Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ- Τσίπρας: Οι δανειστές επιδίωξαν να μας ταπεινώσουν- Ανακοίνωσε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου - Αιφνιδιασμένοι οι εταίροι

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ- Τσίπρας: Οι δανειστέ...

Συνεχίζονται οι κρίσιμες διαβουλεύσεις

01:04 Τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός με διάγγελμά του πριν λίγα λεπτά, χωρίς να διευκρινίσει ποιο θα είναι το ερώτημα. Πάντως ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά των δανειστών λέγοντας ότι επιδίωξαν να μας ταπεινώσουν. Ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ολιγοήμερη παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας έως ότο αποφανθεί ο Ελληνικός λαός.

Δραματικό διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα - Ο ίδιος προτείνει ΟΧΙ - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

00:47 Ενημερώνονται σταδιακά οι πολιτικοί αρχηγοί για τις προθέσεις της κυβέρνησης για δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή. Το ερώτημα, σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την συμφωνία.  Θα περιγράφεται δηλαδή το κείμενο και θα ερωτάται ο κόσμος εάν το αποδέχεται ή όχι. Αιφνιδιασμένοι και σοκαρισμένοι δηλώνουν οι εταίροι μετά τις ραγδαίες εξελίξεις.

00:38 Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βούτσης εκ μέρος της Κυβέρνησης επικοινώνησε με τον Σαμαρά τον οποίο ενημέρωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα εντός 7 ημερών. Επίσης φαίνεται να τον ενημέρωσε ότι το Σάββατο θα διεξαχθεί κατεπείγουσα ενημέρωση στη Βουλή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ενημερώσει και τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

00:35 Πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παίρνει την απόφαση για να ανακοινώσει δημοψήφισμα με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό πιθανότατα την επόμενη Κυριακή. Το ερώτημα θα είναι περίπου αν ο λαός δέχεται την συγκεκριμένη συμφωνία ή όχι.

 

23:40 Όλα τα μέλη της κυβέρνησης (υπουργούς, αναπληρωτές, υφυπουργούς) κάλεσε στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός. Ουσιαστικά συγκαλείται Υπουργικό Συμβούλιο μέσα στα μεσάνυχτα, κάτι που φανερώνει ότι έχουμε εξελίξεις. Είτε βρισκόμαστε μπροστά σε συμφωνία (κάτι που υποστήριξαν Κουρουμπλής και Κατρούγκαλος φτάνοντας στο Μαξίμου), είτε ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει στο τραπέζι το χαρτί των εκλογών.

23:29 Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ κατέφτασαν, σύμφωνα στο Μαξίμου άλλοι τρεις υπουργοί και συγκεκριμένα οι κ.κ. Πανούσης, Στρατούλης και Κοντονής. Μόλις οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τους υπουργούς εάν υπάρχουν εξελίξεις ο κ. Κοντονής τους απάντησε: "Για να μας φωνάζουν τέτοια ώρα στο Μαξίμου".

 

23:10 Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας διέψευσε κατηγορηματικά πως ο Αλέξης Τρίπρας φεύγοντας από τις Βρυξέλλες του είπε ότι επιστρέφει στην Ελλάδα εξετάζοντας την πιθανότητα να κάνει εκλογές. Δεν υπήρξε ένας τέτοιος διάλογος ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον κ. Αναστασιάδη υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κύπριου Προέδρου.

22:07 «Όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική», εκτιμούν κυβερνητικές πηγές όπως αναφέρει το tvxs.gr, ενώ αποδίδουν επικοινωνιακά χαρακτηριστικά στην φράση «game is over» που απηύθυνε χθες o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής «κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των θεσμών εντός 24 ωρών». Ωστόσο όπως τονίζουν «η πρότασή τους είναι ένα σκληρό μνημόνιο που προβλέπει σκληρά μέτρα, υψηλό ΦΠΑ κ.α.» και υπογραμμίζουν ότι «όσο βέβαια η Ελλάδα δεν υποχωρεί οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική».

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να χαράξει την τακτική των επομένων 24 ωρών που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την επίτευξη ή όχι συμφωνίας.

21:01 Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών, μετά την κίνηση της κυβέρνησης να απορρίψει την πρόταση των δανειστών ενδεχομένως υποκρύπτουν προεργασία για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, απόφαση η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ώρες στην περίπτωση που οι δανειστές δεν μετακινηθούν από τις ανελαστικές θέσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, πριν από λίγες ώρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε σε Ευρωπαίο ηγέτη χώρας μέλους της Ευρωζώνης που πρόσκειται φιλικά στην Ελλάδα {σύμφωνα με πληροφορίες το δημοσίευμα υπονοεί τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη} ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή είναι έτοιμος ακόμη και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η αποκάλυψη αυτή της σκέψης από τον Έλληνα πρωθυπουργό προς τον ξένο ηγέτη μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους: Είτε ο κ. Τσίπρας έχει έτοιμο το «σχέδιο Β» αν αύριο αποτύχει η διαπραγμάτευση ή το διέρρευσε επί τούτου προκειμένου να ασκηθεί εμμέσως πίεση στους δανειστές ώστε να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους.

 

20:41 Άρχισε πριν από λίγο το έκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενημερώσει τους κορυφαίους Υπουργούς του για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων και τις απαιτήσεις των δανειστών.

20:31 Οι εξελίξεις είναι -για μία ακόμη ημέρα- καταιγιστικές, με τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των Θεσμών να αλλάζουν σχεδόν κάθε ώρα. Τελευταία εξέλιξη είναι οι δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, η τελική πρόταση των Θεσμών στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα ειναι 13% και όχι 23%, όπως προέβλεπε προηγούμενη πρόταση που είχαν καταθέσει οι δανειστές.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης του συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, οι θεσμοί αναθεώρησαν τη στάση τους στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, μετά και τις αντιδράσεις του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε προτείνει στους Θεσμούς να εξετάσουν για άλλη μία φορά τις ελληνικές προτάσεις - οι οποίες μεταξύ άλλων περιελάμβαναν 13% ΦΠΑ στα ξενοδοχεία - με προοπτική να βρουν μέτρα που μπορούν να συμπεριλάβουν σε μια τελική πρόταση και τα οποία θα έναναν την πρόταση των θεσμών πιο αξιόπιστη και αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

20:21 Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου για το Έκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουπλής εμφανίστηκε αισιόδοξος και δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Νομίζω πως πάμε σε συμφωνία».

19.21 Προϋπόθεση για την πεντάμηνη χρηματοδότηση,  που πρότειναν οι θεσμοί ήταν να νομοθετηθούν άμεσα βαθιά υφεσιακά μέτρα τα οποία θα πλήξουν τον ήδη τραυματισμένο κοινωνικό ιστό της χώρας σχολίαζαν κύκλοι της κυβέρνησης, λένε κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ.

Αν αυτή η πρόταση γινόταν αποδεκτή από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, οι πολίτες και οι αγορές θα προεξοφλούσαν ένα πεντάμηνο περαιτέρω συρρίκνωσης που θα οδηγούσε σε άλλη μία διαπραγμάτευση υπό συνθήκες κρίσης και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των θεσμών.

Αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων πέντε μηνών, η πρόταση των θεσμών αφορά 12 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκούς θεσμούς [EFSF και επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα SMP] συν 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τα οποία, όμως, είναι απίθανο να αποδοθούν όπως εξηγείται πιο κάτω), συνολικά, δηλαδή, 15,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, η πρόταση που παρουσιάστηκε στο χτεσινό Eurogroup στον υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει ως εξής:

α. Τις επόμενες μέρες να αποδοθούν τα κέρδη της ΕΚΤ του 2014 από την αγοραπωλησία των ομολόγων του προγράμματος SMP [τα οποία παρακρατούν έξι μήνες οι εταίροι υπέρ της Ελλάδας] ύψους 1,8 δισ. ευρώ –ποσό που θα δοθεί στις 30 Ιουνίου, μαζί με άλλα 100 εκ. ευρώ από το υστέρημα του κράτους, στο ΔΝΤ.

β. Στα μέσα Ιουλίου θα «δοθούν» στη χώρα 4 δισ. ευρώ συνολικά από τον EFSF. Από αυτά τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέρχονται από την τελευταία δόση του 2ου Μνημονιακού δανείου συν 2,2 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από μέρος των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ -χρήματα που, υπενθυμίζεται, είχαν προβλεφθεί αποκλειστικά για τυχόν αναχρηματοδότηση των τραπεζών.

Από αυτά τα 4 δισ. ευρώ τα 3,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν στην ΕΚΤ για αποπληρωμή ενός ομολόγου του προγράμματος SMP, το οποίο ωριμάζει, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκ. ευρώ θα τεθούν στην διάθεση του ΕΣΠΑ [μέρος εθνικής χρηματοδότησης].

γ. Αρχές Αυγούστου, άλλα 4,7 δισ. ευρώ θα αποσπαστούν από τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ [στο ταμείο, πλέον, απομένουν ελάχιστα χρήματα στο ταμείο υπέρ των τραπεζών], ώστε να αποπληρωθεί το έτερο ομόλογο του προγράμματος SMP της ΕΚΤ.

δ. Τέλος, τον Οκτώβριο, 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ του 2015 [από την αγοραπωλησία των ομολόγων του προγράμματος SMP] θα αποδοθούν στο ΔΝΤ.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν τα παραπάνω ποσά ανεπαρκή «καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα ποσά που το ελληνικό δημόσιο έχει πληρώσει στους δανειστές του [κυρίως το ΔΝΤ], χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους δανειστές, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αύξηση των ρέπος» όπως τονίζουν.

Επισημαίνουν ότι, η πρόταση δεν προβλέπει ούτε ένα ελάχιστο αποθεματικό για το ελληνικό δημόσιο αλλά ούτε και τις μελλοντικές αποπληρωμές του ΔΝΤ, ζήτημα ύψιστης σημασίας, δεδομένης της άρνησης του ΔΝΤ να καταβάλει τις δόσεις που προβλέπονται από την δανειακή συμφωνία καθώς κρίνει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Καθίσταται φανερό, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, ότι η πρόταση των θεσμών, ακόμα κι αν δεν λάβουμε υπ’ όψη τα υφεσιακά και κοινωνικά αποδομητικά μέτρα που προβλέπει, αφήνει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για την πεντάμηνη περίοδο επέκτασης που προβλέπει ενώ, κι αυτό είναι το ανησυχητικότερο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα σκληρή διαπραγμάτευση, κι ένα νέο καταστροφικό Μνημόνιο, στο τέλος του χρόνου.

Επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση κατέθεσε λελογισμένη πρόταση διευθέτησης του χρέους και επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος [π.χ. μέσα από την de facto μεταβίβαση του χρέους προς την ΕΚΤ προς τον ESM], πρόταση που αρνήθηκαν οι θεσμοί.

«Η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή, ούτε και ηθικό δικαίωμα, να προσυπογράψει ένα νέο Μνημόνιο» υπογράμμιζαν.

 

18.08 Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας   θα συγκαλέσει εκτάκτως απόψε (20:00) το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του Eurogroup.

Kαταιγιστική μορφή λαμβάνουν οι εξελίξεις στην Αθήνα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καθώς ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει εκτάκτως απόψε (20:00) το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του Eurogroup.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές που επικαλείτο το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είχαν αναφέρει ότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δις ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή.

Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας.

Τέλος υπογράμμιζαν, ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Λίγο προτού αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας έκανε μία σύντομη δήλωση στα αγγλικά στην οποία σημείωνε ότι η EE με τις καταστατικές της αρχές δεν βασίστηκε ποτέ σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα και ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους των ευρωπαϊκών λαών και βεβαίως του ελληνικού λαού» κατέληκε ο κ. Τσίπρας.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθάρισε από τη Σύνοδο ότι η ΕΕ δεν λειτουργεί με τελεσίγραφα. Παράλληλα, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για εν όψει του Eurogroup.

H καγκελάριος Μέρκελ στις δικές της δηλώσεις, κάλεσε την Αθήνα να δεχθεί την πρόταση των θεσμών, την οποία χαρακτήρισε γενναιόδωρη.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο Eurogroup του Σαββάτου, η καγκελάριος απάντησε αρνητικά.

Ξεκαθάρισε όμως ότι το θέμα αφορά πλέον τους υπουργούς Οικονομικών και δεν πρόκειται να υπάρξει νέα σύνοδος κορυφής.

Επικαλέστηκε μάλιστα και το παράδειγμα της Κύπρου με τις κλειστές τράπεζες, όταν το θέμα επιλύθηκε σε επίπεδο Eurogroup με την ενημέρωση που τους παρείχε τότε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

- See more at: http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=98288#sthash.1RBx8Le3.dpuf

17.17  Στις 15:00 ώρα Ελλάδας θα διεξαχθεί η αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup.

Σημειώνεται ότι αρχικά, η συνεδρίαση του Eurogroup  είχε οριστεί για τις 18:00 ώρα Ελλάδας.

 

17.15  Απορρίπτει η ελληνική πλευρά την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή.

Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας.

Υπογράμμιζαν, ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Είχε προηγηθεί πρόταση των θεσμών για παράταση πέντε μηνών έως τον Νοέμβριο του υφιστάμενου προγράμματος με χρηματοδοτική στήριξη 15,5 δισ. ευρώ.

 

 

16.05 Αυστηρό μήνυμα ότι οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βασίστηκαν σε τελεσίγραφα και εκβιασμούς απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους των ευρωπαϊκών λαών και βεβαίως του ελληνικού λαού» είπε στη σύντομη δήλωσή του.


16.04 Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τη «γενναιόδωρη», όπως τη χαρακτήρισε, προσφορά των πιστωτών της χώρας, λέγοντας ότι τώρα εναπόκειται στην Αθήνα να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των εταίρων της στην Ευρωζώνη.

«Κάναμε ένα βήμα προς την Ελλάδα» δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου. «Τώρα εξαρτάται από την ελληνική πλευρά να κάνει ένα αντίστοιχο βήμα».

 

13.30 Οπως ανακοινώθηκε πριν λίγη ώρα επίσημα από την προεδρία του Eurogroup, η επόμενη συνεδρίαση θα διεξαχθεί το Σάββατο στις 18:00 (ώρα Ελλάδος).

Αυτό θα είναι και το πιο κρίσιμο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, καθώς μέσα στην ημέρα και από το αποτέλεσμα του στις Βρυξέλλες θα κριθεί αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τους δανειστές ή θα πάει σε ρήξη.

13.05 Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η 35λεπτη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι δεν αντιλαμβάνεται την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις ηγέτες όρισαν και νέα συνάντηση αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

11.52 Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αναμένεται νέα συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, η συνάντηση κλείστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης και πραγματοποιείται στο γραφείο της μόνιμης γαλλικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι ακόμα εφικτή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις το πρωί της Παρασκευής υπογράμμισε ότι αύριο, Σάββατο, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία για την Ελλάδα.Όπως εξήγησε ο Ολλανδός αξιωματούχος, αν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να περάσει και να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια για αυτό και -όπως σημείωσε- είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία μέχρι αύριο.

«Το βράδυ του Σαββάτου θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως είναι επίσης απαραίτητο υπάρξει ένα ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό «πακέτο», επισημαίνοντας ότι  για την επίτευξή της απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις παρά περικοπές.

Από την έκβαση των διαβουλεύσεων των τεχνικών κλιμακίων και του Euroworking Group θα κριθεί η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά αναμένει σήμερα και αύριο ένα νέο κείμενο από τους θεσμούς, ευελπιστώντας ότι θα έχει πραγματικά ενσωματώσει τις ελληνικές προτάσεις, όπως τις παρουσίασε η αντιπροσωπεία το πρωί της Πέμπτης.

Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» θα πάρει το Eurogroup, που θα έχει μάλλον την πιο κρίσιμη έως τώρα συνεδρίαση.

Εάν υπάρξει συμφωνία, που θα περιλαμβάνει όμως ρύθμιση για το χρέος και την ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει στη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου, έχοντας τη βεβαιότητα οτι θα εγκριθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Όλη η τελευταία πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup - Tι προβλέπει για τον ΦΠΑ

Η Ελληνική πλευρά διαμηνύει σε όλους τους τόνους οτι δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές και υπερτονίζει την ανάγκη οι δανειστές να επιδείξουν πολιτική βούληση.

Οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών - Δείτε αναλυτικά όλα όσα ζητούν

"Αναπόφευκτη η έξοδος από την ευρωζώνη αν δεν υπάρξει συμφωνία εντός των πέντε επόμενων ημερών"

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα γίνει αναπόφευκτη, εάν η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός των προσεχών πέντε ημερών, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο γερμανός Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ.

«Θα κάνουμε τα πάντα μέχρι την 30 Ιουνίου ώστε οι Έλληνες να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι για μεταρρυθμίσεις. Ένα Grexit δεν είναι ο στόχος μας, αλλά θα είναι αναπόφευκτο, εάν δεν υπάρξει λύση εντός των προσεχών πέντε ημερών», προειδοποίησε με δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Σκληρή στάση τήρησε για άλλη μία φορά ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ, λέγοντας πως οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές ενδέχεται να διαρκέσουν ώς την Κυριακή, αλλά θα είναι οι τελευταίες για το θέμα αυτό.

«Έχουμε όλοι απαυδήσει. Σε μια ρεαλιστική βάση, περιμένω οι διαπραγματεύσεις να τραβήξουν έως την Κυριακή» δήλωσε, επισημαίνοντας:

«Είναι πραγματικά η τελευταία συνάντηση για το θέμα αυτό. Ταξιδεύουμε στις Βρυξέλλες είτε για να εγκρίνουμε μια συμφωνία…είτε, εάν δεν υπάρχει συμφωνία, θα μιλήσουμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες της χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων - Γιoύνκερ: «Δεν μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις κουρασμένοι» - Πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι το Σάββατο

 

Η κίνηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνοντας από τη συνεδρίαση με τους θεσμούς και μαρτυρά τι προηγήθηκε - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις