Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το "Effect" που έριξε αυλαία στο Δημοτικό θέατρο "Απόλλων" παρακολούθησε ο Κώστας Πελετίδης

Το "Effect" που έριξε αυλαία σ...

Η τρυφερή και τολμηρή παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη μεταφέρεται από την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα

Έπεσε την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 η αυλαία για την ιδιαίτερη παράσταση «Effect, Τομογραφία του Έρωτα» της Lucy Prebble στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων της Πάτρας.

Η παράσταση αυτή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ωστόσο δεν σταματά εδώ την διαδρομή της καθώς την επόμενη εβδομάδα ανεβαίνει στην Αθήνα όπου και θα παρουσιαστεί στο Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας στην οδό Ευμολπιδών 45 στο Γκάζι έως και την Κυριακή των Βαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, η εναρκτήρια παράσταση στην Αθήνα θα δοθεί σε συνεργασία με το περιοδικό «Αθηνόραμα» στις 19 Φεβρουαρίου 2015 και την επόμενη στις 20/2 θα ακολουθήσει η επίσημη.

Είναι αξιοσημείωτο πως την Κυριακή το βράδυ, στην τελευταία παράσταση εδώ στην Πάτρα σημειώθηκε το αδιαχώρητο από κόσμο ενώ ανάμεσα στους θεατές που έσπευσαν έστω και την τελευταία στιγμή να δουν το έργο ήταν και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Υπολογίζεται πως την εβδομάδα που το εισιτήριο ήταν μόλις 5 ευρώ – προσφορά για τους φοιτητές, είδαν την παράσταση «Effect» σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη κοντά τους δύο χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές ενώ συνολικά ο αριθμός των θεατών ξεπέρασε τους 4.000.

Είναι αλήθεια πως είχαμε καιρό να δούμε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας μία απόλυτα σύγχρονη παράσταση, τόσο θεματικά όσο και στο οπτικό στυλ της. Τα βίντεο-σκηνικά και οπτικά – visual εφέ με την βοήθεια και των κατάλληλων φωτισμών, δημιουργημένα από τον Στάθη Μήτσιο συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή την αίσθηση και πραγματικά η συγκεκριμένη δουλειά αξίζει διάκριση.

Πολύ καλή δουλειά είχε γίνει και από τους ηθοποιούς, την Άννα Μάσχα ως την «εύθραυστη» κλινική ψυχίατρο που έχει προσληφθεί από τον επικεφαλής της πολυεθνικής φαρμακευτικής (τον ρόλο αυτό του κομψού γυναικά, μεγαλοστέλεχους ερμηνεύει ο Αντώνης Καρυστινός) αλλά και τους νεότερους, την Καλλιόπη Παναγιωτίδου και τον Μάνο Στεφανάκη που υποδύονται τους δύο νέους που συναινούν να λάβουν μέρος στο πείραμα ενός νέου προχωρημένου φαρμάκου κατά της κατάθλιψης.

Η Άννα Μάσχα είναι εξαιρετική ως η γιατρός που αποδεικνύεται και η ίδια θύμα και βαριά ασθενής της κατάθλιψης ενώ στη διάρκεια του έργου που έχει και κοινωνικές διαστάσεις ακούμε και για την «ξέφρενη» πολιτική των φαρμακοβιομηχανιών και τα 40 εκατομμύρια συνταγές τον χρόνο στην Μεγάλη Βρετανία. Την ίδια ώρα η συγγραφέας και κατ’ επέκταση ο σκηνοθέτης Κ. Αρβανιτάκης χτίζουν ένα έργο που μιλάει για την γεμάτη «μυστήριο» λειτουργία του εγκεφάλου, τα περί χημικών αντιδράσεων και ντοπαμίνης φτάνοντας στην λειτουργία του πιο ωραίου συναισθήματος του ανθρώπου, τον έρωτα και την αγάπη.

Ευτυχώς η μοντέρνα και συνάμα ευαίσθητη σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη ξεπερνάει τον σκόπελο των επιστημονικών στοιχείων και δίνει έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα και όσο κυλάει το έργο στο δραματικό στοιχείο χωρίς να απουσιάζουν και οι πινελιές χιούμορ ή ο ερωτισμός και η τρυφερότητα. Η σύντομη γυμνή σκηνή των δύο νέων που σμίγουν ερωτικά στα κρυφά δείχνει αυτή την τρυφερότητα όπως κι αυτή μετά στο νοσοκομείο.

Η παράσταση που ανέβηκε σε πανελλήνια πρώτη (το έργο της Prebble δεν είχε ξαναπαιχθεί στην χώρα μας) αναμένεται να αφήσει το ίδιο καλές εντυπώσεις και στο κοινό της Αθήνας.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture