Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αλλάζει εικόνα το Βλατερό - Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες ανάπλασης και πεζοδρόμησης - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πάτρα: Αλλάζει εικόνα το Βλατερό - Σε πλ...

Στο πλαίσιο ευρύτερων αναπλάσεων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα έργα ανάπλασης στην περιοχή του Βλατερού της Πάτρας. Τα έργα εντάσσονται στο ευρύτερο έργο παρεμβάσεων που επίσης περιλαμβάνουν τις περιοχές του Δασυλλίου, το Καβουκάκι και τη Γούβα, το οποίο έσει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2013.

Με την μελέτη που είχε γίνει τότε προβλέπονταν οι αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων στις περιοχές Γούβα –Καβουκάκι –Βλατερό και Δασύλλιο, η συνολική επιφάνειας που κάλυπτε η ανάπλασης ανερχόταν στα 160.280,00 m2. , εκ των οποίων στα 22.000,00 m2 προβλεπόταν να εκτελεστούν εργασίες Οδοποιίας, Οικοδομικών, Πρασίνου, Η/Μ, Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Τα υπόλοιπα 138.280,00 m2 αφορούν την περιοχή Δασυλλίου στην οποία προβλέπονταν εργασίες πρασίνου (φύτευσης νέων δένδρων.)

 

 

Συγκεκριμένα:

Στην περιοχή Βλατερό, σύμφωνα με την αρχική μελέτη, θα πραγματοποιηθούν εργασίες ανάπλασης που θα περιλαμβάνουν την δημιουργία πεζόδρομων και την ανακατασκευή υπαρχόντων πεζοδρομίων, τον ηλεκτροφωτισμό οδών, εργασίες ανακατασκευής- επένδυσης κλιμάκων (σκάλες), δημιουργία καθιστικών χώρων και χώρων πρασίνου, καθώς επίσης θα πραγματοποιηθούν και τα απαραίτητα έργα υποδομής (ύδρευση-αποχέτευση) από τη ΔΕΥΑΠ στις εξής οδούς: οδός Καραϊσκάκη από οδό Σίφνου έως οδό Σατωβριάνδου, οδός Σατωβριάνδου από Καραϊσκάκη έως Ανδρούτσου, ανώνυμος οδός μεταξύ Πουκεβίλ και Σατωβριάνδου, πεζόδρομος παράλληλα με την Κανακάρη, οδός Σίφνου, οδός Ροδόπης, οδός Δημ. Υψηλάντου αρκτικά της οδού Σατωβριάνδου και η προέκτασή της προς Δασύλλιο, καθώς και την προέκταση της οδού Ανδρούτσου προς Δασύλλιο.

 

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΒΛΑΤΕΡΟΥ-ΔΑΣΥΛΛΙΟΥ-ΚΑΒΟΥΚΑΚΙ ΚΑΙ ΓΟΥΒΑ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η Μελέτη του έργου: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΒΛΑΤΕΡΟΥ-ΔΑΣΥΛΛΙΟΥ-ΚΑΒΟΥΚΑΚΙ ΚΑΙ ΓΟΥΒΑ» αφορά την αναβάθμιση μιας εξαιρετικά υποβαθμισμένης περιοχής του Δήμου Πατρέων, που γειτνιάζει τόσο με το ιστορικό κέντρο της πόλης, όσο και με τον ημιτελή κυκλοφοριακό βασικό άξονα της πόλης (οδός Κανακάρη) στην δυτική της πλευρά και περιλαμβάνει τμήματα της συνοικίας «Βλατερό», τμήματα της συνοικίας «Γούβα» καθώς και τμήματα των λόφων «Δασυλλίου», «Καβουκάκι».

ΣΚΟΠΟΣ

Είναι η ανάδειξη της περιοχής, η ένταξη της στη σύγχρονη ζωή της πόλης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η ανανέωση της εικόνας του δημόσιου χώρου της πόλης, η αύξηση-αναβάθμιση του αστικού πρασίνου και η ανάδειξη-προβολή στοιχείων σύνδεσης της παλιάς με την νέα πόλη .

Η μελέτη του ολοκληρωμένου σχεδίου αστικής ανάπτυξης του δήμου Πατρέων δημιουργεί ένα «Δίκτυο περιπάτου » που θα συνδέσει πεζόδρομους, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατοδρόμους, κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους (που θα διαμορφωθούν σε παιδικές χαρές, πλατείες, χώρους στάθμευσης), αστικό πράσινο (λόφοι Δασυλλίου-Καβουκάκι-Γούβας) προσφέροντας ένα περίπατο αναψυχής για τους κατοίκους και μια διέξοδο από τις ασφυκτικές συνθήκες των οδικών αξόνων του κέντρου που διασχίζουν την περιοχή.

Συνοπτικά θα εκτελεστούν:

Εργασίες οικοδομικές και οδοποιίας που περιλαμβάνουν εκσκαφές , καθαιρέσεις , επιχωματώσεις, σκυροδέματα, ασφαλτοστρώσεις οδών, επιστρώσεις –επενδύσεις, τοποθέτηση οριζόντιων και κάθετων κορμοστοιχiών από ξυλεία καστανιάς (ως τοίχοι αντιστήριξης των πρανών ή ως περίφραξη), κατασκευή φρεατοπασσάλων , τοίχων αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα C30/37, μεταλλικές κατασκευές ,και την δημιουργία νέων παιδικών χαρών με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Εργασίες πρασίνου(αρδευτικά δίκτυα , φυτεύσεις, συντήρηση πρασίνου κ.τ.λ) ,

Εργασίες Η/Μ (ηλεκτρολογικά δίκτυα, φωτισμοί οδών και πάρκων) και

Εργασίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο Συνολικός Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 7.687.500,00€, και αναλύεται ως εξής:

-Δαπάνη Εργασιών 4.747.596,27€

-Γενικά έξοδα και Όφελος εργολάβου (Γ.Ε.+Ο.Ε.) 854.567,33 €

-Απρόβλεπτα (ποσοστού 9% επί της δαπάνης εργασιών και του κονδυλίου Γ.Ε.+Ο.Ε.) 504.194,72€

-Καθαρή Αξία Ασφάλτου με το εργολαβικό όφελος :25.919,69 €

-Αναθεώρηση :103.782,15€

-Φόρος Προστιθέμενης Αξίας 23% : 1.437.500,00 €

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α) και εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι" στον άξονα προτεραιότητας "Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Δυτικής Ελλάδας και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α, ενώ υπόκειται στις κρατήσεις που προβλέπονται για τα έργα αυτά, περιλαμβανομένης και των κρατήσεων 6‰ του άρθρου 27 παρ. 34-37 του Ν. 2166/93 (Φ.Ε.Κ. 137 Α/24-8-93) και 0,10% του άρθρου 4 του Ν.4013/15-09-2011.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις