παρθενόπουλου. Περιήλθε στην κατοχή της οικογένειας Παρθενόπουλου το 1921, ενώ έχει κατασκευαστεί πολύ παλαιότερα, λίγο πριν το 1890 και ανήκε διαδοχικά στις οικογένειες Μπρίγκφιλδ και Βουδ που είχαν πολλά ακίνητα στην περιοχή, συνόρευε δε με ιδιοκτησία Καραμανδάνη.

Το καφενείο, απέναντι από την Οθωνος Αμαλίας είχε χώρο για 400 θαμώνες! Δούλευαν πολλά γκαρσόνια κάθε μέρα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν καθημερινή υποχρέωση να βρέχουν το χώμα ώστε να μη σηκώνεται σκόνη. Νερό και λάστιχα δεν υπήρχαν, η διαδικασία γινόταν με κουβάδες (σίκλους) από τη θάλασσα! Μάλιστα το θαλασσινό νερό ήταν το πλέον κατάλληλο καθώς λόγω του αλατιού δημιουργούσε κρούστα πάνω στο χώμα.

Το μαγαζί έγινε ουζερί. Στο πλαίσιο της διακόσμησης, με αστερίες, βάζα κ.ά., αγοράστηκαν από την Αθήνα τουριστικά είδη που προκάλεσαν το ενδιαφέρον των Αμερικανών στρατιωτών που κατέκλυζαν την περιοχή κάθε φορά που έδενε στο λιμάνι αμερικανικό πλοίο.

Επί δεκαετίες προσέφερε στους πατρινούς την εικόνα μιας άλλης εποχής, τότε που η δραστηριότητα με τουριστικά είδη είχε γνωρίσει τρομερή άνθηση. Ηταν τότε που η Ελλάδα έγινε δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Η αυλαία θα πέσει σε λίγο καιρό, καθώς το κτίσμα θα γκρεμιστεί. Είναι εντυπωσιακό πως για έναν και πλέον αιώνα άντεξε το πέρασμα του χρόνου και την ιδιαίτερα έντονη σεισμική δραστηριότητα χωρίς να πάθει καμία ζημιά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις