Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αχαΐα: Τον Σεπτέμβρη οι τελικές αποφάσεις για τη χάραξη των 14 χιλιομέτρων του Πάτρα - Πύργος από Μιντιλόγλι έως Κάτω Αχαΐα

Αχαΐα: Τον Σεπτέμβρη οι τελικές αποφάσει...

Εξετάζεται το κόστος για την αλλαγή της χάραξης

Τον Σεπτέμβριο αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Υποδομών σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής χάραξης του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος στο τελευταίο τμήμα του, μήκους περίπου 10-14 χλμ, από την Κάτω Αχαΐα ως το Μιντιλόγλι. Πριν από μερικές ημέρες, μέλη της «Επιτροπής Αγώνα για τη νότια χάραξη» συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε, ζητώντας την επανεξέταση του θέματος.

Ο κ.Δέδες, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες μελετούν το ζήτημα σε επίπεδο κόστους και χρονοδιαγράμματος και στις αρχές του φθινοπώρου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Xρήστος Νικολάου, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι ενημερώθηκε για τη συνάντηση της Επιτροπής με τον γ.γ. Υποδομών και η πληροφόρηση που έχει είναι ότι «το θέμα επανεξετάζεται και υπάρχει μια επιθυμία να το δουν εξαρχής σε επίπεδο προμελέτης,  πόσο συμφέρει οικονομικά  και πόσο έχει να κάνει με το όλο κομμάτι που δημιουργεί πρόβλημα. Τον Σεπτέμβριο θα έχουν εικόνα και απάντηση».

Ο Νίκος Ζαφειρόπουλος, μέλος της Επιτροπής, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι το υπουργείο ξεκίνησε τις δημοπρατήσεις από τον Πύργο για να κερδηθεί χρόνος και να επανεξεταστεί η χάραξη στο τελευταίο τμήμα, για το οποίο επισήμανε ότι θα έχει πολλές στροφές  και θα επιφέρει υποβάθμιση στην περιοχή, αντιπροτείνοντας άλλη χάραξη, η οποία θα συνδέσει τον δρόμο με τη ΒΙΠΕ Πατρών.

«Δεν μπορεί ένα αίτημα που εκφράζει όλη την περιοχή με ομόφωνα ψηφίσματα του δήμου Πατρέων και του δήμου Δυτικής Αχαΐας, αλλά και της Περιφέρειας παλιότερα, να πετάγονται στο καλάθι και να μη λαμβάνονται υπόψη στη χάραξη ενός έργου το οποίο θα μείνει για 200 χρόνια. Θα προσπαθήσει να εξετάσει το θέμα με γνώμονα να γίνει το έργο, για  αυτό και ξεκίνησε από κάτω, ώστε να έχουμε τον χρόνο να προχωρήσει το έργο και να μη δυσαρεστηθούν οι κάτοικοι. Το φθινόπωρο θα το ξανασυζητήσουμε. Εμεις δεχτήκαμε ότι πρέπει η χάραξη να γίνει εκτός του Καϊάφα και δεν λέγαμε να ακυρωθεί το έργο, ενώ δείχνουμε αλληλεγγύη στο ζήτημα των απορριμμάτων. Έτσι λέμε ότι πρέπει και η Ηλεία να συμπαρασταθεί στο αίτημά μας. Εάν εξετάσει κάποιος τον τρόπο που γίνεται στο τμήμα πάνω στον παλιό δρόμο, αυτές οι στροφές είναι απαράδεκτες για έναν καινούριο αυτοκινητόδρομο. Δεν γίνεται σε ένα έργο 80 χλμ να είναι όλο νέα χάραξη και ένα τμήμα που αφορά την πιο στενή και πυκνοκατοικημένη λωρίδα, να μη γίνεται μια παράκαμψη κα να πάει πιο κοντά στη ΒΙΠΕ για να εξυπηρετεί τον κόσμο», δήλωσε ο κ.Ζαφειρόπουλος προσθέτονας ότι «εμείς θέλουμε τη συμπαράσταση της Ηλείας να γίνει ένα σωστό έργο να το απολαύσουν και οι δύο νομοί και να είναι προς όφελος όλων».

Οι συνέπειες της αλλαγής χάραξης

Η περίφημη νότια χάραξη της Πατρών-Πύργου απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 3047/2011 και 3048/2011, ενώ ο τρόπος δημοπράτησης επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη δεν άφηνε περιθώρια άλλων σκέψεων. Ωστόσο, η απόφαση Σπίρτζη για τεμαχισμό της δημοπράτησης σε 8 εργολαβίες και η έναρξη της κατασκευής των εργασιών από τον Πύργο δημιούργησαν «παράθυρο» για νέες σκέψεις στο τελευταίο τμήμα. Σημειώονεται ότι η διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας έχει απορίψει τηναλλαγή της χάραξης, καθότι «συνιστά σοβαρή χρονική μετατόπιση, η οποία σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εμπειρία για έργα οδοποιίας δεν προκύπτει ότι θα είναι λιγότερη από 6 χρόνια έως ότου εγκατασταθεί ανάδοχος για την κατασκευή του». Παράλληλα, η έκπτωση του φυσικού αντικειμένου μπορεί να θεωρηθεί κατάτμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν αποκλείεται να προκύψει χρηματοδοτική εμπλοκή, αφού το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι τον Μάρτιο του 2017 για τους αυτοκινητόδρομους-Η πρόοδος και τα προβλήματα στην Ολυμπία και την Ιόνια Οδό

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις