Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πύργος - Αμαλιάδα: Ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες από την κακοκαιρία

Πύργος - Αμαλιάδα: Ολοκληρωτική καταστρο...

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ζημιά που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ υπέστη αγροκτηνοτρόφος στην περιοχή της Αμαλιάδας, ο οποίος εξαιτίας της κακοκαιρίας βρήκε χθες το πρωί την αποθήκη του… καλοκαιρινή!

Ο κ. Άγγελος Ροδόπουλος δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που του συνέβη, όταν χθες το πρωί πήγε στην σταβλαποθήκη που διατηρεί στην περιοχή των «Κονιδεΐκων» για τις καθιερωμένες δουλειές της ημέρας και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε στέγη ούτε για δείγμα.

‘Πέταξε’ σε χωράφι

Εμβρόντητος άρχισε να αναζητά την στέγη που ήταν κατασκευασμένη από αλουμίνιο και τσίγκους, καθώς στον χώρο έξω από την αποθήκη δεν υπήρχε τίποτα. Μετά από ψάξιμο, και σε απόσταση 300 μέτρων περίπου από την αποθήκη, ο κ. Ροδόπουλος βρήκε τμήμα της στέγης το οποίο είχε στραπατσαριστεί και είχε ‘προσγειωθεί’ σε χωράφι, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι της στέγης είχε πέσει σε χαράδρα.

Η στέγη όχι απλώς έφυγε, αλλά διαλύθηκε και στραπατσαρίστηκε σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί εκ νέου ούτε ένα κομμάτι.

«Εμείς φύγαμε από την αποθήκη γύρω στις 9 το βράδυ της Τετάρτης και όλα ήταν καλά. Δεν ξέρω τι έγινε τη νύχτα, τι ανεμοστρόβιλος πέρασε, το θέμα είναι ότι ήρθα το πρωί της Πέμπτης και δεν υπήρχε στέγη στην αποθήκη μου. Η καταστροφή που έπαθα ξεπερνά τις 50.000 ευρώ» ανέφερε ο κ. Ροδόπουλος στην εφημερίδα ‘Πατρίς’.

Εκτεθειμένη η αποθήκη

Η αποθήκη του κ. Ροδόπουλου καλύπτει μία έκταση 250 τετραγωνικών περίπου και ανάλογης έκτασης ήταν και η στέγη, καλύπτοντας τα αγροτικά μηχανήματα και τα αγροτικά εργαλεία που φυλάσσονται εκεί και τα οποία πλέον είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και όχι μόνο.

Ξεριζώθηκαν δένδρα στο κοιμητήριο

Απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν από το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε την Αμαλιάδα το απόγευμα της Τετάρτης, έκαναν χθες το πρωί τα συνεργεία του δήμου Ήλιδας, ενώ προχώρησαν και σε παρεμβάσεις όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο.

Από νωρίς το πρωί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Μαυρίκος είχε θέσει επί ποδός όλα τα συνεργεία του δήμου και εκτός από τα επίμαχα σημεία που είχαν εντοπιστεί από το βράδυ της Τετάρτης και έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις, έγινε έλεγχος σε όλες τις περιοχές για τις οποίες υπήρχαν καταγγελίες ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα κατά την διάρκεια της νεροποντής.

Μικροζημιές σε τάφους

Στο δημοτικό κοιμητήριο στην περιοχή της Φραγκαβίλλας, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της βροχόπτωσης ξεριζώθηκαν τέσσερα μεγάλα δένδρα τα οποία βρίσκονταν από την πλευρά του δρόμου και κατέπεσαν προς το εσωτερικό του κοιμητηρίου.

Όσοι είδαν τη συγκεκριμένη εικόνα έμειναν άφωνοι, αφού κανείς δεν περίμενε ότι αέρας μισής ώρας θα προκαλούσε τέτοια καταστροφή και θα ξερίζωνε δένδρα με βαθιές ρίζες. Στην προκειμένη περίπτωση το ευτύχημα είναι ότι την πτώση των δένδρων ανέκοψε ο φράχτης του κοιμητηρίου και έτσι δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερες ζημιές στα μνήματα, πέρα από κάποιους σπασμένους σταυρούς και βάζα.

Αποκομιδή με… μέτρο

Συνεργείο του δήμου τα ξημερώματα της Πέμπτης κατάφερε να απομακρύνει το δένδρο που είχε πέσει και είχε αποκλείσει την κυκλοφορία στο δρόμο που οδηγεί στα «Κονιδέϊκα», το οποίο κατά την πτώση του παρέσυρε και ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ. Ωστόσο η πτώση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση ο δεματοποιητής και μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε αποκατασταθεί η βλάβη.

Ο κ. Μαυρίκος έκανε γνωστό ότι τα απορριμματοφόρα του δήμου θα κάνουν αποκομιδή μέχρι να γεμίσουν και σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η βλάβη στο δεματοποιητή για να επαναρχίσει η λειτουργία του, τότε τα απορριμματοφόρα θα σταματήσουν την αποκομιδή. Γι’ αυτό και ζήτησε την κατανόηση των κατοίκων, μέχρις ότου αποκατασταθεί η βλάβη.

Άγνωστης προέλευσης

Στο μεταξύ, στο πεζοδρόμιο του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου παρέμενε χθες το τεράστιο τσίγκινο στέγαστρο έκτασης 10Χ10, το οποίος ουδείς γνωρίζει από πού ‘πέταξε’ το απόγευμα της Τετάρτης και βρέθηκε στη συμβολή των οδών Φιλικής Εταιρείας και Καποδιστρίου.

«Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτό το τεράστιο στέγαστρο προσγειώθηκε έξω από το Δημαρχείο και κανείς δεν ξέρει από πού είναι. Τουλάχιστον, δεν είχαμε θύματα» σημείωσε ο κ. Μαυρίκος.

Κινδύνευσε οικογένεια

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισε στη συνοικία Παπακαυκά οικογένεια ρομά, η οποία την ώρα του μπουρινιού είδε τη στέγη του σπιτιού της να κάνει ‘φτερά’. Εκείνη την ώρα βρισκόντουσαν μέσα στο σπίτι ο Γιώργος Μπατζαλής, η σύζυγός του Ανθούλα Μπακαλίδη και τα τρία τους παιδιά, οι δύο 11χρονες δίδυμες κόρες τους και ο 7χρονος γιος τους και είναι τυχεροί που δεν τραυματίστηκαν. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα υπάρχοντά τους, τα οποία έγιναν βορά στη βροχή και τον αέρα.

«Έφυγε η σκεπή και φοβηθήκαμε ότι θα σκοτωθούν γιατί ήταν μέσα όλη η οικογένεια. Τα πράγματά τους καταστράφηκαν και τώρα δεν έχουν που να μείνουν. Τα παιδιά δεν πήγαν σχολείο γιατί δεν έχουν ούτε βιβλία πλέον και το πρώτο βράδυ φιλοξενήθηκαν σε άλλο σπίτι, αλλά πρέπει να βρεθεί μια λύση» ανέφερε στην εφημερίδα παιδιά η γιαγιά των τριών παιδιών κα Αλίκη Αντωνιάδη.

Πάντως ο δήμος Ήλιδας από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό της οικογένειας και ήδη ο Δήμαρχος έχει ξεκινήσει ενέργειες για να αποκατασταθεί η κατοικία.

Στο μεταξύ κατολισθήσεις μικρής έκτασης καταγράφηκαν στο Περιστέρι, το Κρυονέρι και τον Καρδαμά, ενώ συνεργεία του δήμου απομάκρυναν χθες κλαδιά και φύλλα που είχαν καλύψει τα φρεάτια ομβρίων.

 

ΠΥΡΓΟΣ

Σε απόγνωση βρίσκονται από προχθές το απόγευμα οι ελαιοπαραγωγοί στις τοπικές κοινότητες του δήμου Πύργου, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή από την κακοκαιρία που έπληξε τις περιοχές αυτές. Ελαιώνας, Αμπελώνας, Βροχίτσα, Κορυφή, Άγιοι Απόστολοι, Λαστέικα και άλλες τοπικές κοινότητες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, με αποτέλεσμα σπίτια να υποστούν ζημιές, καλλιέργειες να καταστραφούν και δέντρα να ξεριζωθούν από τη μανία των ανέμων.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι και αγρότες των περιοχών που επλήγησαν, από τις 7 προχθές το απόγευμα ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα με χαρακτηριστικά τους δυνατούς ανέμους, το χαλάζι και την βροχή να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Από τη μανία των ανέμων στις τοπικές κοινότητες, Ελαιώνα, Βροχίτσας, Αγίων Αποστόλων και Κορυφής, οι ελιές καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ ολόκληρα ελαιόδεντρα ξεριζώθηκαν και στέγες αποθηκών εξαφανίσθηκαν.

Καταστροφές παρατηρήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες και στις τοπικές κοινότητες Αμπελώνα, Λαστεΐκων, Αλφειούσας και Βαρβάσαινας με τα φαινόμενα εκεί να προκαλούν κυρίως προβλήματα εξαιτίας της πτώσης δέντρων και πλημμυρικά φαινόμενα.

Ολοκληρωτική καταστροφή στον Ελαιώνα

Χθες το πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας, οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Ελαιώνα, αντίκρισαν την καταστροφή, με τον ελαιόκαρπο να έχει πέσει στο έδαφος, ενώ όσα δέντρα χτυπήθηκαν από το χαλάζι και τον αέρα, όπως δηλώνουν στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» οι παραγωγοί, δεν θα αντέξουν για να κρατηθεί ο καρπός. Αυτό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, αποτελεί την «ταφόπλακα» για την φετινή παραγωγή η οποία αυτή τη χρονιά ήταν πλούσια και οι αγρότες ευελπιστούσαν σε καλύτερες ημέρες.

Από την άλλη στην τοπική κοινότητα Ελαιώνα, από τους δυνατούς ανέμους, προχθές το απόγευμα, δέντρα ξεριζώθηκαν, μάντρες έσπασαν, στέγες εξαφανίσθηκαν, καμινάδες αποκολλήθηκαν και βυθίστηκαν δρόμοι ενώ αντίστοιχη εικόνα υπήρξε και στις τοπικές κοινότητες Αγίων Αποστόλων, Βροχίτσας και Κορυφής όπου εκεί σπίτια πλημμύρισαν, στέγες ξηλώθηκαν και ελαιόδεντρα βρέθηκαν στο έλεος της καταστροφής.

Ζητούν καταγραφή

Από τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί ελαιοκάρπου στις περιοχές του Ελαιώνα, Βροχίτσας, Κορυφής, Αγίων Αποστόλων κλπ, ζητούν να γίνει άμεση καταγραφή από τους γεοπόνους του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Ωστόσο, εκείνο που τονίζουν οι παραγωγοί στην τοπική κοινότητα Ελαιώνα, είναι κυρίως η καταγραφή των ζημιών να γίνει άμεσα, ώστε οι ζημιές να διαπιστωθούν στο 100% της παραγωγής. «Σε περίπτωση που βρέξει πάλι, οι ελιές που έχουν πέσει στο έδαφος θα παρασυρθούν στα ρέματα», αναφέρουν οι παραγωγοί στον Ελαιώνα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις