Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Μηνύουν τα πυρηνελαιουργεία οι κάτοικοι-Ζητούν να διερευνηθεί και η στάση της... Περιφέρειας

Πάτρα:Μηνύουν τα πυρηνελαιουργεία οι κάτ...

Θεωρούν οτι υπήρξαν ελλείψεις που οδήγησαν στην επαναλειτουργία των μονάδων

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν σήμερα στον Εισαγγελέα οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Παραλίας Κάτω και Άνω Αλισσού και οι πρόεδροι των Τ.Κ. Κάτω, Άνω Αλισσού και Αχαϊκού, σχετικά με την λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Στην μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πάτρας, χαρακτηριστικά επισημαίνουν:

Προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πάτρας μηνυτήρια αναφορά κατα παντός εντεταλμένου και αρμοδίου οργάνου:

Α) Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/νήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου που εδρεύει στην Πάτρα και εκπροσωπείται νόμιμα.

Β) Ο.Τ.Α. Β’ Βαθμού με την επωνυμία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, που εδρεύει στην Πάτρα και εκπροσωπείται νόμιμα.

 

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Είναι γνωστό ότι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Αλισσών αλλά και άλλοι φορείς της ευρύτερης περιοχής της Δυτ. Αχαΐας, που δραστηριοποιούνται και παρεμβαίνουν σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των κατοίκων της περιοχής μας, όπως άλλωστε επιτάσσει το καταστατικό τους, στα πλαίσια αυτά έχουμε κατά το παρελθόν, παρέμβει στους αρμόδιους δημόσιους φορείς για το θέμα της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων στην περιοχή όπου ευρίσκονται στην ΒΙ.ΠΕ. Πατρών που ιδιαίτερα τους μήνες της ελαιοκομικής περιόδου οι εργασίες των συγκεκριμένων μονάδων δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα δυσοσμίας στην ευρύτερη περιοχή, εξ αιτίας έλλειψης των απαιτούμενων ενδεδειγμένων από τη νομοθεσία μέσων για την αποφυγή της αέριας ρύπανσης, δυσοσμίας και περεταίρω της υγείας των πολιτών (δύσπνοιες, αλλεργίες κλπ).

Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών είναι οι αλλεπάλληλοι έλεγχοι – αυτοψίες στην εν λόγω εγκαταστάσεις όπου εκεί διαπιστώθηκε από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς παράβαση για έλλειψη μέσων και περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος.

Απόρροια αυτού του ελέγχου ήταν η επιβολή προστίμων και η διακοπή των εργασιών της λειτουργίας των δύο πυρηνελαιουργείων που ευρίσκονται στην ΒΙ.ΠΕ. Πατρών. Μετά από σχετική απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας (ΔΑΦ 143/354305/116/16.1.15).

Κατά της απόφασης αυτής τα δύο εργοστάσια έκαναν εφέσεις οι οποίες απερρίφθησαν.

Κατόπιν η «Ελαιουργία – Πυρηνελαιουργία ΕΠΕ» άσκησε προσφυγή κατά της απορριπτικής απόφασης της Περιφέρειας ενώπιον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία με την υπογραφή του Γενικού Διευθυντή της κου Διονυσίου Παναγιωτόπουλου έκανε δεκτή την εν λόγω προσφυγή με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να ξαναμπεί σε λειτουργία.

Η απόφαση 1638-218/26.2.2015 όπως γράφτηκε και σε τοπικό τύπο, στηρίχθηκε σε τυπικούς λόγους (έλλειψη ακρόασης) αγνοώντας όμως τους ουσιαστικούς νόμιμους λόγους που επέβαλλαν την διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου από την Περιφέρεια, μεταξύ των οποίων και οι περιβαλλοντικοί όροι που τους έχει εγκρίνει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Επίσης άξιο διερεύνησης είναι το γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος δεν κάλεσε σε ακρόαση την συγκεκριμένη επιχείρηση κάνοντας έτσι την απόφαση ακυρώσιμη.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως διερευνήσετε την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών των αρμοδίων οργάνων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος σχετικά με πλημμέλειες παράνομες πράξεις και παραλείψεις τους κατά την διαδικασία έκδοσης της ανωτέρω αποφάσεως 1638-218/26.2.2015 που είχε σαν αποτέλεσμα να λειτουργήσει, παρανόμως κατ’ εμάς, το εν λόγω εργοστάσιο με αποτέλεσμα να δημιουργείτε αποπνικτική ατμόσφαιρα στους κατοίκους της Δυτ. Αχαΐας και των Πατρών και να υποβιβάζει την ποιότητα ζωής τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Μύρισε...πυρηνελαιουργείο μέχρι την Αγυιά! Μηνύσεις τη Δευτέρα απο κατοίκους για την επαναλειτουργία των μονάδων στη ΒΙ.ΠΕ.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφάσισε τη συνέχιση λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων στην Αχαϊα ακυρώνοντας την απόφαση της Περιφέρειας


 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις