Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Εντυπωσιακό ήταν το σώου του τελικού της Eurovision - Η ΕΡΤ να ξαναδεί με σοβαρότητα τον διαγωνισμό

Εντυπωσιακό ήταν το σώου του τελικού της...

Επίσης χωρίς κόμπλεξ - Η Ουκρανία με την Τζαμάλα συγκίνησε και πέρασε το πολιτικό της μήνυμα

Του ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Ελπίζω μετά το φινάλε της φετινής Eurovision που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής 15 Μαΐου 2016 (ο μεγάλος τελικός που παρακολουθήσαμε σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ1) να μην ξαναβρεθεί κάποιος που να χαρακτηρίσει υποτιμητικά και από κόμπλεξ δήθεν κουλτούρας και ανωτερότητας, τον συγκεκριμένο διαγωνισμό ως «πανηγυράκι» και τσίρκο!

Η τραγουδίστρια Γιοβάννα μιλώντας στο Β’ Πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας και τον Δημήτρη Μειδάνη, την βραδιά του τελικού (η οποία είχε συμμετάσχει στην Γιουροβίζιον το μακρινό 1965 με την Ελβετία, χρονιά που είχε κερδίσει η Φρανς Γκαλ) δήλωσε ενθουσιασμένη λέγοντας, «είναι ωραίο αυτό που βλέπω».

Κι αυτό επισημαίνουμε κι εμείς, πως ήταν ένα καταπληκτικά στημένο σώου και μπορεί πολλά από τα τραγούδια να ήσαν μέτρια, το όλο event ωστόσο έδειξε ότι η ιδέα της Eurovision 61 χρόνια μετά παραμένει ακλόνητη, με το στοιχείο της συνύπαρξης και ένωσης των λαών της Ευρώπης (πλέον και της Αυστραλίας) μέσα από τη μουσική & την ψυχαγωγία, να συνεπαίρνει και να δημιουργεί χαρά και ευφορία στους τηλεθεατές.

Προσωπικά, οι στιγμές που χάρηκα περισσότερο παρακολουθώντας τον φετινό τελικό, ήταν στη σύντομη επανάληψη των τραγουδιών των 26 χωρών με τα πλάνα κάθε αποστολής στο green room, να κουνούν με κέφι και ρυθμό τα σημαιάκια τους και φυσικά την γκεστ εμφάνιση του Αμερικανού σούπερ σταρ της ποπ Τζάστιν Τιμπερλέικ, ο οποίος επίσης φάνηκε εντυπωσιασμένος από την όλη ατμόσφαιρα του σώου. Επίσης είχε χιούμορ η σύντομη παρουσία των σπουδαίων Βρετανών ηθοποιών Ίαν Μακ Κέλεν και Ντέρκ Τζακόμπι μέσω βίντεο.

Κρίμα πραγματικά που μέσα σ’ αυτό το φαντασμαγορικό σώου, απουσίαζε λόγω του αποκλεισμού των συμπαθών Argo και του «Utopian land» στον 1ο ημιτελικό, η Ελλάδα.

Η Κύπρος με τους Minus One και τον ροκ ήχο δεν πέρασε απαρατήρητη (ήρθε 13η στο televoting του κοινού), αν και κατηγορήθηκε ότι το κομμάτι ήταν αντιγραφή ενός τραγουδιού δέκα χρόνια πριν. Συνολικά πάντως και η Κύπρος έμεινε σε χαμηλή θέση, στην 21η.

Το με πολιτικά μηνύματα κομμάτι – θρήνος της Τζαμάλα ή Γιαμάλα από την Ουκρανία (η ίδια γεννημένη πριν 32 χρόνια στο Κιργιστάν) με τίτλο «1944» - φόρος τιμής στους χιλιάδες Τατάρους που εκδιώχθηκαν ή εξολοθρεύτηκαν στο τέλος του Β΄Παγκοσμίου πολέμου από τη γενέθλια γη τους, την Κριμαία, από τα Ρωσικά στρατεύματα, αν και αντικειμενικά δεν ήταν το καλύτερο του 61ου Διαγωνισμού τραγουδιού της Γιουροβίζιον (στα 5 καλύτερα τραγούδια σίγουρα το συμπεριλαμβάνεις), πρώτευσε και έτσι φέρνει και πάλι την Γιουροβίζιον στην Ουκρανία, 12 χρόνια μετά τους «Άγριους χορούς – Wild dances» της Ρουσλάνα.

Ακούστηκε ήδη ότι ο διαγωνισμός του χρόνου μπορεί να γίνει όχι στην πρωτεύουσα Κίεβο αλλά στην Σεβαστούπολη στην Κριμαία (είναι γνωστά τα γεγονότα της επιθετικότητας των Ρώσων στην περιοχή).

Είχε πολύ συναίσθημα η ερμηνεία της Τζαμάλα και μέσα σε μία Ευρώπη, διχασμένη απέναντι στο μεγάλο προσφυγικό ζήτημα και την πολεμική σύρραξη και διαμάχη Ρωσίας – Ουκρανίας νωπή, ήταν το τραγούδι με το πιο ξεκάθαρο – επίκαιρο μήνυμα, γι’ αυτό και έφτασε ψηλά (πήρε την 2η θέση σε επιτροπές και κοινό και συνολικά κατετάγη 1ο με 534 βαθμούς).

Αν η μοντέρνα Αυστραλία με την Dame In που γοήτευσε περισσότερο τις επιτροπές, είχε με το μέρος της και το televoting όπου έμεινε 4η, τότε θα είχαμε την απόλυτη ανατροπή, τη χώρα της Ωκεανίας να κερδίζει με το τραγούδι "Sound of silence". Βέβαια αν συνέβαινε αυτό, θα γινόταν η Eurovision σε Ευρωπαικό έδαφος.

Όσο για την Ρωσία και το φαβορί «You are the only οne», σύνθεση του Δημήτρη Κοντόπουλου που θύμιζε κομμάτια που έχει πει ο Σ. Ρουβάς, μπράβο στο τεχνολογικά άψογο σκηνικό αποτέλεσμα (σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού) αλλά θα ήταν υπερβολή αν κέρδιζε. Και η 3η θέση που πήρε, είναι εξαιρετική και λογίζεται ως επιτυχία. Εξάλλου η Ρωσία πρώτευσε στις ψήφους του televoting – κοινού.

Η Βουλγαρία με την Πόλι Τζένοβα, αν και «μπακούρα» αλλά με νάζι, ανέβηκε 4η αφήνοντας τελικά πιο πίσω την Αρμένισσα Ιβέτα με το σέξι κορμάκι (7η), την Μαλτέζα Ίρα Λόσκο που τραγούδησε έγκυος στον 6ο μήνα (12η), την Σάμρα του Αζερμπαιτζάν (17η) και την Ισπανίδα που έμεινε χαμηλά, στην 22η μόλις θέση.

Τέλος δεν πέρασε και από τους σχολιαστές Μαρία Κοζάκου – Γιώργο Καπουτζίδη, απαρατήρητο το πολύ παράδοξο που συνέβη, το τραγούδι της Πολωνίας που στις ψήφους των κριτικών επιτροπών ήρθε προτελευταίο, στο televoting να πιάνει την 3η θέση με 222 βαθμούς (η Πολωνία στην τελική, συνολική κατάταξη ήρθε 8η). Είπατε κάτι;

Όσο για προσωπικές προτιμήσεις ο Γάλλος Αμίρ που αγαπά και την ελληνική μουσική και το κομμάτι "J'ai cherche", πήγε καλά αλλά θα μπορούσε καλύτερα (με 257 βαθμούς πήρε την 6η θέση στο σύνολο) και άξιζε ενώ η χαριτωμένη νεαρή από την Αυστρία Zoi που θύμιζε λίγο Μπριζίτ Μπαρντό και τραγούδησε στα γαλλικά «Loin d’ ici», πήρε την 13η θέση, με την Λιθουανία και το Βέλγιο με το νεανικό τιμ του «What’s the pressure» να καταλαμβάνουν την 9η και 10η θέση, αντίστοιχα.

Χαμηλά έμεινε και ο Ούγγρος πρώην μπασκετμπολίστας με το «Pioneer» παρότι ήταν τραγούδι 10άδας (πήρε την 19η θέση).

Η Γερμανία έμεινε 26η και τελευταία στον τελικό, το Ηνωμένο Βασίλειο 24ο με το τραγούδι «You’re not alone» και δύο νέα παιδιά, τους Joe και Jake που γνωρίστηκαν στο αγγλικό The Voice, και «πλήρωσε» ενδεχομένως την ειρωνεία με την οποία αντιμετωπίζει ως χώρα την Eurovision τα τελευταία χρόνια (έχει να κερδίσει από το 1997) ενώ η φετινή διοργανώτρια Σουηδία μ’ έναν πιτσιρικά, τον Φραντς που έλεγε «If I were sorry», μπήκε 5άδα (5η με 259 βαθμούς).

*Προς την ΕΡΤ, παράκληση για λίγη περισσότερη σοβαρότητα αντιμετώπισης του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον του χρόνου, σίγουρα χωρίς τις υπερβολές παλαιότερων εποχών (π.χ. το 2009) αλλά μιας και πρόκειται, όπως όλοι συμπεραίνουν για ένα κερδοφόρο εμπορικά τηλεοπτικό πρόγραμμα που αρέσει στον κόσμο και το βλέπει (εξάλλου το πληρώνουμε οι Έλληνες πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στην ΕΡΤ και ο φετινός τελικός παρότι δεν είχε Ελλάδα, σημείωσε υψηλή σχετικά τηλεθέαση), ας είμαστε ακομπλεξάριστοι όπως φάνηκαν οι Σουηδοί διοργανωτές που διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο την μουσική τους βιομηχανία που έχουν φτιάξει από τους Abba και μετά.

Και του χρόνου!

Μας άρεσαν, να μην ξεχάσουμε, οι παρουσιαστές της φετινής Γιουροβίζιον Μανς Ζελμερλόου, περσινός νικητής με το «Heroes» και Πέτρα Μέντε ενώ τους βαθμούς της ελληνικής κριτικής επιτροπής ανακοίνωσε στη διάρκεια του σώου ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου.

*Όπως έγινε γνωστό, η Ελλάδα με τους Argo στον δύσκολο 1ο ημιτελικό την περασμένη Τρίτη, συγκέντρωσε 44 βαθμούς που δεν ήσαν αρκετοί για την πρόκριση. Μάλιστα η θέση που πήρε η χώρα μας στον 1ο ημιτελικό ήταν μόλις η 16η στις 18!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις