Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων - Γιoύνκερ: «Δεν μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις κουρασμένοι» - Πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι το Σάββατο

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων - Γιoύνκερ: «Δε...

"Πληρωμένη" απάντηση από τον Πρωθυπουργό στον Τουσκ για το "game is over"

07.55 Αρκετές ώρες κράτησε χθες η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να συνεχιστεί χθες βράδυ ως τις τρεις το πρωί και να ξαναρχίσει πάλι σήμερα στις εννιά το πρωί.

Με εμφανή τα σημάδια της κούρασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η εξοντωτική μέθοδος που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική διαπραγμάτευση, δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος δουλειάς, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της ΕΕ , Ντόναλντ Τουσκ.

«Είμαι εξουθενωμένος, είμαι κουρασμένος», δήλωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ. «Δεν μου αρέσει αυτή η μέθοδος εργασίας που δεν με αήνει να κοιμηθώ», «δεν μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις κουρασμένοι», είπε. Δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος εργασίας, ούτε για εμάς, ούτε για εσάς (τους δημοσιογράφους), είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Όπως είπε, οι ηγέτες έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των συνεπειών της. Πρόσθεσε ότι δε χρειάζεται να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα και είπε ότι οι ηγέτες καλούν να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου.

Το Eurogroup του Σαββάτου είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.«Ελπίζουμε πως μια συμφωνία θα επιτευχθεί το Σάββατο» ανέφερε η Α. Μέρκελ.

Η συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου θα είναι «ζωτικής σημασίας» διότι στενεύουν τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε χωρίς να κάνει δήλωση, λέγοντας μόνο «Την επόμενη φορά», στους δημοσιογράφους.

 

 

 

22:33 Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική πλευρά όπου υπήρχαν διαφωνίες κατέθεσε ισοδύναμες προτάσεις η οποίες δεν έγιναν όλες αποδεκτές.

Πρόσθεσε δε ότι τόσο στην περίπτωση της Πορτογαλίας όσο και σε εκείνη της Ιρλανδίας υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία.

«Εκείνο που δεν χρειάζεται η χώρα μου είναι νέα υφεσιακά μέτρα. Παρά τις προσπάθειες μας και την καλή διάθεση μερίδας των πιστωτών δεν έχει υπάρξει συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι δυναμιτίζουν εσκεμμένα την ατμόσφαιρα για να μην βρεθεί λύση.

22:03 Σκληρότατη ήταν η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, όταν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής εκείνος του είπε για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις "the game is over".

Όπως γράφει το newsit.gr ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε σε άγριο ύφος πως η Ελλάδα έχει 1,5 εκ. ανέργους, 3 εκ. φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι.

Μάλιστα, προειδοποίησε τόσο τον κ. Τουσκ όσο και τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες να μην υποτιμούν μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας λαός, όταν αισθανθεί ταπεινωμένος.

 

20:12 Το ερχόμενο Σάββατο, όταν συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup, είναι πλέον το πιθανότερο ορόσημο επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, εφόσον αρθούν και οι τελευταίες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αναλύει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, θα πρέπει η ελληνική Βουλή να συγκληθεί ώστε να την επικυρώσει ψηφίζοντας τα μέτρα που θα την συνοδεύουν εγκαίρως, πριν την προθεσμία της 30ής Ιουνίου δηλαδή, αλλά και πριν συγκληθούν για την επικύρωσή της και τα υπόλοιπα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Όπως έχει άλλωστε κατ'επανάληψη τονίσει η ευρωπαϊκή ηγεσία, θα πρέπει η συμφωνία πρώτα να «περάσει» από την ελληνική Βουλή, κάτι που δεν θεωρείται ούτε βέβαιο, ούτε εύκολο, και κατόπιν από τα υπόλοιπα κοινοβούλια.

Κάτι τέτοιο λοιπόν θα πρέπει να γίνει πιθανότατα την Κυριακή, ώστε αμέσως μετά, δηλαδή τη Δευτέρα, να συγκληθεί η Μπούντεσταγκ και να δώσει την έγκρισή της.

18.59 Στο σημερινό Eurogroup κατατέθηκαν δύο προτάσεις, μία των δανειστών και μία της ελληνικής πλευράς, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αντιδρούν έντονα, αλλά τελικά οι αντιδρασεις κάμφθηκαν και συνεχίστηκε η συνεδρίαση, χωρίς να καταλήξουν όμως σε καμία συμφωνία.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σε ηγετικά στελέχη κομμάτων της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με δύο πηγές που έλαβαν μέρος σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Η Μέρκελ είπε επίσης στους ηγέτες κομμάτων που ανήκουν στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος  του Ευρωκοινοβουλίου ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί "να την εκβιάσει" η Ελλάδα. Άλλοι συμμετέχοντες στη συνάντηση του ΕΛΚ απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τι είπε η Μέρκελ.

Νωρίτερα, ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ είχε αφήσει αιχμές κατά της Ελλάδος, λέγοντας πως υπάρχουν πισωγυρίσματα στις διαπραγματεύσεις και τονίζοντας πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δεν είναι επαρκής.

 

18.37 Πιθανότατα το Σάββατο αναμένεται και νέα συνεδρίαση του Eurogroup - Αύριο συνεδριάζει το Euroworking Group.

 

18.06 «Υπήρξε μεγάλη συζήτηση για τις δύο προτάσεις. Κάποιοι υπουργοί Οικονομικών επέκριναν και τις δικές μας προτάσεις αλλά και τις προτάσεις των θεσμών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το Eurogroup σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MNI.

«Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα και αύριο για να βρεθεί μία λύση», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

 

17.51  Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημερώνει αυτή τη στιγμή τους πρωθυπουργούς για τους λόγους διακοπής της συνεδρίασης του Εurogroup. Στην αίθουσα των ηγετών και ο Μάριο Ντράγκι.

Αυτό ανέφεραν πριν από λίγο κοινοτικές πηγές ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το αν και συνέλθει εκ νέου το Εurogroup σήμερα ή τις επόμενες μέρες.

 

17.46 Tην εκτίμηση ότι Ελλάδα και θεσμοί δεν βρίσκονται μακριά από τη συμφωνία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

«Η συμφωνία είναι εφικτή και αναγκαία, αλλά ακόμη υπάρχουν αποκλίσεις» υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε ότι «θα αφήσουμε τους θεσμούς και την Ελλάδα να δουλέψουν και να βρουν λύση».

Όπως εξήγησε, όσο πιο γρήγορα υπάρξει λύση, τότε το καλύτερο, καθώς η Ελλάδα δεν έχει χρόνο.

«Δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία - Υπάρχει διαφωνία στα μέσα και όχι στους στόχους» τόνισε, ενώ κατέληξε πως «το χρέος πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας».

17.25 CNBC: Άρχισε ξανά το Eurogroup, αλλά όχι για ν ασυζητήσει για την Ελλάδα.

17.11  Εργαζόμαστε έως το τελευταίο λεπτό ώστε να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν μπορώ να πω ότι έχουμε φθάσει σε συμφωνία, αλλά θα δουλέψουμε για να έχουμε μία Ευρώπη και μία Ελλάδα ανταγωνιστική.

 

 

17.05 Ο ανταποκριτής των Times Bruno Waterfield μεταδίδει ότι... ακούει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό αν του δώσουν μια συμφωνία take it of leave it. Και σημειώνει με νόημα ότι οι επικεφαλής ΝΔ και Ποταμιού βρίσκονται επίσης στις Βρυξέλλες. Ο Peter Spiegel των Financial Times μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ότι το Eurogroup θα αρχίσει ξανά σε λίγο

 

 

17.02  Αισιόδοξος ότι Ελλάδα και Ευρωζώνη θα καταλήξουν σε συμβιβασμό εμφανίστηκε ο Αλέξη Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό ώστε η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε, η αισιοδοξία εδράζεται στις νέες προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ωρών.

 

16:50: Αυτό που μεταδίδουν ενημερωμένες πηγές από τις Βρυξέλλες επικαλούμενοι Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup τελούν εν αναμονή μιας καλύτερης πρότασης από την ελληνική πλευρά. Όλα δείχνουν ότι η επίτευξη συμφωνίας κρέμεται σε μια κλωστή. Λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης η συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη επ΄αόριστον. Για διάλειμμα επ' αόριστον, έκαναν λόγο πηγές από τις Βρυξέλλες.

 

16.40 Την άποψη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Θεσμούς, αν όχι σήμερα Πέμπτη, τουλάχιστον τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, εξέφρασε ο Αυστριακός Καγκελάριος. Ο Βέρνερ Φάιμαν προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, τόνισε χαρακτηριστικά: «Προσδοκώ σε συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα, αλλά αν δεν υπάρξει, τότε θα πρέπει να υπάρξει μέχρι τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ή το αργότερο την Τρίτη 30 Ιουνίου»

 

16.39 Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μάνουελ Ραχόι μιλώντας για το ελληνικό ζήτημα προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε πως η Ισπανία θα επιδείξει ευελιξία προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο κ. Ραόχι επισήμανε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία αυτοί που θα πληγούν περισσότερο θα είναι οι Ελληνες.


Την ίδια ώρα, σχετικά με την ευελιξία της Ισπανίας προς την Ελλάδα τόνισε πως η χώρα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

«Αν όλοι κάνουν όπως επιθυμούν, τότε τα πράγματα δε μπορούν να λειτουργήσουν. Ελπίζω να υπάρξει κατανόηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά όλοι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία. Είναι καλύτερο για τους Έλληνες πολίτες, για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ένωση», κατέληξε ο κ. Ραχόι.

 

16.35 Η ελληνική κρίση δεν θα τελειώσει ως τραγωδία, εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Προέβλεψε δε ότι η νύχτα μπορεί να είναι... μακρά! "Γίνεται δουλειά, σίγουρα θα χρειαστούν ακόμη πολλές ώρες. Οι τελευταίες ώρες ήταν πραγματικά κρίσιμες αλλά έχω ένα καλό προαίσθημα πως αντίθετα από την τραγωδία του Σοφοκλή, αυτή η ελληνική ιστορία θα έχει ευτυχισμένο τέλος". Στο μεταξύ σε  απόσταση ασφαλείας από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλαν τον Γιάνη Βαρουφάκη να καθίσει στο Eurogroup. Ο Έλληνας υπουργός κάθεται ανάμεσα στους υπουργούς της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος και της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

 

15:10 Συνεδριάζει το Eurogroup, μετέδωσε η ΕΡΤ, με διάθεση σύγκλισης.

15:00
Το Mega μετέδωσε ότι υπήρξε ξαφνική εμπλοκή στο Eurogroup, καθώς αρκετοί υπουργοί αρνούνται να εξετάσουν δύο κείμενα, αυτό των θεσμών και τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. 

 

15:22 Το Βερολίνο διαμηνύει ότι το κλίμα στο Eurogroup δεν είναι αισιόδοξο για συμφωνία. Ασκούνται πιέσεις να αποσύρει τελείως η Ελληνική πλευρά το δικό της κείμενο. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με ό,τι σημαίνει αυτό...

15.03 Μόλις πριν απο πέντε λεπτά κάθισαν στις καρέκλες τους οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Το κρίσιμο eurogroup ξεκίνησε μόλις.

14.53 "Συμπαγή, οικονομιικά και κοινωνικά" χαρακτήρισε την πρόταση των δανειστών ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε την πρόταση των δανειστών "συμπαγές, οικονομικά και κοινωνικά" προσερχόμενος στο eurogroup και τόνισε πως μια λύση για την Ελλάδα είναι εφικτή.

14:22 «Θα δούμε» είπε ο Σόιμπλε για το αν θα υπάρξει συμφωνία, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν έχουμε κάνει πρόοδο. Χωρίς δηλώσεις μπήκε στο κτίριο ο γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν.
Κάναμε ό,τι περνά από το χέρι μας και είμαι αισιόδοξος, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς σε ερώτηση για το θέμα των επαφών με την ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε: «Θα σας πω την Τρίτη».

14.27 Πυκνώνει η προσέλευση των υπουργών οικονομικών στην αίθουσα όπου σε λίγο θα ξεκινήσει το κρίσιμο eurogroup.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται αυτή την ώρα, η πρόταση των θεσμών επιτρέπει στην Ελλάδα να αναθεωρήσει τις ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ, αν βρεθούν εναλλακτικές πηγές εσόδοων και επεκτείνει την καταληκτική ημερομηνία για κατάργηση του ΕΚΑΣ κατά δύο χρόνια, μέχρι το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ θα ενημερώσουν με το συγκεκριμένο σχέδιο για την άποψη τους για το τι θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόταση συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι το κείμενο αυτό δεν έχει ακόμη πάρει τελικό πράσινο φως από την ελληνική πλευρά αλλά αποτελεί εκτίμηση των θεσμών για το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί.

14.01 Είμαστε αισιοδοξοι μέχρι τελευεταία στιγμή είπε ο Μάρτιν Σούλτς μιλώντας πριν λίγο σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος επίσης εξέφρασε την ελπίδα να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

13:37 Δύο κείμενα κατατίθενται στο Eurogroup. Ένα των θεσμών και ένα της Ελληνικής πλευράς. Ενοχλημένη έως οργισμένη η Ελληνική κυβέρνηση από τη στάση των δανειστών

13:00 Σύμφωνα με τι ςπρώτες πληροφορίες έχει υπάρξει σύγκλιση από το πρωί μεταξύ Ελληνικής κυβέρνσης και δανειστών, αλλά δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση. Το μπαλάκι πλέον πέφτει στο γήπεδο του Eurogroup που καλείται να πάρει τις τελικές αποφάσεις.

12.58: Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η διαπραγμάτευση επί του κειμένου που θα παρουσιαστεί στο μεσημεριανό eurogroup, το οποίο θα ξεκινήσει σύμφωνα με πληροφορίες με μισή ώρα καθυστέρηση.

12.42: Οι τελευταίες πινελιές στο κείμενο που θα παρουσιαστεί στο eurogroup παίνουν αυτή την ώρα σύμφωνα με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών.

12.34: Σε μισή ώρα (12 ώρα Βρυξελλών) λήγει το τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά.

12.2: Σε νέα αύξηση του ELA προχώρησε πριν από λίγα λεπτα η ΕΚΤ. Μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα ξανασυνεδριάσει εφόσον είναι αναγκαίο.

12.00: Κι ενώ για την ώρα επικρατεί...περίεργη ηρεμία στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι Financial Times αναφέρουν οτι οι δανειστές έδωσαν περιθώριο μέχρι τις 12 στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί μια καλή συμφωνία. 
Αν δεν συμβεί αυτό, γράφει η εφημερίδα, τότε το σχέδιο των δανειστών θα πάει όπως είναι στο Eurogroup και θα είναι αυτό που λένε ‘take it or leave it’.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Ναι σε συμφωνία, όχι σε υφεσιακά μέτρα» η θέση του.

11.05: Εποικοδομητικές ήταν σύμφωνα με  κοινοτική πήγη οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, που προηγήθηκαν και ξεκίνησαν στις 7 το πρωί.

10.39 Ξεκίνησε η νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς. Το νέο Eurogroup θα ξεκινήσει στις 14.00 ενώ θα ακολουθήσει Σύνοδος Κορυφής.

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο

Σκληρό άρθρο του CNN: Ποιος νοιάζεται αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ;

 

10.21 Για τις 10 έχει οριστεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς.  Γιούνκερ (Κομισιόν), Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και Ντράγκι (ΕΚΤ).Στη συνάντηση θα συμμετέχει ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ. «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», έγραψε νωρίτερα το πρωί ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Στο μεταξύ για «κλιμάκωση του εκβιασμού» από πλευράς δανειστών, που βάζουν στο τραπέζι «καταστροφικά μέτρα», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στο Mega.

 

Οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα και οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα από τις 7 το πρωί, με ζητούμενο αν και ποιος θα κάνει πίσω από τις θέσεις του για να βρεθεί συμφωνία.

Η Ελληνική κυβέρνηση αρνείται να δεχθεί τις αντιπροτάσεις των θεσμών και το Bloomberg βλέπει ότι «η Ελλάδα είναι πιο κοντά σε ένα πιστωτικό γεγονός». Πάντως στο θέμα του εκτιμά ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία αλλά ίσως προηγηθεί μια ανωμαλία που θα οδηγήσει σε έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων. Αυτή είναι η εκτίμηση που καταθέτει στο Bloomberg ο Jacob Funk Kirkegaard (ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τη Διεθνή Οικονομία στην Ουάσινγκτον).

Στις 02.15 μετά τα μεσάνυχτα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε σε κορυφαίο επίπεδο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Γέρουν Ντάισελμπλουμ και άλλους αξιωματούχους της ευρωζώνης. Δεν έγιναν δηλώσεις. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο σε όλα τα επίπεδα.

Στις 07.00 το πρωί θα πιάσουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια ενώ στις 10.00 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει εκ νέου τους Γιούνκερ (Κομισιόν), Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και Ντράγκι (ΕΚΤ).  Στη συνάντηση θα συμμετέχει ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Λίγο μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θα προσέλθει και αύριο στις διαπραγματεύσεις αμετακίνητη στις θέσεις της. Πιο συγκεκριμένα διεμήνυαν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην δική της πρόταση που κατέθεσε τη Δευτέρα και δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. «Να πληρώσουν οι έχοντες» έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Η χθεσινή ημέρα στις Βρυξέλλες ήταν πάντως μακρά. Το Eurogroup διακόπηκε πολύ σύντομα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών σε κορυφαίο επίπεδο. Το Eurogroup θα συνεχίσει τις εργασίες του σήμερα στις 14.00. Γι’ αυτό οι συνομιλίες και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αλλά και σε πολιτικό επίπεδο θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί.

Πριν το χθεσινό Eurogroup, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε και πάλι πενταμερή συνάντηση με τους επικεφαλής των ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν και Eurogroup. Οι διαβουλεύσεις δεν απέδωσαν καρπούς, λόγο της σκληρής στάσης του ΔΝΤ.

Νωρίτερα οι θεσμοί - μετά από παρέμβαση του ταμείου - έδωσαν νέα αντιπρόταση με πολύ σκληρά μέτρα στην ελληνική κυβέρνηση τορπιλίζοντας τις διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση, σημειώνοντας ότι προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με βάση το κείμενο της δικής της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις