Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η ερευνητική, αποκαλυπτική δημοσιογραφία όπως παρουσιάζεται σε μία συναρπαστική ταινία όπως το "Spotlight, Όλα στο Φως" κέρδισε το φετινό Όσκαρ καλύτερης ταινίας

Η ερευνητική, αποκαλυπτική δημοσιογραφία...

Η ταινία του Τομ Μακάρθι που προβάλλεται στην Πάτρα, κέρδισε και το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου

Στην απονομή των Όσκαρ του 1977, το εμβληματικό σύμφωνα με την παγκόσμια κριτική και τους σινεφίλ φιλμ «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» του Άλαν Τζέι Πάκουλα με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Ντάστιν Χόφμαν στους ρόλους των δημοσιογράφων της εφημερίδας Washington Post, Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπερνστάιν, οι οποίοι ξεσκέπασαν το σκάνδαλο Watergate που οδήγησε σε παραίτηση τον Αμερικανό πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, είχε τιμηθεί με 4 Όσκαρ όπως του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου στον Γουίλιαμ Γκόλντμαν και β' ανδρικού ρόλου στον Τζέισον Ρόμπαρντς, ωστόσο στις κατηγορίες της ταινίας και σκηνοθεσίας είχε χάσει από το «Ρόκι» του Τζον Άβιλτσεν.

Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, στην 88η απονομή των βραβείων Όσκαρ, μία άλλη ταινία, το «Spotlight, Όλα στα Φως»  που παρουσιάζει τη δύναμη της ερευνητικής, αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας όπου οι δημοσιογράφοι λειτουργώντας μάχιμα, ομαδικά, ερευνώντας συνεχώς και διασταυρώνοντας τις πηγές τους και χωρίς φόβο αλλά με πάθος για τη δουλειά τους και την αλήθεια, κατάφερε να κάνει την ανατροπή και να κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας καθώς και το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου που συνυπογράφουν ο σκηνοθέτης του φιλμ Τομ Μακάρθι και ο Τζος Σίνγκερ.

Η ταινία με το πυκνό είναι αλήθεια, σε ονόματα και εξέλιξη σενάριο, ήταν συνολικά υποψήφια για 6 βραβεία Όσκαρ και κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας ενώ όλοι θεωρούσαν ότι θα πήγαινε στην  «Επιστροφή – The Revenant», κι αυτό εξηγείται για δύο κυρίως λόγους.

Όπως ανέλυαν το πρωί της Δευτέρας 29/2/2016, στο ρεπορτάζ τους – ανταπόκριση από το Λος Άντζελες οι δημοσιογράφοι του BBC, το φιλμ «Spotlight» συνδύαζε την κινηματογραφική ψυχαγωγία μαζί με την ουσία, μίας στιβαρής υπόθεσης, της αποκάλυψης των κρουσμάτων παιδεραστίας και σεξουαλικής κακοποίησης στην περιοχή της Βοστώνης των ΗΠΑ επί σχεδόν τριάντα χρόνια, ανήλικων παιδιών από Καθολικούς ιερείς.

Την επισταμένη έρευνα έκανε η ομάδα αποκαλούμενη Spotlight της εφημερίδας Boston Globe και το ρεπορτάζ παρότι επιβραδύνθηκε από πολλούς παράγοντες ακόμη και από το γεγονός ότι την ίδια περίοδο συνέβησαν οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη με τα σχεδόν τρεις χιλιάδες θύματα, όταν βγήκε στις αρχές του 2002 προκάλεσε αίσθηση, η ομάδα της εφημερίδας τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ ενώ τα συνολικά άρθρα που ακολούθησαν και δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα έφτασαν σε αριθμό τα 600.

Πάνω από 1000 ήσαν τα θύματα (παιδιά ηλικίας 12 ετών και λίγο μεγαλύτερα), που υπέστησαν την σεξουαλική κακοποίηση κι όπως δείχνει στο τέλος της η ταινία, ακολούθησαν αποκαλύψεις και για άλλες αντίστοιχες υποθέσεις σε άλλες περιοχές και πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες και απαριθμούνται σε λίστα εν τάχει. Όσο για τους εμπλεκόμενους ιερείς της Καθολικής εκκλησίας της ευρύτερης περιοχής της Βοστώνης, το ρεπορτάζ (όπως αναφέρεται στο τέλος του "Spotlight") έδειξε ότι ήσαν τουλάχιστον διακόσιοι!

Η ταινία όπως προείπαμε, εντυπωσιάζει και για τις πειστικές ερμηνείες του καστ των ηθοποιών. Είναι εμφανές πως οι ηθοποιοί που είναι η πλειονότητα των μελών της Ακαδημίας Κινηματογράφου των Όσκαρ προτίμησαν και ψήφισαν το «Spotlight».

Την δημοσιογραφική ομάδα της Boston Globe που έφερε στο φως το μέγα αυτό σκάνδαλο (ο καρδινάλιος πάντως της Βοστώνης που γνώριζε μεν αλλά δεν έκανε μετά ούτε καν δήλωση στην εφημερίδα Boston Globe, μετατέθηκε κατόπιν όπως αναφέρει η ταινία σε ανώτερη θέση, στην Ευρώπη, στην Αγία Έδρα, στην Ιταλία) ερμηνεύουν οι Ρέιτσελ Μακ Άνταμς και Μαρκ Ράφαλο που προτάθηκαν για Όσκαρ β’ ρόλου, ο Μάικλ Κίτον, ο Brian D’ Arcy James και ο Λιβ Σράιμπερ τον νέο διευθυντή σύνταξης που έδωσε και την ώθηση να ξανασχοληθεί η ομάδα με την συγκεκριμένη υπόθεση. Εξίσου καλός και ο Στάνλει Τούτσι στο ρόλο του δικηγόρου ονόματι Γκαραμπίντιαν, πολλών εκ των θυμάτων.

Και κάτι τελευταίο, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος ο τρόπος και η οργάνωση αυτών των εφημερίδων κολοσσών στις ΗΠΑ που διαθέτουν έως και δική τους βιβλιοθήκη!

Οι εισπράξεις του φιλμ στις ΗΠΑ έχουν φτάσει τα 40 εκατομμύρια δολάρια, συν ακόμη 23 εκατομμύρια από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το «Spotlight, Όλα στα Φως» σε διανομή της εταιρείας Feelgood, προβάλλεται και στην Πάτρα στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε και αξίζει να δείτε!

*Η φωτ. από την απονομή των Όσκαρ με όλη την ομάδα του "Spotlight" περιχαρή για τη νίκη, είναι από το σάιτ flix.gr.

Επιμέλεια κειμένου - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture