Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Εκδήλωση από τον κύκλο «Μαγναύρα» την Τετάρτη στην αίθουσα της Διακιδείου σχολής Πατρών

Εκδήλωση από τον κύκλο «Μαγναύρα» την Τε...

Θέμα είναι η Κοινοτική Οργάνωση του Ελληνισμού ως Σωτήριος Παράγοντας για το Γένος

Ο κύκλος «Μαγναύρα» για τον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό & η Διακίδειος Σχολή Λαού Πατρών διοργανώνουν μία εκδήλωση με θέμα: H Κοινοτική Οργάνωση του Ελληνισμού ως Σωτήριος Παράγοντας για το Γένος.

Ομιλητής θα είναι ο:  Νικ. Ουζούνογλου, Καθηγητής ΕΜΠ & Πρόεδρος Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.)

Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, στις 19.00 το απόγευμα, στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών στην οδό Κανάρη 58, πίσω από το ΙΚΑ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

H Κοινοτική Οργάνωση του Ελληνισμού ως Σωτήριος Παράγοντας για το Γένος - Περίληψη

Το κύτταρο της διοικητικής δομής στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν η οργάνωση της Κοινότητας που στηριζόταν στην εκκλησία και τα πέριξ αυτής ευαγή ιδρύματα φιλανθρωπίας αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η δομή αυτή αποτελεί συνέχεια της αρχαιοελληνικής πόλης όπως επηρεάστηκε από το ρωμαϊκό δίκαιο. Η δομή διατηρήθηκε ως κύτταρο της κοινωνικής οργάνωσης με την έκλειψη της κρατικής οντότητας για την ρωμιοσύνη και την ανάθεση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της εκπροσώπησης του υπόδουλου Γένους.

Στη φάση αυτή της ιστορίας το κύτταρο αυτό ανέλαβε ουσιαστικό ρόλο στην συνοχή των εθνοτικών ομάδων που υπαγόντουσαν στο Μιλλέτι Ρούμ. Η κατάργηση της Κοινοτικής δομής, μια από τις πρώτες πράξεις της Βαυαροκρατίας, και η διατήρηση της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με τις αλλαγές που επέφερε το Χάτι Χουμιαγούν (1856), είχε σοβαρές συνέπειες στην πορεία του Γένους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture