Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ντάισελμπλουμ: "Σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος"- Επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα!

Ντάισελμπλουμ: "Σημειώθηκε ουσιαστι...

Τι ζητούν από την Ελλάδα

21:19 «Ουσιαστική πρόοδος» σημειώθηκε στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «σήμερα είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων.

Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».

 

18:01 Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Γ. Ντάισελμπλουμ, των εκπροσώπων των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και των Ελλήνων Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη διαπραγμάτευση για την ελληνική αξιολόγηση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει «τελεσίγραφο» για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα και να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση.

Όπως μεταδίδει το cnn.gr ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση, τη ψήφιση μέτρων συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ.

Εξ΄ αυτών τα 2 δισ. ευρώ θα ενεργοποιηθούν άμεσα και τα άλλα 2 δισ. ευρώ θα λειτουργήσουν ως προληπτικά μέτρα σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές το πακέτο μέτρων που προτείνουν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM και το οποίο είναι σε συμφωνία με το ΔΝΤ, προβλέπει μια βασική λίστα μέτρων και μια εφεδρική. Μόνον εάν η κυβέρνηση αποδεχθεί τα μέτρα αυτά θα καταστεί δυνατή η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για να συνεχιστεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στην βασική λίστα των παρεμβάσεων που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα περιλαμβάνεται το αφορολόγητο και η περικοπή του κάτω από τις 7.000 ευρώ και η κατάργηση πολλών φοροελαφρύνσεων με παράλληλες παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές.

Στη λίστα με τις παρεμβάσεις που θα ισχύσουν εάν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις από το 2018 και μετά αναμένεται να περιληφθούν η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» 1,4 εκατομμυρίου συνταξιούχων, αλλά και περιμετρικές αλλαγές στην εθνική σύνταξη ώστε να γίνει πιο αναλογικό το ασφαλιστικό σύστημα.

Στα εργασιακά, οι θεσμοί επιμένουν στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, με ταυτόχρονη κατάργηση του υπουργικού βέτο και αρνούνται τυχόν επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στα ενεργειακά ζητούν να προχωρήσουν όλες οι σχετικές παρεμβάσεις για απελευθέρωση του συστήματος και παραμένει άγνωστο το εάν θα αξιώσουν τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».

Κλείσιμο της αξιολόγησης σημαίνει πως η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά διεκδικεί μια υπόσχεση για το χρέος που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να το θεωρήσει βιώσιμο και θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εάν αυτή η δέσμευση δεν δοθεί τότε η συζήτηση δεν θα έχει ομαλή εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις της κυβέρνησης επί της πρότασης των θεσμών αναμένεται να αποτυπωθούν στην αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού στις 10 το πρωί, στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις