Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Επικαιροποιημένο από το thebest.gr και τις Εκδόσεις Πικραμένου το "Καρναβάλι της Πάτρας" του Νίκου Ε. Πολίτη-Σήμερα η παρουσίαση

 Επικαιροποιημένο από το thebest.gr και ...

Το μοναδικό βιβλίο με την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού

Θεωρείται ένα βιβλίο –σταθμός αναφορικά με την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού και το μοναδικό, το οποίο αφηγείται την μακρόχρονη και σπουδαία ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού, από το ξεκίνημά του το 1828 και τον πρώτο αποκριάτικο χορό στην βίλα Μοretti μέχρι και την έναρξη της τελευταίας μεγάλης φάσης του, του Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού, το 1966.

O λόγος φυσικά για το βιβλίο «Το Καρναβάλι της Πάτρας» του αλησμόνητου δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Ε. Πολίτη που είχε πρωτοκυκλοφορήσει πριν από περίπου 30 χρόνια, το 1986 και τώρα επανεκδίδεται σε μία ολοκαίνουρια, επικαιροποιημένη έκδοση με νέο εξώφυλλο από τις εκδόσεις του Γιάννη Πικραμένου σε συνεργασία με το ενημερωτικό portal thebest.gr.

«Αναζητώντας στοιχεία για την ιστορία του Τύπου των Πατρών επεσήμαινα συγχρόνως και μαρτυρίες για τη ζωή της πόλεως και τις συνήθειες των κατοίκων της. Με αυτό τον τρόπο συγκεντρώθηκε με τον καιρό ενδιαφέρον υλικό, λεπτομέρειες ξεχασμένες ή άγνωστες. Και σύντομα ξεχώρισαν για το πλήθος και την ποικιλία τους οι πληροφορίες που αφορούσαν την κοινωνική ζωή και τους χώρους και τον τρόπο ψυχαγωγίας των παλιών Πατρινών. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του βιβλίου αυτού…»

Αυτά σημείωνε στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου ο συγγραφέας του, Νίκος Ε. Πολίτης.

Δύο δεκαετίες πλέον και μετά, τα παιδιά του, Βαγγέλης και Τζίμης Πολίτης, αποφάσισαν να το επανεκδώσουν. Όπως αναφέρουν για τον πατέρα τους και το βιβλίο,

«Μία δεύτερη έκδοση ήταν και επιθυμία του ίδιου και είχε προχωρήσει αρκετά την προετοιμασία της. Άφησε χειρόγραφες σημειώσεις με νέα στοιχεία που ανακάλυψε με την προσφιλή μέθοδο, την μελέτη παλαιών εφημερίδων, και φωτογραφικό υλικό από καρναβαλικές εκδηλώσεις του παρελθόντος. Όλα αυτά ενσωματώθηκαν στην παρούσα έκδοση, για να την εμπλουτίσουν και να προσφέρουν στους νεότερους μια πιο έγκυρη εικόνα του πως ξεκίνησε το καρναβάλι και πως εξελίχθηκε».

"Το Καρναβάλι της Πάτρας"–Νίκου. Ε. Πολίτη, σε επανέκδοση από το thebest.gr και τις εκδόσεις Πικραμένου θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει σήμερα Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015, στο ξενοδοχείο Αστήρ, στις 20.00 το βράδυ.

Θα μιλήσουν  ο δικηγόρος και συγγραφέας Χρήστος Μούλιας και ο Πέτρος Ψωμάς εμπορικός διευθυντής του thebest.gr.

Tην εκδήλωση που αναμένεται ήδη με ενδιαφέρον, θα συντονίσει η δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ Νατάσα Τραγουστή.

«Το Καρναβάλι της Πάτρας» είναι το μοναδικό βιβλίο που αναφέρεται στην μεγάλη ιστορία του θεσμού του Πατρινού καρναβαλιού που οι ρίζες του ξεκινούν στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια. Πρόκειται για μία έκδοση του 1986 ή οποία έχει εξαντληθεί πέραν της 20ετίας.

Η επανέκδοση του thebest.gr και των εκδόσεων Πικραμένου περιλαμβάνει αναθεωρημένα και επικαιροποιημένα όλα τα αρχικά κείμενα του βιβλίου, σημαντικές προσθήκες και διορθώσεις που έγιναν από τον ίδιο τον συγγραφέα του πριν φύγει απ’ τη ζωή, νέο φωτογραφικό υλικό, έναν εκτενή πρόλογο του Χρήστου Μούλια με αναφορές στο συγγραφικό έργο του Νίκου Ε. Πολίτη και εισαγωγή των απογόνων και κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων του συγγραφέα, των γιων του Βαγγέλη και Δημήτρη Πολίτη.

Ο Νίκος Ε. Πολίτης ήταν επί δεκαετίες δημοσιογράφος στην πόλη των Πατρών και κατόπιν συνέγραψε μια σειρά βιβλίων, καταθέτοντας ένα πλούσιο ερευνητικό έργο επί πλήθους ενοτήτων, όπως ο αχαϊκός τύπος, ο πατραϊκός αθλητισμός, οι φωτογράφοι των Πατρών, οι γραφικές μορφές της Παλιάς Πάτρας και άλλα. Το βιβλίο του «Το Καρναβάλι της Πάτρας» αποτελεί μία τεκμηριωμένη ιστορική μελέτη, η μόνη που διαθέτει μέχρι τις μέρες μας η τοπική βιβλιογραφία για το μεγάλο αυτό πολιτιστικό προϊόν – σήμα κατατεθέν της πόλης των Πατρών.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture