Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Με πούλμαν οι πιστοί στο σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα

Πάτρα: Με πούλμαν οι πιστοί στο σκήνωμα ...

Τα πούλμαν θα φύγουν από τον εδώ ιερό ναό της Αγ. Βαρβάρας στην οδό Σολωμού

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Πατρινών πιστών προκειμένου να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να προσκυνήσουν και να λάβουν Θεία χάρη από τα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας που έχουν μεταφερθεί και έγιναν δεκτά με τιμές αρχηγού κράτους από το απόγευμα της περασμένης Κυριακής 10 Μαίου 2015 στην Αθήνα, στον ναό της Αγίας Βαρβάρας στην ομώνυμη συνοικία.

Τα ιερά λείψανα μεταφέρθηκαν μετά από 1.000 χρόνια από τη βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία και θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την Κυριακή 24 Μαίου 2015.

Η μεταφορά των ιερών λειψάνων αποτελεί ένα σημαίνον ιστορικό γεγονός, αφού για 1η φορά μετά από τόσα πολλά χρόνια, η λειψανοθήκη της Αγίας Βαρβάρας ήρθε σε μία Ορθόδοξη χώρα.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος ήταν ο πρώτος που υποδέχτηκε την Αγία Βαρβάρα επί ελληνικού εδάφους. Η Αγία Βαρβάρα έχει ανακηρυχθεί προστάτιδα Αγία του πυροβολικού και των ορυχείων. Η ιερή μνήμη της εορτάζεται και τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου. Επίσης είναι προστάτιδα των σταφιδεργατών στο Ηράκλειο Κρήτης και Πολιούχος της πόλης της Δράμας και του Ρεθύμνου Κρήτης. Η Αγία Βαρβάρα, γνωστή ως Μεγαλομάρτυς, ήταν Χριστιανή αγία που έζησε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ., η οποία μαρτύρησε δια αποκεφαλισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως έγινε γνωστό πως την Παρασκευή 15 Μαίου το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί για μία ημέρα στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Άγιος Σάββας" της Αθήνας ώστε να μπορέσουν να το προσκυνήσουν ασθενείς.

Από την Πάτρα όπως πληροφορήθηκε το thebest.gr, αυτή την Πέμπτη 14 Μαίου 2015 θα αναχωρήσουν στις 7.30 το πρωί 2 πούλμαν από την ενορία της Αγίας Βαρβάρας στην οδό Σολωμού, στην Πάτρα. Επικεφαλής της Πατρινής αποστολής θα είναι ο εφημέριος του ναού, πρωτοπρεσβύτερος π. Γερασιμάγγελος Στανίτσας.

Όπως πληροφορηθήκαμε, οι δηλώσεις συμμετοχής ήταν πολλές ωστόσο δεν ήταν εφικτό τελευταία στιγμή να προγραμματιστεί και ένα ακόμα λεωφορείο. Εκτός από την μετάβαση για προσκύνημα στο ναό της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα για το λείψανο της Αγίας, οι Πατρινοί θα πάνε και στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα όπου και θα προσκυνήσουν την Παναγία Ιεροσολυμίτισσα.

Στο μεταξύ υπήρξαν πληροφορίες πως κι άλλες ενορίες της Μητροπόλεως των Πατρών σκοπεύουν να κανονίσουν ταξίδι στην Αθήνα για το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας, όπως ο ναός του Πολιούχου μας Αγίου Ανδρέου. Ωστόσο όπως ανέφερε στο thebest.gr o προιστάμενος του ναού, πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, «αν δούμε και διαπιστώσουμε πως το ενδιαφέρον και η επιθυμία του κόσμου μεγαλώσει τότε θα προγραμματίσουμε ταξίδι. Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί πάντως κάτι τέτοιο».

Επίσης ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης δεν παραλείπει να τονίσει στο thebest.gr το γεγονός ότι πολλά ιερά κειμήλια της χριστιανοσύνης, θησαυροί και τίμια λείψανα Αγίων βρίσκονται εδώ και αιώνες στην Δύση και το μυαλό όλων ανατρέχει τόσο στην Τιμία Κάρα του Αγίου Ανδρέου που μετά από συστηματικές ενέργειες και προσπάθειες δόθηκε από την Ρώμη και το ναό του Αγ. Πέτρου στον τόπο του μαρτυρίου του Πρωτοκλήτου, την Πάτρα το 1964 αλλά και στην Τιμία Κάρα της Αγίας Ειρήνης που μεταφέρθηκε μόνιμα στην Πάτρα από το 2002 από την Σαβοία της νότιας Γαλλίας και φυλάσσεται στον φερώνυμο ιερό ναό στον Ριγανόκαμπο.

«Οι ξένοι λυπάμαι που το λέω, και δη οι Παπικοί και οι Προτεστάντες δεν δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό και λατρεία στα ιερά λείψανα των αγίων. Είναι πολλά τα ιερά λείψανα και θησαυροί που “έφυγαν” πριν πολλούς αιώνες και “φυγαδεύτηκαν” στη Δύση».

*Να αναφέρουμε τέλος πως με αφορμή την μεταφορά του λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα, έχει ξεσπάσει και πολιτική διαμάχη για «εμπόριο» και εκμετάλλευση των Λειψάνων της Αγίας.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις