Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η αποκαλυπτική κοινωνικοπολιτική ταινία «Άρωμα Ελευθερίας – Rosewater» στην Πάτρα από τις 6 Αυγούστου

Η αποκαλυπτική κοινωνικοπολιτική ταινία ...

Είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του διάσημου Αμερικανού δημοσιογράφου Jon Stewart

Η ενδιαφέρουσα κοινωνικοπολιτική ταινία με τίτλο «Άρωμα Ελευθερίας – Rosewater» που διηγείται μια καθηλωτική, αληθινή ιστορία και έχει βασιστεί στο best seller βιβλίο «Then They Came for Me: A Family’s Story of Love, Captivity, and Survival» του 48χρονου Ιρανικής καταγωγής δημοσιογράφου του BBC, Maziar Bahari, θα κυκλοφορήσει στις Ελληνικές αίθουσες σε διανομή της εταιρείας Feelgood από αυτή την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015.

Είναι το σεναριακό και σκηνοθετικό ντεμπούτο του οικοδεσπότη του The Daily Show, Jon Stewart, ο οποίος είχε μικρή αλλά καθοριστική ανάμειξη στα γεγονότα που οδήγησαν τον δημοσιογράφο στην άδικη φυλάκιση του. Ο δημιουργός εμποτίζει αυτή τη σκληρή ιστορία με στοιχεία μαύρου χιούμορ, ενώ φροντίζει να δικαιώσει τους θεατές με την αφήγηση της τρομαχτικής αυτής περιπέτειας. Ο 53χρονος Jon Stewart θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους δημοσιογράφους και τηλεπαρουσιαστές της Αμερικάνικης τηλεόρασης.

Στην ταινία που από τις 6 Αυγούστου θα προβάλλεται και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε, πρωταγωνιστεί ο εξαιρετικός Μεξικανός ηθοποιός Gael Garcia Bernal (Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας του Βάλτερ Σάλες και Κακή Εκπαίδευση του Πέδρο Αλμοδοβάρ). Απέναντι του και στον ρόλο του βασανιστή στέκεται επάξια ο 50χρονος Δανός ηθοποιός Kim Bodnia.

Σύνοψη:

2009. O Jason Stewart, πρώην ρεπόρτερ του Daily Show, κάνει μια σατιρική συνέντευξη με τον Maziar Bahari την παραμονή των εκλογών στο Ιράν. Ο οικοδεσπότης της εκπομπής αστειευόμενος, αποκαλεί τον καλεσμένο του κατάσκοπο. Κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων που ξέσπασαν στους δρόμους εξαιτίας της νοθείας των αποτελεσμάτων και τις οποίες ο Bahari μαγνητοσκόπησε, οι ιρανικές αρχές τον συνέλαβαν με την κατηγορία της κατασκοπείας. Βασική απόδειξη της ενοχής του θεωρήθηκε η συνέντευξη στο Daily Show. Για τις επόμενες 118 μέρες, ο Bahari βασανίστηκε και ανακρίθηκε από έναν αστυνομικό με το κωδικό όνομα Rosewater.

Διάρκεια: 103 λεπτά.

Αυτή η αξιόλογη ταινία είναι ένας φόρος τιμής στη γενναιότητα των δημοσιογράφων και στη δημοκρατία, Daily Telegraph

Μία ανθρώπινη μαύρη κωμωδία, Guardian.

Σε ερώτηση για το πώς αποφάσισε να γυρίσει το «Άρωμα Ελευθερίας», ο Jon Stewart απήντησε πως πρόκειται για μία σύμπτωση που προέκυψε από την ατυχή περίπτωση του Maziar. Του είχα πάρει συνέντευξη το 2009, πριν τις εκλογές. Αμέσως μετά τις εκλογές, τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν, όπου του έδειξαν το συγκεκριμένο απόσπασα της εκπομπής. Θεωρούσαν ότι είναι απόδειξη ότι πρόκειται για κατάσκοπο. Το αρχικό έναυσμα για την ταινία προήλθε από τις τύψεις μου για αυτό που συνέβη. Τον συνάντησα και του μίλησα μετά την έκδοση του βιβλίου του και η ταινία ξεκίνησε από τότε.

Αναφορικά με τα στοιχεία χιούμορ της ταινίας και πώς προέκυψαν, απήντησε τα εξής.

Η ικανότητα του Maziar να διατηρεί την αίσθηση του χιούμορ και να αντιλαμβάνεται το παράλογο κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του επικρατεί στο βιβλίο. Το σενάριο ωθεί το χιούμορ σε πιο έκδηλη υφή. Ήθελα να δείξω ότι η ζωή είναι αστεία, καθώς ένα κομμάτι του Ιράν είναι έτσι. Όμως το χιούμορ, παίζει έναν υποστηρικτικό ρόλο στην ταινία. Ελπίζω να είναι οργανικό και να μοιάζει φυσικό και όχι επιτηδευμένο.

*Το φιλμ που είχε κάνει την πρεμιέρα του στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Telluride, στις ΗΠΑ.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture