Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Προβληματισμός για τη νέα καταστροφή στις ελιές, μετά την πρόσφατη χαλαζόπτωση σε περιοχές της Ηλείας

Προβληματισμός για τη νέα καταστροφή στι...

Zητείται κεντρική παρέμβαση

Έντονος είναι ο προβληματισμός των παραγωγών στο Λαμπέτι του Πύργου, αλλά και άλλες περιοχές της Ηλείας για το ότι δεν πρόκειται να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις. Το θέμα που έχει τεθεί ξανά τα τελευταία χρόνια με ακραία καιρικά φαινόμενα την περίοδο Απριλίου – Μαΐου, λίγο πριν το δέσιμο του καρπού ή και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας δεν έχει ευαισθητοποιήσει τον ΕΛΓΑ παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από αγροτικούς φορείς.

Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου, Μιχάλης Πλαστουργός, «έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα για της αποζημιώσεις από χαλάζι στις ελιές στην περιοχή μας. Δεν ήταν μόνο το Λαμπέτι, αλλά και άλλες περιοχές όπως στο Πελόπιο, στον Πλάτανο, στη Σκιλλουντία και στην Κρέστενα έπεσε χαλάζι. Δεν είναι κάτι που αμφισβητείται. Αυτό που αμφισβητείται είναι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που λέει ότι σε αυτή την χρονική περίοδο οι ελαιοπαραγωγοί δεν αποζημιώνονται.

Αυτό είναι κάτι που δεν είναι σαφές. Η ηγεσία του ΕΛΓΑ θα πρέπει να δώσουν διευκρινήσεις προς τους παραγωγούς με έγγραφα προς τους ανταποκριτές, για να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Εμείς ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να εισηγηθούν την σύσταση επιστημονικής επιτροπής με γεωπόνους οι οποίοι θα καταγράψουν αυτό που θα δουν στη φύση. Δηλαδή τις ζημιές που υπάρχουν στα δέντρα. Να καταθέσουν το πόρισμά τους και να μετά να γίνει εισήγηση στον ΕΛΓΑ για να αλλάξει ο σχετικός κανονισμός. Δεν είναι κάτι δύσκολο αυτή η τροποποίηση. Μετά από αυτό οι αγρότες να κάνουν τις αιτήσεις τους και να αποζημιωθούν».

Απογοητευμένοι είναι όμως και οι παραγωγοί από το νέο χτύπημα της φύσης. Η Μηλιά Αθανασοπούλου από το Λαμπέτι τόνισε ότι «…πάθαμε μεγάλη ζημιά από το χαλάζι. Τα άνθη και τα φύλλα της ελιάς στρώμα κάτω. Είναι κρίμα να μην αποζημιωθούμε, πως θα ζήσουμε. Πληρώνω συνέχεια ότι χρειάζεται και ζω από τις ελιές, τι θα κάνω τώρα. Έχω 18 στρέμματα δεν είναι πέντε και δέκα ρίζες αλλά 500. Πρέπει να το δουν αυτό το πρόβλημα. Μόνο η ελιά μας έχει μείνει, αν δεν μας αποζημιώσουν τι κάνουμε…».

ilialive.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις