Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αισιοδοξούν στη δημοτική Αρχή της Πάτρας για το θαλάσσιο μέτωπο μετά την κινητοποίηση της Τρίτης - Τι κατέγραψε το thebest.gr στην πορεία – Δείτε νέες φωτογραφίες

Αισιοδοξούν στη δημοτική Αρχή της Πάτρας...
Βγενόπουλος Φάνης

Εκτιμούν ότι θα ασκηθεί εκ των πραγμάτων πίεση προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση του αιτήματος

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν παράγοντες της Δημοτικής Αρχής, μετά τη κινητοποίηση το βράδυ της Τρίτης για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου στην τοπική κοινωνία. Και αυτό διότι η συμμετοχή του κόσμου ήταν μαζική και δυναμική, παρά το γεγονός ότι ήταν εργάσιμη ημέρα με τα καταστήματα ανοικτά, η ζέστη ήταν μεγάλη και οι διακοπές ήδη έχουν ξεκινήσει.

Όπως κατέγραψε το thebest.gr, που παρακολούθησε την διάρκεια μιας περίπου ώρας πορεία, από την πλατεία Τριών Συμμάχων μέχρι και τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος στο νέο λιμάνι της Πάτρας, πλήθος πολιτών συμμετείχε στην κινητοποίηση. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από παιδιά σε καρότσια με τους γονείς τους μέχρι και πιο μεγάλοι,  περπάτησαν όλη τη διαδρομή και επέστρεψαν με τα πόδια, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα κινητοποιήσουν την κεντρική εξουσία για να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της πόλης.

Μπορεί βέβαια οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να κατέβηκαν οργανωμένα στην πορεία, όπως το συνηθίζουν άλλωστε, με δικό τους μπλοκ και σημαίες, ωστόσο ο κόσμος που περπάτησε το βράδυ της Τρίτης δεν προερχόταν από ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και δεν ήταν μόνο οι «συνήθεις» διαδηλωτές.

Μάλιστα στην «ουρά» της πορείας έδωσαν τον δικό τους τόνο τα νέα παιδιά τα οποία συμμετείχαν με τα ποδήλατά τους και τα σκέιτμπορντ κρατώντας πανό για τη δημιουργία πίστας σκέιτμπορντ στη λιμενική ζώνη, ώστε να μην καταφεύγουν στις πλατείες με τα μαρμάρινα δάπεδα για να επιδοθούν στο χόμπι τους.

Ικανοποίηση επικρατούσε και στα στελέχη της δημοτικής Αρχής μετά το πέρας της κινητοποίησης το βράδυ της Τρίτης για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Στην επιστροφή, που έγινε επίσης με τα πόδια, σχολίαζαν θετικά το γεγονός ότι ο κόσμος κατέβηκε αυθόρμητα στην πορεία, χωρίς προηγούμενη κινητοποίηση.

Στη δημοτική Αρχή λοιπόν, αισιοδοξούν πως μετά την κινητοποίηση της Τρίτης και την έντονη παρουσία του κόσμου, θα ασκηθεί εκ των πραγμάτων πίεση προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση του αιτήματος, το οποίο όπως υπενθυμίζουν αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Πάτρα.

Επιπροσθέτως, στελέχη της δημοτικής Αρχής εκτιμούν ότι η κινητικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα με την παρουσίαση του «οδικού χάρτη οριστικής παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου» από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, αλλά και τη μετεγκατάσταση των κρατητηρίων του Λιμενικού από το παλιό λιμάνι, οφείλονται ακριβώς στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η δημοτική Αρχή για κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα.

Σε αυτή τη στάση, θα πρέπει να αποδοθεί και το μήνυμα του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης προς τους συγκεντρωμένους πως «παραμένουμε σε εγρήγορση», αφού πλέον ο Δήμος περιμένει την εξαγγελθείσα κίνηση της κυβέρνησης στο θέμα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σε σχετική ανακοίνωσή του Δήμου Πατρέων αναφέρονται τα εξής:

«Χιλιάδες Πατρινοί έδωσαν χθες αγωνιστικό παρόν στη συγκέντρωση στην πλατεία Τριών Συμμάχων και την πορεία στο νέο λιμάνι, που διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων.

Κυριάρχησαν τα συνθήματα της άμεσης παραχώρησης της παραλιακής ζώνης όπως:

-Η παραλιακή ζώνη ανήκει στο λαό.

-Τέρμα πια στην αναμονή δώστε τώρα την παραλιακή.

-Το θαλάσσιο μέτωπο ανήκει στο λαό, δεν το ξεπουλάμε στο κεφάλαιο.

-Πρόσβαση στη θάλασσα, ανάσα και ζωή  αυτό σημαίνει ζώνη παραλιακή.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε άλλο να συνεχίζεται ο αποκλεισμός του Πατραϊκού λαού από την θάλασσα γιατί είναι η ανάσα του.

Να πέσουν οι μάντρες, τα κάγκελα, τα συρματοπλέγματα, που έχουν μετατρέψει τη λιμενική ζώνη σε φρούριο για τον εχθρό λαό.

Ο λαός της Πάτρας θα διεκδικήσει ενωμένος ως το τέλος, την οριστική παραχώρηση της παραλιακής ζώνης καθώς και την χρηματοδότηση της ανάπλασής της από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να έχει ελεύθερη πρόσβαση για τις ανάγκες του στην ξεκούραση, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό».

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης αγωνιστικής πορείας, ο Δήμαρχος με ζωντανό τρόπο παρουσίασε στους διαδηλωτές τις διεκδικήσεις του Δήμου προς την κυβέρνηση, όπως η κατεδάφιση του ετοιμόρροπου και επικίνδυνου κτιρίου του Ο.Λ.ΠΑ., η απομάκρυνση των αποθηκών και των εγκαταστάσεων του Τελωνείου, των αυτοκινήτων του ΟΔΥ, που καλύπτουν πολλή μεγάλη έκταση της ζώνης. Επίσης την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την ανακατασκευή του παλιού κτιρίου της διοίκησης του Ο.Λ.ΠΑ. και τη διαμόρφωσή του σε φοιτητική εστία για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών της πόλης μας.

Φτάνοντας η πορεία στο Νότιο Πάρκο ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ντε φάκτο πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής για τη διαμόρφωσή του, καθώς και στη διαμόρφωση των δημοτικών χώρων στάθμευσης.

Η πορεία κατέληξε στο νέο λιμάνι, στα γραφεία του Ο.Λ.ΠΑ., όπου οι διαδηλωτές με επικεφαλής την Δημοτική Αρχή, απαίτησαν την άμεση παραχώρηση της παραλιακής ζώνης. Στη σύντομη συνάντηση του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνας Γεροπαναγιώτη και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.ΠΑ. Νίκο Κοντοέ, αναφέρθηκαν στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούν στην οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στην πόλη.

Στη συγκέντρωση και πορεία συμμετείχαν οι εξής φορείς:

•  ΤΕΕ (Παράρτημα Δυτικής Ελλάδας)

•  ΟΕΒΕΣΝΑ

•  Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας

•  Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ

•  Συνδικάτο Οικοδόμων

•  Συνδικάτο Μετάλλου

•  Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού

•  Σύλλογος Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων

•  Σύλλογος Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Πάτρας "Ο Βατ"

•  Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου

•  ΤΕΕ (Παράρτημα Δυτικής Ελλάδας)

•  Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας

•  Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρίου

•  Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑΠ

•  Σωματείο Μικροπωλητών

•  Φυσιολατρικός Σύνδεσμος

•  Συντονιστικό 13 Πολιτιστικών Συλλόγων Νοτίου Διαμερίσματος

•  Ποδηλατικός Όμιλος

•  Bordolusion skate και bmx»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις