Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένα ποσοστό 10,6% στον Ελληνικό μαθητικό πληθυσμό κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας

Ένα ποσοστό 10,6% στον Ελληνικό  μαθητικ...

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία με αφορμή την 26η Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

Με αφορμή την 26η  Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το ΕΣΥΝ – Παράρτημα Πάτρας απέστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση.

Μία ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.  Έναν αγώνα που συνεχίζει  με ευθύνη και συνέπεια το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη ενίσχυσης της αντίστασης της κοινωνίας απέναντι στο πολύ σοβαρό φαινόμενο της εξάρτησης και της χρήσης  ναρκωτικών ουσιών, γίνεται περισσότερο αναγκαία. Στην Ελλάδα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης  βρίσκεται σε εξέλιξη  μια βαθειά ανθρωπιστική κρίση, η οποία οδηγεί σε αύξηση της χρήσης όλων των ψυχοδραστικών ουσιών, νόμιμων και παράνομων, σε αύξηση όλων των εξαρτήσεων, όπως, από το τζόγο και το διαδίκτυο, και πλέον αυτών, σε αύξηση των ψυχικών νοσημάτων και των αυτοκτονιών.

Η πρόσφατη Έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, αναδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος της χρήσης για την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου καταγράφεται το ¼ του παγκόσμιου αριθμού των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών και μεταξύ άλλων τονίζει, ότι:

-Το 2015 αυξήθηκαν κατά 55% τα συνθετικά ναρκωτικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 602 ψυχοτρόπες ουσίες εντοπίσθηκαν  στην αγορά έναντι 388 που κυκλοφορούσαν το 2014. Οι ουσίες αυτές αποτελούν μια ετερογενή ομάδα που αποτελείται κυρίως από συνθετικά παράγωγα κάνναβης και   αμφεταμινών.

-Το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό παγκοσμίως είναι η κάνναβη. Οι ενεργοί χρήστες σε όλον τον πλανήτη είναι 250 εκατομμύρια. Το 25,8% των μαθητών Δ/θμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ είναι χρήστες κάνναβης. Τα τελευταία 7 χρόνια αυξήθηκε κατά 62% ο αριθμός των επειγόντων περιστατικών που σχετίζονται με τη χρήση της, και καταγράφεται σαφής αύξηση των αιτημάτων χρηστών για εισαγωγή σε προγράμματα θεραπείας.

-Τα επίπεδα της δραστικής ουσίας THC,  στην οποία οφείλεται η ψυχοτρόπος δράση της κάνναβης έχουν αυξηθεί από 3,96% το 1995 σε 12% το 2013.

-Σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται η κάνναβη για ιατρική χρήση, παρατηρείται εκτροπή προς την παράνομη αγορά και αυτό αποτελεί σημαντική πηγή παράνομης χρήσης, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Στις πολιτείες αυτές το ποσοστό των μαθητών που είναι χρήστες κάνναβης ανεβαίνει στο 34% και όλοι αυτοί προμηθεύονται την κάνναβη στην παράνομη αγορά, από άτομα , για τα οποία έχει συνταγογραφηθεί για ιατρικούς λόγους.

Η παρατήρηση της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ, ότι , η νομιμοποίηση της κάνναβης δεν περιόρισε το παράνομο εμπόριο είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ)  στη χώρα μας, κατέγραψε για το 2015 ένα ποσοστό 10,6% στον Ελληνικό  μαθητικό πληθυσμό,  που κάνει  χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, με πιο δημοφιλή ουσία την κάνναβη (ποσοστό 9,1%).

Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2003 (6,5%), ενώ η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης είναι τα 13,8 έτη. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός , ότι, σε ποσοστό 2,5% οι 16χρονοι στην Ελλάδα αναφέρουν χρήση συνθετικών κανναβινοειδών και διεγερτικών (καθινονών,) που είναι ουσίες που διακινούνται μέσω διαδικτύου με διάφορα ονόματα, μορφές και σύνθεση και διαφεύγουν όλων των ελέγχων. Ένας στους 8 μαθητές (ποσοστό 8,1%) αναφέρει επίσης χρήση εισπνεόμενης ουσίας (κόλλα, βενζίνη κ.λ.π.) έστω και μία φορά στη ζωή του.

Το  Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών αναγνωρίζει το πρόβλημα της εξάρτησης ως ένα κατεξοχήν κοινωνικό πρόβλημα, που , όπως αποδεικνύεται από τις σχετικές έρευνες,  επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια που τα κοινωνικά αδιέξοδα συσσωρεύονται και υποχωρούν οι προστατευτικοί παράγοντες που θωρακίζουν και αποτρέπουν τους νέους ανθρώπους από τη χρήση.

Θεωρούμε, πως, οι συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα και εκφράζονται μέσω κάποιων βουλευτών, πολιτικών νεολαιών και άλλων ομάδων πολιτών, για το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά» θα επιδεινώσουν δραματικά το πρόβλημα της χρήσης και εξάρτησης από όλα τα ναρκωτικά, κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων , που βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο και εξαιρετικά δύσκολο.

Η νομιμοποίηση της κάνναβης με πρόσχημα την ιατρική και εμπορική χρήση, που ήδη προωθείται στην Ελληνική Βουλή με πρόταση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, αποτελεί το δούρειο ίππο για την ελεύθερη και νόμιμη χρήση της  για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς.

Αυτό είναι από κάθε άποψη λάθος, γιατί:

1.            Η κάνναβη είναι ναρκωτικό, όπως όλα τα άλλα, γιατί, αποτελεί ουσία που δρα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, επηρεάζει τις νοητικές και ψυχικές λειτουργίες του ανθρώπου και κατ΄επέκταση  και τις σωματικές με ότι αυτό συνεπάγεται.

2.            Προκαλεί εξάρτηση, στα διαγνωστικά κριτήρια της οποίας μεταξύ άλλων  είναι η ανοχή, η απόσυρση  και  η εγκατάλειψη στόχων και κινήτρων για τη ζωή και αυτό είναι κοινό σε όλα τα ναρκωτικά. Προκαλεί επίσης απάθεια και κοινωνική απόσυρση, διαταραχή στη μνήμη, δυσκολία στη συγκέντρωση, στην αντίληψη του χώρου, των αποστάσεων και των χρωμάτων.

3.            Η χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς γίνεται, γιατί κάποιος θέλει να αποστασιοποιηθεί από τα πραγματικά προβλήματα, να μη σκέφτεται τις δυσκολίες της ζωής του και αυτό το προκαλούν όλα τα ναρκωτικά, γι αυτό και  τα άτομα που επιλέγουν αυτή τη στρατηγική επιβίωσης, εύκολα περνούν από το ένα ναρκωτικό στο άλλο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την ευκολία πρόσβασης σε αυτά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι περισσότεροι εξαρτημένοι είναι πολυτοξικομανείς.

4.            Το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των θεραπευτικών δυνατοτήτων της  κάνναβης, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, όταν, το 1889 βγήκε στην αγορά  από την εταιρεία BAYER η ηρωίνη, ως θαυματουργό  φάρμακο για το βήχα , σε αντικατάσταση της μορφίνης, με το σκεπτικό ότι δεν προκαλεί εθισμό, κάτι που πολύ γρήγορα αποδείχτηκε ανακριβές. Στο μεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία «είχε σπάσει ταμεία».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στις ΗΠΑ, αν όλες οι πολιτείες νομιμοποιήσουν την κάνναβη, η βιομηχανία της κάνναβης θα αξίζει το 2020 περί τα 35 δις δολάρια (ποσό, που και για τα δεδομένα των ΗΠΑ είναι τεράστιο).

Η απολυτοποίηση της πιθανής ιατρικής χρησιμότητας, που γίνεται με αυτό το «περίεργο» πάθος  και μάλιστα από μη ιατρικούς κύκλους, εγείρει πολλά ερωτήματα για το ενδιαφέρον αυτών των κύκλων για την προαγωγή της επιστήμης και της  θεραπευτικής αντιμετώπισης πασχόντων. Να θυμίσουμε, ότι, η ιατρική αξιοποιεί  ήδη πολλές ψυχοτρόπες ουσίες, χωρίς να αναπτύσσεται όλη αυτή η «φιλολογία».

Η νομιμοποίηση της κάνναβης θα οδηγήσει:

1.            σε σημαντική αύξηση της χρήσης όχι μόνο της κάνναβης, αλλά και όλων των ναρκωτικών (όπως συνέβη στις χώρες που υιοθέτησαν αυτή την πολιτική, π.χ. Τσεχία, Ολλανδία, διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ). Η χρήση και η εξάρτηση των ναρκωτικών δε συμβαίνει, επειδή είναι παράνομα, αλλά επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

2.            σε σημαντική αποδυνάμωση και περιθωριοποίηση του πιο δυναμικού, ριζοσπαστικού και τολμηρού τμήματος της κοινωνίας, δηλ. της νεολαίας.

Είναι άραγε τυχαίο, ότι, η πρόταση για νομιμοποίηση της κάνναβης γίνεται σήμερα, που:

•             1,6 εκατομμύρια Ελλήνων , δηλ. το 15% του πληθυσμού, ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

•             Την περίοδο 2001-2012 ο δείκτης αυτοκτονιών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 43,9% (ποσοστό στατιστικά σημαντικό στους άνδρες στα χρόνια της κρίσης).

•             Η ανεργία σε νέους κάτω των 25 ετών ( με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) είναι 50%. Πάνω από 27% στις μεγαλύτερες ηλικίες.

•             Πάνω από 3 εκατομμύρια Ελλήνων είναι ανασφάλιστοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ το 60% του πληθυσμού δυσκολεύεται να προσέλθει στις υπηρεσίες Υγείας, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τη συμμετοχή του.

Υπάρχουν, δηλαδή, οι αναγκαίες συνθήκες για την  «επιτυχία» της πρότασης στην πράξη  (σίγουρη πελατεία  με ταυτόχρονη εξάλειψη της δυνατότητας για αντίδραση σε όσα συμβαίνουν). Αν αυτός είναι ο στόχος, τότε μπορούν να επιχαίρονται από τώρα οι κάθε λογής υποστηρικτές της θεωρίας της νομιμοποίησης.

Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα απευθύνει σε όλους κάλεσμα αγώνα ενάντια σε ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Απευθύνει κάλεσμα αγώνα για μια κοινωνία δίκαιη και  ανθρωποκεντρική, που αντιμετωπίζει τα κοινωνικά αδιέξοδα, τη φτώχεια, την ανεργία και εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, στη δουλειά και στην υγεία.

Το μήνυμα μας για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι:

ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΓΙΑΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΝΑ ΤΗ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΩΝ.

Γεωργία Ροδοπούλου,

Γιατρός, Δρ. Πανεπιστημίου Πατρών

Γεν. Γραμματέας ΕΣΥΝ Πάτρας.

*Στο μεταξύ συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Κάπως έτσι» θα γίνει στις 21.00 το βράδυ στις 26 Ιουνίου 2016 στα Ψηλαλώνια στην Πάτρα ενώ θα λειτουργήσει και ενημερωτικό περίπτερο (19:00-22:00) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, τις οποίες ανακοίνωσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων – ΚΕΘΕΑ. Παράλληλα στέλνει και «μήνυμα ενάντια στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό που υποσκάπτουν το δικαίωμα σε θεραπεία και επανένταξη στην κοινωνία».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΚΕΘΕΑ: «Ο εξαρτημένος ζητά μια δεύτερη ευκαιρία. Του τη δίνουμε. Στηρίζουμε το δικαίωμά του σε θεραπεία και επανένταξη, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην αξιοπρέπεια.  Γιατί χωρίς εμάς αποκλείεται.

Σας περιμένουμε στις ανοιχτές εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα.

Χωρίς εσένα αποκλείεται…».

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Ενημέρωση για την τοξικοεξάρτηση στην εφηβεία

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις