Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εγκρίθηκε με 153 ψήφους το πολυνομοσχέδιο - Πώς ψήφισαν οι βουλευτές Αχαΐας - Μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές

Εγκρίθηκε με 153 ψήφους το πολυνομοσχέδι...

Τι ειπώθηκε στη συζήτηση στην Ολομέλεια

00.38:  Μήνυμα στους δανειστές ότι πλέον είναι στιγμή να τηρήσουν και εκείνοι τις δεσμεύσεις τους και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού, εξέπεμψε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός.

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε , από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

00.24: Με 153  ψήφους από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εγκρίθηκε  το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα, στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές για την επικείμενη αξιολόγηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν εκτός από τις διατάξεις που αφορούν την κατάργηση του αφορολόγητου στη βουλευτική αποζημίωση και την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων Τάσος Κουράκης το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε από 153 βουλευτές, 128 το καταψήφισαν ενώ υπήρχαν και 19 απόντες.

Τα αντίμετρα της κυβέρνησης ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, ενώ πολλά άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές, ψήφισε και ο επίσης ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ψήφισε «παρών» στο άρθρο 56, που αφορά ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ πως: «Περνάμε πλέον σε θετική ατζέντα και χάνετε τους βασικούς συμμάχους σας που είναι η καλλιέργεια φόβου και η καταστροφολογία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εξαπατήσει την κοινωνία υποσχόμενος τέλος της λιτότητας, ενώ τώρα υπογράφει δυο-δυο τα μνημόνια και με τα δύο χέρια.

23.52: «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την ίδια διαδρομή ούτε κοινωνική ούτε πολιτική», είπε νωρίτερα απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη κατά την δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν γεννήθηκα για να γίνω πρωθυπουργός», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «δεν γεννήθηκα ούτε μεγάλωσα σε καρέκλες. Η διαφορά αυτών που ψηφίζανε επί πέντε χρόνια για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους, με εμάς που δίνουμε μάχη για τη χώρα για να διατηρήσουμε αλώβητη την κοινωνία, είναι η διαφορά αυτών που αγωνίζονται για να υπερασπιστούνε τους στόχους και τις ιδεολογίες με αυτούς που αγωνίζονται ξανά γιατί αισθάνονται τεράστια την απώλεια της καρέκλας και της κουτάλας, που για πολλά χρόνια είχαν και λεηλατούσαν τον λαό και την κοινωνία».
«Σε τι να κάνει αυτοκριτική η αριστερά;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Επειδή έως το 1980 δεν είχε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες; Επειδή διεκδικούσε; Ή επειδή οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία; Θέλει θράσος αυτή η κατηγορία», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην αναφορά του προέδρου της Ν.Δ.., που είχε κάνει λόγο για «ανάγκη αυτοκριτικής της Αριστεράς».
«Η Αριστερά είναι υπεύθυνη για τις δομικές στρεβλώσεις της διοίκησης;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
«Με κατηγορείτε εδώ και δυο χρόνια» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, «συγκρίνοντας δηλώσεις μου πριν το 2015 και δηλώσεις μου από τις εκλογές του 2015 και μετά. Θέλετε να διαγράψετε από τη μνήμη σας, ότι όταν αναγκασθήκαμε να αλλάξουμε αφήγημα, γιατί δώσαμε όλη μας την ψυχή και το είπαμε δημόσια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ότι δεν υπολογίσαμε πως η αλλαγή των συσχετισμών στο ευρωπαϊκό πεδίο δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη».

»Πράγματι» συνέχισε, «οδηγηθήκαμε σε ένα πρωτοφανή εκβιασμό που έλεγε ότι «ή υπογράφετε ή καταρρέουν οι τράπεζες και χρεοκοπεί η χώρα». Οδηγηθήκαμε σε αυτό τον εκβιασμό γιατί λίγες μέρες πριν έρθουμε στην εξουσία, η ΕΚΤ έφτιαξε το πρόγραμμα της ποσοστικής χαλάρωσης για όλες τις άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα και αυτό αποκαθίσταται σήμερα. Όταν φθάσαμε στο κρίσιμο σημείο, πήραμε μια απόφαση με ειδικό βάρος που δεν μπορείτε να κατανοήσετε, να προσφύγουμε στον ελληνικό λαό και να του πούμε αυτό που δεν είπε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την πρώτη περίοδο, ούτε εν συνεχεία ο κ. Σαμαράς, που εκλέχθηκαν οι πρώτοι λέγοντας «λεφτά υπάρχουν» και έφεραν το πρώτο μνημόνιο, και οι δεύτεροι λέγοντας «επαναδιαπραγμάτευση και Ζάππειο» και έφεραν το δεύτερο μνημόνιο. Όταν χτυπήσαμε σε τοίχο, πήγαμε στον ελληνικό λαό και του είπαμε, «αυτή είναι η συμφωνία». Ο ελληνικός λαός, επέλεξε εμάς για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και όχι αυτούς που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν την χώρα».
«Να λοιπόν ποιοι είναι οι «τζάμπα μάγκες. Αυτοί που έπαιρναν την εντολή του ελληνικού λαού και την εξαργύρωναν με μέτρα και μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε:

»Εμείς μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τον ελληνικό λαό και να προχωράμε. Δεν τους κάνουμε τη χάρη. Διεκδικήσαμε εντολή τετραετίας με στόχους να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, θα φέρουμε δικαιοσύνη να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και θα το πετύχουμε».

23.38: Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν τα άρθρα του νομοσχεδίου εκτός από τα 70 και 71 για την εξίσωση του αφορολόγητου των βουλευτών με των υπολοίπων πολιτών και την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13%. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε  όλα τα αντίμετρα.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές ψήφισαν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Σπαρτίνος, Ανδρέας Ριζούλης, ψήφισαν «ναι»

ΝΔ: Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσωνας Φωτήλας, όχι σε όλα εκτός από τα άρθρα 70 και 71

ΠΑΣΟΚ: Θεόδωρος Παπαθεοδώρου όχι σε όλα εκτός από τα άρθρα 70 και 71 και την τροπολογία 1032

ΚΚΕ: Νίκος Καραθανασόπουλος όχι σε όλα εκτός από τα άρθρα 70 και 71

Ανεξάρτητος: Νίκος Νικολόπουλος: όχι σε όλα και «ναι» σε όλα τα αντίμετρα

23.16: Σε εξέλιξη βρίσκεται η ονομαστική ψηφοφορία των βουλευτών για τον πολυνομοσχέδιο.

Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων της Βουλής κ. Κουράκης, η Χρυσή Αυγή με επιστολή της προς το προεδρείο της Βουλής, δηλώνει ότι καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια αποφάσισε τον αποκλεισμό των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποφάσισε, μετά το πρωτοφανές επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης χειροδίκησε σε βάρος του Νίκου Δένδια.

23.06: Με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συζήτηση στη Βουλή, για το νέο πολυνομοσχέδιο. Σε λίγη ώρα ξεκινά η ονομαστική ψηφοφορία επί των διατάξεων, που έχουν ζητήσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Τσακαλώτος στη Βουλή: Μόνοι μας είμαστε, όλοι βλέπουν Survivor!

22.10: Ανέβασε νωρίτερα τους τόνους κατά την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην επίθεση του πρωθυπουργού.

«Πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ίσως έχετε μια άλλη καριέρα μετά την πολιτική», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αφιερώσατε την ομιλία σας στα αντίμετρα. Για το αφορολόγητο θα μας πείτε κάτι; Για τη μείωση των συντάξεων θα μας πείτε; Για την αύξηση των εισφορών»;

Σχετικά με το χρέος ο κ. Μητσοτάκης ανέγνωσε σημεία του μνημονίου που αναφέρουν ότι το χρέος έχει βελτιωθεί ως αποτέλεσμα του PSI του 2012. Παρουσίασε και την έκθεση βιωσιμότητας του 2014 του ΔΝΤ για το χρέος που ήταν θετική, ενώ αντίθετα προβλέπει εκτόξευση στην έκθεση του 2016.

«Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Εσείς έχετε πει κάτι για τον δημαγωγικό λαϊκισμό σας» ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Δεν είστε αθώοι του αίματος» είπε.

21.52: Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρατήρησε πως «ο κ. Μητσοτάκης ήλθε με έτοιμη δευτερολογία» και πρόσθεσε: «Με κατηγορείτε ότι σας λέω πορφυρογέννητο, αλλά δεν έχουμε την ίδια διαδρομή, ούτε πολιτική ούτε προσωπική. Δεν μεγάλωσα με στόχο να γίνω πρωθυπουργός, ούτε να έχω καρέκλες».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης «αισθάνεται μεγάλη την απώλεια της καρέκλας και της κουτάλας».

21.37: Εσείς έχετε κάνει τη δικιά σας αυτοκριτική; Ένα συγγνώμη έχετε πει; Είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αυτή την ώρα απαντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στη δευτερολογία του, απαντώντας στον πρωθυπουργό, είπε «πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Θα σας συμβούλευα αντί να κρατήσετε τις δικές μου ομιλίες δυο χρόνια μετά, δεν μας δίνετε τις δικές σας δυο χρόνια πριν. Εσείς έχετε δυσκολία να εξηγήσετε πως αντί να σκίσετε τα μνημόνια φέρνετε 4ο μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεσμεύει τη χώρα με νέα μέτρα μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου. Αυτό λέγεται 4ο μνημόνιο».

Επίσης, τόνισε πως ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στα μέτρα παρά μόνο στα αντίμετρα και σημείωσε πως δεν υπάρχει πουθενά ρητή δέσμευση ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα εάν δεν μειωθεί το χρέος.

21.22: Ο ελληνικός λαός παρά τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις κατά βάθος ξέρει ένα πράγμα. Ξέρει ποιοι είμαστε. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή.

Αυτή την ώρα βρίσκεται στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να απαντήσει στον πρωθυπουργό.

21.07: Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

«Δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα ύψους 4 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και φέρνετε τροπολογία για αντίμετρα που δεν έχουν συμφωνηθεί, ενώ τον Δεκέμβριο είχατε καταψηφίσει το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Ή τα έχετε χάσει τελείως με το κλείσιμο της αξιολόγησης ή βρίσκεστε σε πανικό», είπε απευθυνόμενος τον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η ιστορία σας είναι σκάνδαλα μίζες, ρεμούλες. Αυτό είναι που σας βάζει σε πανικό και φέρεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλο» προσέθεσε και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει αριστερή παρένθεση. Η μόνη παρένθεση που θα κλείσει θα είναι η κρίση των μνημονίων και της άρσης κυριαρχίας που εσείς οδηγήσατε τη χώρα αφού πρώτα τη λεηλατήσατε. Φοβάστε ότι θα έρθουν αποδείξεις και στις εξεταστικές επιτροπές και στα δικαστήρια».

Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σιγοντάρατε τους ποιο ακραίους από τους δανειστές. Πηγαίνατε στο Βερολίνο και αντί να φοράτε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας φοράγατε τη φανέλα του ΔΝΤ».

Νωρίτερα

Να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης που πλαισιώνει το πολυνομοσχέδιο των μέτρων, επιχείρησε με την ομιλία του κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης."Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο, για την καρέκλα το κάνουν όχι για το χρέος", είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ότι "κ. Τσίπρα είσαστε ικανός να πάτε και με σμόκιν στην παραλία", προκειμένου να παραμείνετε στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα λιτότητας του τέταρτου μνημονίου και πρόβαλε το δικό του εναλλακτικό αφήγημα.

"Αυτό που ζούμε είναι ένας εφιάλτης και είναι αποτέλεσμα των επιλογών των Τσίπρα και Καμμένου" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι εάν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά θα είχαμε βγει από την κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι "η πατρίδα μας μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας. Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν είχαν έλθει στην εξουσία, όπως ήλθαν, και δεν έκαναν όσα έκαναν, η Ελλάδα, σήμερα, θα είχε επανέλθει στην ανάπτυξη". Επικαλέστηκε τις προβλέψεις, που δημοσιοποίησε στο τέλος του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα έφτανε τα 207 δισ." και αντιπαρέβαλε με τις προβλέψεις της κυβέρνησης: "στο μεσοπρόθεσμό που καταθέτετε, το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα φτάσει τελικά τα 181 δις. Χάσαμε 26 δις εθνικού πλούτου. Τρία χαμένα χρόνια για την Ελλάδα. Και 14,2 δις πρόσθετα βάρη για τους Έλληνες. Αυτός είναι ο λογαριασμός Τσίπρα - Καμμένου".

Οι πιστωτές έχουν ευθύνη γιατί δεν έκαναν πράξη τις υποσχέσεις τους για την ρύθμιση του χρέους, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ότι "κι εσείς έχετε ευθύνη γιατί πήγατε να τινάξετε την χώρα στον αέρα".

Εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: "Ανεβήκατε στην εξουσία υποσχόμενοι ότι θα ανακτήσετε την εθνική κυριαρχία και θα υψώσετε ανάστημα στους ξένους. Κι από τo «go back madame Μέρκελ», πήγαμε στο «βοήθεια, κυρία Μέρκελ!». Επεκτείνατε την Επιτροπεία για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια με το νέο Μνημόνιο".

Συνεχίζοντας την προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: "Οικοδομήσατε την πολιτική σας καριέρα πάνω σε ωμά ψέματα και χυδαιότητες για να υπογράψετε την μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που έγινε στην πρόσφατη ιστορία".

Αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε "το τέταρτο Μνημόνιο των 1.000 σελίδων και 140 δεσμευτικών δράσεων" λέγοντας: "Περιλαμβάνει μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους πέραν του τέλους του Τρίτου Μνημονίου. Και η εφαρμογή του υπόκειται και αυτή σε συνεχείς αξιολογήσεις των δανειστών οι οποίοι θα κρίνουν το χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Γιατί με τους δανειστές έχετε συνάψει ιερά συμμαχία. Συνομολογείτε μέτρα δημοσιονομικής ακρότητας για να μείνετε στην εξουσία. Είσαστε η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρωζώνη.

Υποστήριξε δε ότι είναι μνημόνιο αλλά χωρίς να προβλέπει πρόσθετη χρηματοδότηση. "Ζητούσατε λεφτά χωρίς μέτρα και παίρνετε μέτρα χωρίς λεφτά για τη χώρα. Το Τέταρτο Μνημόνιο είναι και βαρύ και άδικο. Περιλαμβάνει 4,9 δισ. ευρώ νέα μέτρα. Μέτρα που κανείς δεν ζητούσε πριν από 1 χρόνο και φέρουν τη σφραγίδα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης. Με τα μέτρα αυτά ο συνολικός λογαριασμός Τσίπρα - Καμμένου ανέρχεται στα 14,2 δισ. ευρώ", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο υπενθυμίζοντας ότι έλεγε πως θα παραιτηθεί και στον υπουργό Εθνικής Αμύνης που υποσχόταν στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. "Κι εμείς ψηφίσαμε μνημόνια αλλά δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό", ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε επιχειρηματολογώντας ότι "Το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν βγαίνει. Και δεν βγαίνει για δύο λόγους:

-Πρώτον, γιατί έχει στρεβλό μείγμα πολιτικής. Με περισσότερους φόρους από ό,τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία και η οικονομία μας. Και χωρίς καμία πραγματική διάθεση να μειωθεί το μέγεθος του κράτους και ο βαθμός παρέμβασης του στην οικονομία.

-Και δεύτερον, γιατί δεν είστε εσείς ικανοί να βγάλετε τη χώρα από την κρίση, την οποία διαρκώς αναπαράγετε.

Κλείνοντας είπε: "Όσοι φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπούν ξαφνικά σε μια αποτελεσματική μεταρρυθμιστική δύναμη, να θυμούνται ότι «οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκιπες» μόνο στα παραμύθια. Έτσι δεν προχωρούν ούτε επενδύσεις ούτε αλλαγές στο κράτος. Και η χώρα θα σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πολιτικούς χαμαιλέοντες. Αποφασισμένους μεταρρυθμιστές χρειάζεται".

Αναφορά όμως έκανε και σε "κάποιους νταβατζήδες που περνάνε καλά μαζί σας και έχουν διαχρονική αξία". Τέλος ανέφερε: "ψηφίστε μόνοι σας τα μέτρα βυθμισμένοι στον κυνισμό, το τέταρτο μνημόνιο είναι αποκλειστική σας ευθύνη, μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μνημόνιο Τσίπρα Καμμένου".

20.19: Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

19:26 Στο βήμα αυτή την ώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης.

...............

«Η γραβάτα του κ. Τσίπρα είναι η θηλιά για όλους τους Έλληνες γιατί είναι, θηλιά για την ελληνική οικονομία, τουλάχιστον, μέχρι το 2021» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας σχολιάζοντας τη σημερινή ψηφοφορία για τα μέτρα στη Βουλή αλλά και τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα βάλει γραβάτα μόλις βρεθεί λύση για το χρέος. Μιλώντας στον Real FM, ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη σημερινή μέρα για τους Έλληνες καθώς όπως είπε, βάλλονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, τα φτωχότερα νοικοκυριά κι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μάλιστα υπενθύμισε πως χωρίς αυτή την κυβέρνηση η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια, το 2014.

«Είχε ήδη πάρει πιστοληπτική γραμμή, ήταν έτοιμη η χώρα να βγει από τα μνημόνια κι η ελληνική οικονομία, η πραγματική οικονομία, η οικονομία της αγοράς, βάδιζε σε καλύτερα μονοπάτια» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «έχουμε αυτά τα δύο χρόνια 29 δισ. πλούτο τα οποία χάθηκαν από τη χώρα, έχουμε αντί για 12 δισ. παροχές που υπόσχονταν, 14,2 δισ. νέα μέτρα που πάρθηκαν, και δυστυχώς 3 χαμένα χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια η ΝΔ ζητά από τον κ. Τσίπρα, να κάνει δεκτή την τροπολογία της, « το 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή, 865 εκατομμύρια, που δεν επηρεάζουν δημοσιονομικά την επόμενη χρονιά και να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ 20% να μειώσει τη φορολογία στα αγροτικά προϊόντα από το 24 στο 13%, να καταργήσει το ΦΠΑ, στο κρασί, να στηρίξουμε όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς, αυτή είναι η πραγματική πολιτική, σήμερα» όπως είπε. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε λόγο για δύο αχρείαστα μνημόνια το 3ο και το 4ο. «Δεν χρειαζόταν να τα πάρει αυτά η χώρα, τσάμπα μνημόνια στην καμπούρα των Ελλήνων. Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε την οικονομία από το -9 και το πήγε στο +0,5 και σε αναπτυξιακό πεδίο, έδωσε αυτά τα χρήματα. Τώρα μιλάμε για δεύτερο τρίμηνο ύφεσης, σε υφεσιακό πεδίο και με υπερφορολόγηση, έρχεται ο κ. Τσίπρας πριν αποφασίσουν αυτοί με τους οποίους, έχει εκχωρήσει δια της υπογραφής του κ. Τσακαλώτου, το δικαίωμα να δίνουμε κάτι ή να μην δίνουμε» είπε τονίζοντας πως το 4ο μνημόνιο είναι θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων κι είναι αχρείαστο.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι αδύνατο να υπάρξουν τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 

ΝΩΤΙΤΕΡΑ «Τα δύο δισ αντίμετρα αιμοδοτούν το νέο κράτος προστασίας που στήνουμε και αυτό εμείς θα είμαστε εδώ και θα το υλοποιήσουμε» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία επιτέθηκε τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για «λαίλαπα ψευδολογίας που σαρώνει όλη τη χώρα».

Οι αιχμές της κ. Φωτίου περί «πορφυρογέννητων των κολεγίων που λοιδορούν τα σχολικά γεύματα», πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, αλλά και το δηκτικό σχόλιο του προεδρεύοντος του Σώματος, Νικήτα Κακλαμάνη.

«Το 50% των οικογενειών θα έχουν σχολικά γεύματα. Ντροπή σας να τα λοιδορείτε. Γιατί τα σχολικά γεύματα δημιουργούν τις αρχές της συντροφικότητας των παιδιών. Ντροπή σας, οι πορφυρογέννητοι των κολεγίων, να μιλάτε για συσσίτια, όταν εσείς τα λέγατε γεύματα στα κολέγια» ήταν η επίμαχη αποστροφή της κ. Φωτίου που προκάλεσε τις αντιδράσεις. «Είναι εύκολο, αν μπούμε στο Google, να δούμε ποιοι είναι των κολεγίων» σχολίασε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ βλέποντας ότι οι αντιδράσεις συνεχίζονταν, πρόσθεσε: «Ηρεμήστε! Γιατί πορφυρογέννητοι των κολλεγίων δεν υπάρχουν μόνον από εδώ. Μπορεί να εννοεί και την από κει πλευρά (σσ. εννοώντας την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ).

Η κ. Φωτίου κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για «χρέος που φόρτωσαν στη χώρα με τις ρεμούλες και τη διαφθορά» το οποίο (χρέος) οδήγησε στην πιο βάναυση επιτροπεία, ενώ έκανε λόγο για «θετικά αντίμετρα με στόχο μια δίκαιη ανάπτυξη». Επιπλέον, κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για «λυσσαλέα μάχη» που δίνουν προκειμένου να επανέλθουν στην εξουσία.

«Δύο χρόνια απομακρυνθήκατε από την εξουσία και δεν αντέχετε. Σας πιέζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα που εξυπηρετούσαν την πολιτική σας» ανέφερε η αν. υπουργός και πρόσθεσε: «Μια λαίλαπα ψευδολογίας σαρώνει όλη τη χώρα που απογειώνεται αυτές τις μέρες στα όρια του παραλόγου με στόχο να επέλθει η πολιτική αμνησία. Για να πάρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πολιτική αμνηστία και να εξασφαλίσουν και την ποινική αμνηστία. Να ξεχαστεί το χρέος που φόρτωσαν τη χώρα και οφείλεται στη διαπλοκή και τη ρεμούλα που επικράτησε ανενόχλητη υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων».

Η κ. Φωτίου υποστήριξε πως «το νομοσχέδιο αποτυπώνει μια δύσκολη επώδυνη συμφωνία, αποτέλεσμα της ναρκοθετημένης διαπραγμάτευσης τόσο από τους δανειστές όσο και από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ» και πρόσθεσε: «Είναι μια δύσκολη συμφωνία με τείχη και δεσμά που εσείς μας δέσατε. Αφορά όμως τις λαϊκές τάξεις που μας έφεραν στη κυβέρνηση και θέλουμε να μας εκπροσωπούν και να μην ξαναγίνουν αόρατοι».

Απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για αντίμετρα ψίχουλα, η κ. Φωτίου σημείωσε: «Είναι ψίχουλα τα δυο δισ ευρώ για το 2019 και τα τέσσερα δισ το 2020... Περίεργη αντίληψη αυτή».

Η ομιλήτρια έδωσε έμφαση στο κράτος πρόνοιας, επισημαίνοντας ότι το 2015 η κυβέρνηση παρέλαβε έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 800 εκ. ευρώ και το 2016 τον αύξησε στα 1,530 δισ ευρώ, ενώ απέρριψε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι κόβονται τα προνοιακά επιδόματα, αντιτείνοντας ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, γιατί είναι τρισήμισυ φορές παραπάνω.

«Είναι προφανές ότι τα μέτρα δεν αφορούν την ακραία φτώχεια, αλλά την προνοιακή πολιτική του κράτους. Εδώ και δύο χρόνια προσπαθούμε να ξηλώσουμε το ιδρυματικό επιδοματικό κράτος που ήταν καθαρά ο πελατειακός σας μηχανισμός και να δημιουργήσουμε προστασία και αξιοπρέπεια στους ανθρώπους» κατέληξε η κ. Φωτίου.

 

amna.gr

 

Με ομιλίες βουλευτών άρχισε και σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της Αξιολόγησης.

Όπως ανακοίνωσε ο Δ΄ Αντιπρόεδρος του Σώματος της Ολομέλειας, Νικήτας Κακλαμάνη, στόχος είναι υπουργοί και βουλευτές να μιλήσουν έως τις 18:00, ώστε αμέσως μετά, τη σκυτάλη να πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί και στις 24:00 να ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις