Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:" Το ΕΣΥΝ καλεί σε συμπόρευση και αγώνα κατά των ναρκωτικών"

Πάτρα:" Το ΕΣΥΝ καλεί σε συμπόρευση...

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών δόθηκε σήμερα από την Αντιπρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Ελένη Μπιρλή και τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) Παράρτημα Πάτρας, Χρήστο Γκρεκιώτη. Η Αντιπρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το θέμα των ναρκωτικών είναι από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και της πόλης μας. Η εξάπλωση της τοξικομανίας, συνεχίζει να αποτελεί μία σύγχρονη μάστιγα, μαζί με αυτή της ανεργίας και της ανασφάλειας, που δυστυχώς συνδέονται. Η ανεργία και η ανασφάλεια, συνολικά η σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες από τα μέτρα που συνεχώς παίρνονται όλο το προηγούμενο διάστημα από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, και συνεχίζονται  από την σημερινή  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ , «σπρώχνει» κύρια την νεολαία, στην περιθωριοποίηση, στο χάσιμο της προσωπικότητας τους, στην τοξικοεξάρτηση. Σε συνδυασμό με την τεράστια οικονομική επιχείρηση που έχει στηθεί για την διακίνηση των ναρκωτικών της οποίας το ετήσιος τζίρος  ανέρχεται σε δις ευρώ, αυξάνεται η εξάπλωση.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο –συνέχισε η κυρία Μπιρλή- η Δημοτική Αρχή, ξεκίνησε πέρυσι,  περίπου τέτοια εποχή, συζητώντας το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναδεικνύοντας τις αιτίες του προβλήματος, ενάντια στην ναρκοκουλτούρα, ενάντια στον διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά, ενάντια στα διάφορα ναρκω-φεστιβάλ που θέλουν να αμβλύνουν την συνείδηση του λαού και της νεολαίας απέναντι στο κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών.

Στη συζήτηση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, καλέσαμε φορείς της πόλης μας, ανταλλάξαμε γνώμες  για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε, ο καθένας από την μεριά του στο θέμα της τοξικομανίας.

Συμφωνήσαμε να αναδείξουμε το πρόβλημα, να διεκδικήσουμε από το κράτος και την κυβέρνηση στην κατεύθυνση οι Υπηρεσίες Πρόληψης και Κοινωνικής Επανένταξης να είναι σύγχρονες, ,δημόσιες και δωρεάν. Να λειτουργούν στο πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό χωρίς την συμμετοχή ιδιωτών. Οι εργαζόμενοι να είναι μόνιμοι με πλήρη δικαιώματα.

Να διεκδικήσουμε όλο το πακέτο, πρόληψη – θεραπεία, επανένταξη με βασικό την πρόληψη.

Θέσαμε ως αναγκαίο όρο και προϋπόθεση  για την πραγματοποίηση δράσεων την χρηματοδότηση από το κράτος σε αντίστοιχες δομές και υποδομές του Δήμου όπως είναι ο Κοινωνικός Οργανισμός, η Αντιδημαρχία Υγείας – Πρόνοιας, Παιδείας και Αθλητισμού, Πολιτισμού για να μπορεί να ανταποκριθεί στις λαϊκές ανάγκες.

Πρωτοβουλίες – δράσεις που πήραμε ως Δημοτική Αρχή:

-Περισσότερα παιδιά από πέρυσι φοίτησαν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου με σκοπό την εκπαιδευτική τους ενίσχυση προκειμένου να μην παρατήσουν το σχολείο. Από 251 παιδιά που ήταν πέρυσι φέτος ήταν 312, περίπου 60 παραπάνω)

-Υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητικό χώρο του Παμπελοποννησιακού  με συμμετοχή 1.100 ανθρώπων κυρίως νέων, δίνεται μία διέξοδος.

-Υποτροφίες δίνονται σε απεξαρτημένους στο Δημοτικό Ωδείο και στο εικαστικό εργαστήρι.

-Έγινε παρέμβαση στο Καρναβάλι και με προπαγάνδα (πανό που αναρτήθηκαν κατά την διάρκεια του καρναβαλιού στο κέντρο της πόλης) και με σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με φορείς προκειμένου να καταφέρουμε στο μέτρο του δυνατού να μειώσουμε την χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.

Όπου μας δόθηκε η ευκαιρία μέσω προγράμματος, προσλήφθηκαν απεξαρτημένοι.

Σε αυτά τα πλαίσια και με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, καλέσαμε φορείς της πόλης μας που είχαμε μία συνεργασία το προηγούμενο διάστημα, που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με το ζήτημα των ναρκωτικών για να πραγματοποιήσουμε τις εκδηλώσεις μας. Υπήρχε ανταπόκριση και τους ευχαριστούμε, υπήρχε αίτημα από το ΕΣΥΝ να συνδιοργανώσουμε τις εκδηλώσεις και ανταποκριθήκαμε θετικά.

***Την ίδια περίοδο  (στις 24/6) ο Πολιτιστικός Οργανισμός πραγματοποιεί εκδηλώσεις για την Παγκόσμια μέρα Μουσικής οπότε συνδιοργανώνουμε ως εξής:

Πέμπτη 23 Ιουνίου, Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 20:00 μμ στην Πλ. Γεωργίου και Σάββατο 25 Ιουνίου  11:00 πμ στην Πλ. Γεωργίου.

Θα συμμετέχουν φορείς που έχουν άμεση σχέση με το ζήτημα των ναρκωτικών όπως:

1. ΚΕΘΕΑ - ΟΞΥΓΟΝΟ

2 ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

3 ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

4 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΕΦΥΡΑ

5 ΓΕΦΥΡΑ ΟΚΑΝΑ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΣΥΝ Χρήστος Γκρεκιώτης τόνισε μεταξύ άλλων:

Δεν υπάρχουν «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά , υπάρχουν ναρκωτικά. Όλες οι ουσίες, το  αλκοόλ, το χασίς, η ηρωίνη, τα βαρβιτουρικά κ.α., ανεξάρτητα από τη χημική σύνθεση και τη φαρμακολογική τους δράσης είναι μια ανελεύθερη επιλογή στην οποία οδηγείται ένας άνθρωπος από την ανάγκη να «φύγει» από μια πραγματικότητα που βιώνει με επώδυνο τρόπο. Είναι μια επιλογή που καταλήγει στην υιοθέτηση ενός καταστροφικού τρόπου ζωής που χαρακτηριστικό του στοιχείο είναι η φυγή και η παραίτηση.

Η νομιμοποίηση της χρήσης της μιας ή της άλλης ψυχότροπης ουσίας δε θα λύσει το πρόβλημα, αντίθετα θα το οξύνει αφού μέσα από αυτήν νομιμοποιείται ένας τέτοιος τρόπος ζωής. Η ίδια η παραίτηση γίνεται τρόπος ζωής.

Μπροστά στην 26η Ιούνη 2015, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, το ΕΣΥΝ καλεί σε συμπόρευση και αγώνα  για να απαιτήσουμε:

-Τη διαμόρφωση Κεντρικού Σχεδιασμού με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη στην πρόληψη, την θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη.

-Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα όλων των προγραμμάτων και των δομών.

-Να στηριχθούν οι υπάρχουσες δομές πρόληψης, «στεγνών» προγραμμάτων  απεξάρτησης- κοινωνικής επανένταξης με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης «υποκατάστατων» μέσα από το σύστημα υγείας. Τα Προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να απευθύνονται μόνο σε ειδικές ομάδες χρηστών και να οδηγούν στη θεραπεία και όχι απλά στη συντήρηση.

-Να δοθεί προτεραιότητα στην Πρωτογενή Πρόληψη με στόχο την πρόταση ενός τρόπου ζωής δημιουργικού, με αξίες, στόχους και αξιοπρέπεια, μέσα από τη συλλογικότητα.

-Την ενίσχυση της έρευνας και της αξιολόγησης στην μελέτη της διάδοσης των  ναρκωτικών στη χώρα μας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ  - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

-Πέμπτη 23 Ιουνίου 20:00μμ & Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 20:30μμ στην Πλ. Γεωργίου και Σάββατο 25 Ιουνίου  11:00 πμ στην Πλ. Γεωργίου.

-Πέμπτη 23 Ιουνίου 20:00μμ:

Χορευτικά του Δήμου

Χαιρετισμός από το ΕΣΥΝ

Μουσική βραδιά με τους:

Αποστολάτου Βιβή , τραγούδι

Ανδριόπουλος Τζώνη, πιάνο

Βασιλόπουλος Χρήστος , μπουζούκι

Μπεκρόπουλος Αρτέμης , μπάσο

Νικολόπουλος Συμεών, κιθάρα

Σπυράτος Κώστας , κρουστά

-Παρασκευή 24 Ιουνίου 20:30μμ :

Ομιλία από τον Δήμαρχο Πατρέων

Μουσικά σχήματα χορωδιών

Α)Χορωδία «ΟΡΦΕΥΣ», η οποία θα παρουσιάσει το κάτωθι πρόγραμμα:

1. Τζαμάικα – Μάνου Λοίζου

2. Τραταρόλλα Συριανή – Ε. Γκονιότι

3. Έγυα Μόλα – Ηλία Παπαδόπουλου

4. Καλημέρα Πάτρα – Ηλία Παπαδόπουλου

Σολίστ ο Τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος.

Διευθύνουν ο Ηλίας Παπαδόπουλος και ο Φίλιππος Παπαδόπουλος.

Στο πιάνο η κ. Έλενα Φέντuο

Β) Χορωδία «Αντηχώ», η οποία θα παρουσιάσει το κάτωθι πρόγραμμα:

1.Ταστέρι του βοριά  Μ.Χατζιδάκις Διασκευή Θανάσης Μπιλιλής,Μαρία Μελιγκοπούλου

2.Φάτα Μοργκάνα   Νίκος Καββαδίας- Μαρίζα Κωχ ,  χορωδιακή επεξεργασία Μέλπω           Βικάτου,γραφή πιάνου Νίκος Δημογιάννης

3.The Drinking Gourd   spiritual  διασκευή Andre.J.Thomas.

4.Keren or    Achinoam Nini Noa

-Σάββατο  πρωί 11:00πμ:

Μουσική Διαδήλωση στους δρόμους της Πάτρας. Η μπάντα του  Δήμου μαζί με τους φορείς θα περπατήσει στους δρόμους της Πάτρας , μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις