Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η παρουσίαση της εκδοτικής σειράς «Συμπληρώνοντας το παζλ της ιστορίας της Πάτρας» έγινε στην Εγλυκάδα -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η παρουσίαση της εκδοτικής σειράς «Συμπλ...

Στο Tennis club «Νίκη», την Τετάρτη 15 Ιουνίου

Στον καταπράσινο χώρο του Τennis club «Νίκη» στην Εγλυκάδα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης της εκδοτικής σειράς των εκδόσεων Πικραμένος, «Συμπληρώνοντας το παζλ της ιστορίας της Πάτρας».

Με τις καρέκλες στο γκαζόν και με σκέπη τα πλατάνια, μέσα στον υπέροχο χώρο του Tennis club, συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 το βράδυ φίλοι του βιβλίου και της μουσικής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Εκδόσεων «Πικραμένος» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Εγλυκάδας «Έκφραση». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Εγλυκάδας, «Έκφραση», στο πλαίσιο του Μουσικού Ιουνίου που διοργανώνει κάθε χρόνο αφιέρωσε τη βραδιά στις Εκδόσεις «Πικραμένος», οι οποίες παρουσίασαν την εκδοτική τους σειρά «Συμπληρώνοντας το παζλ της ιστορίας της Πάτρας».

Πρόκειται για μια σειρά που εγκαινιάστηκε του 2004 με την έκδοση του λευκώματος της Γιώτας Καΐκα-Μαντανίκα Η Αστική τάξη στη γειτονιά των αγγέλων και απαριθμεί πλέον περί τους 12 τίτλους.

Τη σημασία και τους στόχους της σειράς παρουσίασε εκ μέρους των Εκδόσεων «Πικραμένος» η Νέλλη Βουτσινά, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «επειδή ειδικά ο αστικός χώρος είναι ένας εξ ορισμού ιστορικός χώρος, όντας ένας χτισμένος, βιωμένος και γραμμένος από τα έργα και τις ημέρες των ανθρώπων χώρος, κάποια αυτονόητα δεν πρέπει επ’ ουδενί να τα ξεχνάμε.

Το αυτονόητο, εν προκειμένω, είναι πως το πραγματικό πρόσωπο μιας πόλης είναι κυρίως η ιστορία της που το φανερώνει. Χωρίς τη γνώση της ιστορίας του, ο αστικός χώρος αδειάζει από νοήματα, αναφορές,  μνήμες. Χωρίς αυτή τη γνώση, ο χώρος μοιάζει κενός και αδιάφορος. Δισδιάστατος και βουβός σαν καρτ ποστάλ».

Εξηγώντας, στη συνέχεια, πώς κάθε έκδοση, αποτελώντας «από τη φύση της μια ιδιαίτερη βιβλιογραφική κατάθεση, προκαλώντας συχνά κραδασμούς και ανταποκρίσεις», κομίζοντας ενίοτε νέα ιστορικά στοιχεία, καταλήγει να παίρνει τη θέση της και να «εγγράφει την ιστορία της στην ιστοριογραφική κληρονομιά», για να αποτελέσει με τη σειρά της «ένα ιστοριογραφικό γεγονός», μια ιστοριογραφική παρακαταθήκη για την πόλη.

Οι συγγραφείς που παρευρέθηκαν και πήραν με τη σειρά τους τον λόγο τόνισαν και τη σημασία αυτής της «ιστοριογραφικής παρακαταθήκης» αλλά και το επαγγελματικό ήθος και τη συνέπεια των Εκδόσεων «Πικραμένος».

Για τα βιβλία τους μίλησαν οι Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα, Μανόλης Μαγκλάρας, Διονύσης Μπονέλης, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, Τάσσος Σταθόπουλος, Γιώργος Μόσχος, αλλά και ο Τζίμης Πολίτης, παρουσιάζοντας το βιβλίο του πατέρα του Νίκου Ε. Πολίτη για το «Καρναβάλι της Πάτρας».

Η Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα και ο Γιώργος Μόσχος αναφέρθηκαν και σε ιστορικά παραλειπόμενα της Εγλυκάδας, ενώ ο Τάσσος Σταθόπουλος ανανέωσε το ραντεβού του με τους αναγνώστες του αναγγέλλοντας μία ακόμα συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο. Οι Εκδόσεις «Πικραμένος» εξάλλου ανακοίνωσαν και άλλους τίτλους, μέρος του εκδοτικού τους προγραμματισμού, στο πλαίσιο της εν λόγω σειράς.

Την εκδήλωση έκλεισε με την πρώτη της εμφάνιση η γυναικεία χορωδία του Συλλόγου Έκφραση, υπό τη διεύθυνση της Ελένης Θωμά και με τη συνοδεία της Γεωργίας Σεργίου στο ηλεκτρικό πιάνο. Η Αγγελική Δερβίση διάβασε το ποίημα του Κώστα Λογαρά «Πάτρα των ξεριζωμένων, πόλη εξόριστη», ενώ χαιρετισμό απηύθυναν τόσο η Όλγα Ματσάγγου, όσο και ο Διονύσης Τραυλός από πλευράς του Συλλόγου Έκφραση.

Διαβάστε επίσης:

Παρουσιάζεται την προσεχή Τετάρτη η σειρά των εκδόσεων Πικραμένος «Συμπληρώνοντας το παζλ της ιστορίας της Πάτρας»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture