Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το βιβλίο «Αναζητώντας μιαν υπογραφή. Ο “Άγιος Γεράσιμος” είναι έργο του El Greco;» των Πατρινών εκδόσεων Πικραμένος παρουσιάστηκε στην Αθήνα

Το βιβλίο «Αναζητώντας μιαν υπογραφή. Ο ...

Την περασμένη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στα γραφεία της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών

Οι Πατρινές εκδόσεις «Πικραμένος» και η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών παρουσίασαν το βιβλίο «Αναζητώντας μιαν υπογραφή. Ο “Άγιος Γεράσιμος” είναι έργο του El Greco;» την περασμένη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στην Αθήνα, σε μια εκδήλωση εναλλακτική και υπό τους ήχους της παραδοσιακής κρητικής λύρας.

Στις 8 το βράδυ, στα φιλόξενα γραφεία της Ένωσης άρχισαν να συγκεντρώνονται φίλοι των εκδόσεων, παλαιοί και νέοι, Σφακιανοί και μη, λάτρες του βιβλίου και της τέχνης για μια εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στο ιστορικό μυθιστόρημα της Μίτσης Σκ. Πικραμένου που εκδόθηκε το 2014.

Επρόκειτο για μια εναλλακτική παρουσίαση, μιας και η πραγμάτευση ενός μυθιστορήματος, φύσει και θέσει ιστορικού, οργανώθηκε επί της καίριας αναγνωστικής ματιάς της Μαρίας Κριαρά, της Ένωσης Σφακιανών, και πλαισιώθηκε από την ερμηνεία μουσικών κομματιών και ήχων παραδοσιακής κρητικής λύρας από τον Μιχάλη Πολυχρονάκη και τον Λευτέρη Φραγκιουδάκη.

Εκ μέρους των εκδόσεων χαιρέτισε η Νέλλη Βουτσινά ενώ η Μίτση Πικραμένου αποκάλυψε στοιχεία από την ερευνητική προσπάθεια να αναζητήσει τα ίχνη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και της γνωριμίας του με τον Άγιο Γεράσιμο και να αποδώσει τη δημιουργία της προσωπογραφίας του στον κρητικό ζωγράφο της Αναγέννησης.

Οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν ενδεικτικά αποσπάσματα του βιβλίου χάρη στην αναπαραστατική ανάγνωση του ηθοποιού Μάνου Αμανάκη, αλλά και συνομίλησαν με τη συγγραφέα, ενθουσιασμένοι με την προσέγγιση της «συνάντησης» των δύο ιστορικών προσώπων, από κοινού αξιοσημείωτων φυσιογνωμιών για τη νεότερη ιστορία μας.

Η έκδοση, εν συντομία, συνιστά μια προσέγγιση που κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα, τον θρύλο και τη φαντασία. Παρουσιάζει στιγμές από τον βίο των δύο επιφανών ανδρών στην εποχή τους και φωτίζει τις ενδεχόμενες περιπέτειες του πίνακα από τη δημιουργία του έως τις μέρες μας, δίνοντας βάρος σε συγκεκριμένες στιγμές της γεμάτης με απίστευτες περιπέτειες ιστορίας του ελληνισμού, αλλά και θέτοντας ερωτήματα όπως: Ποιος ήταν ο Άγιος Γεράσιμος και πώς βρέθηκε στην Κρήτη; Πώς γνωρίστηκε ο μοναχός με το παιδάκι που αργότερα εξελίχτηκε σε σπουδαίο ζωγράφο; Ποια ήταν η πορεία και των δύο τους στον χρόνο και την Ιστορία; Πότε και γιατί ο El Greco ζωγράφισε τον Άγιο;

Ρακή και κρητικά εδέσματα σφράγισαν τη λήξη της όμορφης βραδιάς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture