Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Γαλλική ρομαντική κομεντί "Έρωτας στα τυφλά" με τον Κλοβίς Κορνιγιάκ έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες

Η Γαλλική ρομαντική κομεντί "Έρωτας...

Σε διανομή της εταιρείας Tanweer

H Γαλλική ταινία «Έρωτας στα τυφλά - Blind Date - Un peu, beaucoup, aveuglément) με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Clovis Cornillac της ταινίας "Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς αγώνες", έκανε πρεμιέρα στις 2 Ιουνίου 2016 στις Αθηναικές αίθουσες και ενδεχομένως τις επόμενες εβδομάδες να την δούμε και στην Πάτρα στο θερινό σινέ Κάστρο, στο Ρίο.

Στο φιλμ που διανέμεται από την εταιρεία Tanweer, παίζουν ακόμα οι Mélanie Bernier, Lilou Fogli και ο 50χρονος Philippe Duquesne. Αξίζει ν’ αναφερθεί πως το «Έρωτας στα τυφλά» έχει μέχρι στιγμής πετύχει 3,6 εκατομμύρια δολάρια διεθνείς εισπράξεις ενώ τιμήθηκε με το βραβείο κοινού στο 19ο ετήσιο COLCOA Φεστιβάλ Γαλλικού κινηματογράφου στο Los Angeles καθώς και με το βραβείο του καλύτερου φιλμ στο Cabourg Film Festival 2015.

Σκηνοθεσία:  Κλοβίς Κορνιγιάκ

Σενάριο: Λιλού Φολί, Κλοβίς Κορνιγιάκ, Τρίσταν Σούλμαν

Παραγωγή: Πιερ Φορέτ, Γκρεγκουάρ Λασάλ, Τιερί Γουόνγκ.

Φωτογραφία: Τιερί Πουζέ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Αν Σέιμπελ

Μοντάζ: Ζαν Φρανσουά Ελί

Μουσική: Γκιγιόμ Ρουσέλ

Διάρκεια: 90 λεπτά.

Διανομή: Tanweer

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Από τη μια μεριά του τοίχου ένας δημιουργός γρίφων, αφοσιωμένος στη δουλειά του, λιγομίλητος και μισάνθρωπος, που δεν μπορεί να δουλέψει παρά μόνο με απόλυτη ηρεμία. Από την άλλη πλευρά μια νεαρή πιανίστρια που μόλις έχει εγκατασταθεί στο καινούργιο της διαμέρισμα. Προετοιμάζεται για έναν σημαντικό διαγωνισμό και πρέπει να κάνει πολλές πρόβες.

Ανάμεσά τους ένας λεπτός τοίχος που δημιουργεί μια υποχρεωτική, ηχητική και τυφλή συγκατοίκηση. Έπειτα από πολλές προσπάθειες να βλάψει ο ένας τον άλλον, θα συμφωνήσουν για τις ώρες που θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο καθένας τον ηχητικό του χώρο. Σιγά σιγά, αυτή η μεσοτοιχία και η άτυπη τους συμφωνία θα τους αλλάξουν τη ζωή.

Σε συνέντευξη του ο 47χρονος Κλοβίς Κορνιγιάκ ρωτήθηκε πως και από τόσα χρόνια καριέρας ως ηθοποιός, αποφάσισε να μεταπηδήσει στη σκηνοθεσία κι απήντησε ότι:

«Για πάρα πολλά χρόνια έλεγα ότι δεν θα κάνω σκηνοθεσία. Ο καθένας στον τομέα του. Θεωρούσα τον σκηνοθέτη έναν αρχιτέκτονα που εξασκούσε μία τέχνη. Γενικά, είμαι άνθρωπος που δεν νιώθω άνετα με την ιδέα της Τέχνης με κεφαλαίο Τ. Για τον λόγο αυτό, δεν θεωρώ εαυτόν καλλιτέχνη, αλλά περισσότερο τεχνίτη που καταπιάνεται με μία τέχνη. Αυτό με οδηγεί στην τριακονταετή πορεία μου ως κωμικός.

Πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια, άρχισα να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να σκηνοθετήσω, αλλά δεν ήθελα να βιαστώ. Ήθελα το όποιο εγχείρημα να εξυπηρετεί κάποια καλλιτεχνική ανάγκη μου. Όταν λοιπόν, προέκυψε η κατάλληλη ευκαιρία, αποφάσισα να το κάνω.

Μια ταινία μπορεί να σε πείσει ανεξαρτήτως σε ποιο είδος ανήκει. Οι ρομαντικές κομεντί και ειδικότερα η συγκεκριμένη αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για να θίξεις πολλά και διάφορα θέματα με παιχνιδιάρικο τρόπο. Με σημείο εκκίνησης μια σχετικά απλοϊκή ιστορία, είχα την ευκαιρία και τη χαρά να πειραματιστώ πάρα πολύ με τις προοπτικές που προσφέρει το συγκεκριμένο είδος.

Το θέμα της ταινίας, τόσο για τους σεναριογράφους όσο και για μένα ήταν κάτι που προέκυψε από μια ιδέα της Λιλού (Φολί). Πρόκειται για μια ιδέα που δεν είναι δική μου μεν, αλλά αποτελεί τον πρωταγωνιστή στη δική μου ταινία. Θα μπορούσα να πω ότι την οικειοποιήθηκα».

Στο ερώτημα αν είναι δύσκολο να πρωταγωνιστείς και να σκηνοθετείς ταυτόχρονα, ο Κλοβίς Κορνιγιάκ είπε ότι «η συγκεκριμένη ταινία προσφερόταν για κάτι τέτοιο. Η Μελανί κι εγώ έχουμε πάρα πολύ λίγες κοινές σκηνές, δεδομένου ότι στις περισσότερες είμαστε ο καθένας στον χώρο του. Γυρίζοντας την κάθε σκηνή, συγκεντρωνόμουν στους ηθοποιούς, την ερμηνεία τους και τη σκηνοθεσία. Στο τέλος της ημέρας, που γυρνούσα τις δικές μου σκηνές, ένιωθα πιο ελεύθερος».

Στην ταινία υποδύεται τον Μασάν, έναν άνδρα ο οποίος ουσιαστικά σταμάτησε να ζει πριν από επτά χρόνια, μετά από ένα δραματικό γεγονός που του συνέβη. Σιγά-σιγά, κλείστηκε στον εαυτό του και αφιερώθηκε στη δημιουργία γρίφων, που με τον καιρό γίνονταν όλο και πιο περίπλοκοι. Η δημιουργία ενός τέτοιου χαρακτήρα που έχει κλειστεί στο καβούκι του, που είναι μονίμως θυμωμένος, είναι αστεία, προκαλεί γέλιο. Ο μισανθρωπισμός εμένα τουλάχιστον μου προκαλεί γέλιο, όπως και οι οργισμένοι άνθρωποι, τόνισε ο Κλοβίς Κορνιγιάκ.

Η 31χρονη Γαλλίδα ηθοποιός Μελανί Μπερνιέ υποδύεται την Μασίν.

Όπως εξήγησε ο Κορνιγιάκ, «εμφανισιακά τουλάχιστον, ήταν ακριβώς αυτό που είχαμε στο μυαλό μας για τον ρόλο. Και υποκριτικά όμως, δεν με απογοήτευσε. Η Μελανί διαθέτει φαντασία που της επιτρέπει να βουτάει σε μια ιστορία που είναι “bigger than life”. Η συγκεκριμένη ταινία δεν χρειαζόταν φόβο, δεν επρόκειτο για τον απόλυτο ρεαλισμό, αλλά για μια εμπάθεια που απαιτούσε αμεσότητα.

Η Μελανί ήταν έτοιμη για έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και πιστεύω ότι ο χαρακτήρας αυτός της έδωσε την ευκαιρία να αποκαλυφθεί. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στον ηθοποιό και τον σκηνοθέτη. Έπρεπε να μου έχει αρκετή εμπιστοσύνη ώστε να την πάω εκεί που ήθελα και η αλήθεια είναι ότι δεν με απογοήτευσε».

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture