Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στo πόδι τα Καλάβρυτα - Ημερίδα απόψε για τις Γερμανικές αποζημιώσεις - Οι αγωγές ξεπερνούν τις 3.500 και εμπλέκονται 110 Αχαιοί δικηγόροι

Στo πόδι τα Καλάβρυτα - Ημερίδα απόψε γι...

Μίλησε στο thebest.gr o Χαρίλαος Ερμείδης της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Του ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Απίστευτο κι όμως αληθινό ήταν αυτό που ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο Χαρίλαος Ηλία Ερμείδης, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ότι όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έβγαλε την επίσημη λίστα των Ελληνικών μαρτυρικών πόλεων δεν είχε μέσα γραμμένα και τα Καλάβρυτα.

Επρόκειτο για τρομερή παράλειψη και όπως είπε ο κ. Ερμείδης φρόντισε να ενημερώσει τον αρμόδιο υπάλληλο που έκπληκτος αντιλήφθηκε και ο ίδιος το λάθος.

Απόψε Τετάρτη του Πάσχα 15 Απριλίου 2015 στα ιστορικά Καλάβρυτα, την πόλη που στις 13 Δεκεμβρίου 1943 υπέστη το μέγα Ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς κατακτητές, με το σύνολο των νεκρών να ξεπερνούν τους χίλιους, ξεκίνησε στις 19.00 το απόγευμα στο Kalavrita Canyon Hotel στο κέντρο της όμορφης ορεινής πόλης, μία πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα με κεντρικό θέμα την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα και τους συγγενείς των θυμάτων.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών είναι και ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Δικαίου Στέλιος Περράκης, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων ενώ ήταν και ο Νομικός παραστάτης της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η ημερίδα έχει ξεχωριστή σημασία μιας και ως γνωστό έχει πλέον ανακινηθεί για τα καλά το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της διακομματικής επιτροπής που έχει συσταθεί.

«Σκοπός της Ημερίδας είναι να δείξουμε πως δεν έχουμε σταματήσει την προσπάθεια της διεκδίκησης αλλά και πως σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα δεν έχει γίνει κάτι για τα Καλάβρυτα.

Οι κάτοικοι του μαρτυρικού Διστόμου στην Βοιωτία όπου οι Γερμανοί είχαν εκτελέσει και σφαγιάσει 218 Έλληνες το 1944, είχαν την τύχη να δουλέψουν όλα αυτά τα χρόνια αθόρυβα και συστηματικά χωρίς να τους πάρουν χαμπάρι οι Γερμανοί. Είχαν και τον συγχωρεμένο δικηγόρο, τέως νομάρχη και ευρωβουλευτή, τον Γιάννη Σταμούλη που κατάφερε τότε η υπόθεση να φτάσει στον Άρειο Πάγο και η απόφαση να είναι εκτελεστή, με την διαφορά ότι κανένας υπουργός δικαιοσύνης δεν προχώρησε και δεν έβαλε την υπογραφή του, ως όφειλε προκειμένου να μπορεί το Ελληνικό κράτος να διεκδικήσει και να πάρει υπάρχοντα του Γερμανικού Δημοσίου στην χώρα μας.

Ο Σταμούλης είχε έρθει θυμάμαι και στα Καλάβρυτα και είχε κινήσει την ίδια διαδικασία στο Πρωτοδικείο των Καλαβρύτων ωστόσο και το επισημαίνω δημοσίως, η υπόθεση δεν προχώρησε τότε λόγω της διαδικασίας της ετεροδικίας του διεθνούς δικαίου (να θυμίσουμε πως κατά το σύστημα της απόλυτης ετεροδικίας τα εσωτερικά δικαστήρια είναι αναρμόδια να δικάσουν πράξεις αλλοδαπών κρατών, είτε αν πρόκειται για πράξεις δημόσιας εξουσίας, είτε αν αφορούν πράξεις ιδιωτικού δικαίου).

Ήταν τότε η κυβέρνηση Σημίτη, ο οποίος είχε σπουδάσει και ζήσει στην Γερμανία και δεν ήθελε να δυσαρεστήσει την Γερμανία έτσι ο τότε υπουργός δικαιοσύνης Σταθόπουλος μπλόκαρε την διαδικασία. Λυπάμαι που το λέω αλλά και στα Καλάβρυτα οι Δήμαρχοι των τελευταίων ετών φάνηκαν Γερμανόφιλοι. Φέρνουν Γερμανούς εκπροσώπους, υψηλά ιστάμενους στις 13 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο να καταθέσουν στεφάνι στον Τόπο Θυσίας και πέραν τούτου, τίποτε περισσότερο. Φέτος ο Δήμαρχος κ. Λαζουράς απέκλεισε εμάς την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την καταστροφή στα μέσα της δεκαετίας του ’40 από το να καταθέσουμε στεφάνι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ερμείδης, της γνωστής Καλαβρυτινής οικογένειας με τα γλυκά, ο οποίος έχασε πολλούς συγγενείς στην εκτέλεση των Καλαβρυτινών από τους Γερμανούς το ’43.

Στόχος ακόμα της Ημερίδας όπως εξήγησε ο κ. Ερμείδης στο thebest.gr είναι πλέον να προχωρήσει δυναμικά και αποτελεσματικά το θέμα για τις αποζημιώσεις στα θύματα και για τις καταστροφές που προξένησαν οι Γερμανοί στα σπίτια και τις περιουσίες των Καλαβρυτινών.

«Οι επανορθώσεις, το Κατοχικό Δάνειο και ο χρυσός που άρπαξαν οι Γερμανοί από την Ελλάδα είναι ένα θέμα και μία σειρά αιτιάσεων που οφείλει να διεκδικήσει το Ελληνικό κράτος. Εμείς επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στις αποζημιώσεις για τα θύματα. Πλέον τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι συγκροτημένα σε συνεργασία και με την κυβέρνηση αλλά και με την στάση που επέδειξε ο Ιταλός εισαγγελέας που εν ολίγοις είπε πως “δεν με ενδιαφέρει τι απεφάνθη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά πως αναγνωρίζω τα προβλήματα που προξένησαν οι Γερμανοί στους ιδιώτες και δέχομαι τις αγωγές των ιδιωτών”. Το ίδιο πλέον πρέπει να πράξει και η Ελληνική κυβέρνηση. Ο νέος υπουργός δικαιοσύνης τόλμησε και είπε πως θα υπογράψει ώστε να γίνει εκτελεστή πράξη η απόφαση για το Δίστομο. Ωστόσο μετά έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν μπορεί να το κάνει μόνος του αλλά σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμα παρών στην ημερίδα είναι και ο Γεώργιος Μαγκούρας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλες οι αγωγές που έχουν κατατεθεί. Μόνο στα Καλάβρυτα οι αγωγές για Γερμανικές αποζημιώσεις ξεπερνούν σε αριθμό τις 3.500 και στις υποθέσεις εμπλέκονται 110 δικηγόροι από την Αχαΐα. Στο Δίστομο οι αγωγές είναι 228 ενώ συνολικά στην Ελλάδα και για τις 100 περίπου μαρτυρικές πόλεις ο αριθμός φτάνει τις 60-70.000 αγωγές», είπε ο κ. Ερμείδης.

Να αναφέρουμε τέλος πως στην Kontranews, στο φύλλο της 15ης Απριλίου 2015 ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης που ασχολείται με το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και των καταστροφών που προκάλεσαν οι κατακτητές στην Ελλάδα (ποιος μπορεί να ξεχάσει την επίταξη των τροφίμων και την πείνα που θέρισε και αποδεκάτισε τον πληθυσμό τον χειμώνα του ’41) έγραψε αποκαλυπτικό άρθρο με τίτλο «Γερμανικές οφειλές, κλεμμένα εκκλησιαστικά έργα τέχνης-Πούτιν, Τσίπρας, Σπάρτη, Βιάνος και Καλάβρυτα».

Τέλος όπως επισημαίνει ο Χαρίλαος Ερμείδης στην πρόσκλησή της ημερίδας, "Ποτέ δεν σταματήσαμε να διεκδικούμε το αυτονόητο. Την δικαίωση των προγόνων μας, που εκτελέστηκαν στις 13-12-1943 στα Καλάβρυτα μα και σε όλη την περιφέρεια των Καλαβρύτων, από τους ναζί του τακτικού Γερμανικού στρατού της γνωστής Βέρμαχτ».

Επικριτικός για την όχι ιδιαίτερα διεκδικητική στάση των Καλαβρύτων τα τελευταία χρόνια ήταν με δήλωση του και ο τέως Νομάρχης Αχαΐας και επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στον Δήμο των Καλαβρύτων Δημήτρης Κατσικόπουλος.

*Τα Καλάβρυτα θεωρούνται η 1η Μαρτυρική πόλη, κατεστραμμένη από τους Γερμανούς, γεγονός που είναι καταχωρημένο και επισήμως σε ΦΕΚ από το έτος 1993.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις