Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο γιος του αξέχαστου Πατρινού τραγουδιστή Τάκη Καλλιβωκά μίλησε στο thebest.gr - "O πατέρας μου ήταν ερμηνευτής και είχε πολλούς ένθερμους υποστηρικτές"

Ο γιος του αξέχαστου Πατρινού τραγουδιστ...

Ο Γιώργος Καλλιβωκάς συνεχίζει στα βήματα του πατέρα του καθώς είναι κι αυτός τραγουδιστής

Ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση προξένησε η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του αγαπητού Πατρινού ερμηνευτή του ελαφρού τραγουδιού και κιθαρωδού Τάκη Καλλιβωκά, η κηδεία του οποίου έγινε την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014 στις 11 το πρωί από τον ιερό Μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας.

Ο 81χρονος καλλιτέχνης ήταν γιος του αξέχαστου Τζώρτζη Καλλιβωκά, που υπήρξε ο πρόεδρος και ιδρυτής του ιστορικού μουσικού σωματείου της Πάτρας, της Πατραικής Μαντολινάτας.

Μιλώντας στο thebest.gr ο γιος του εκλιπόντος, ο Γιώργος Καλλιβωκάς που συνεχίζει στα καλλιτεχνικά βήματα του πατέρα του, τραγουδώντας αυτό το διάστημα στο After Eight, στην οδό Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ο Τάκης Καλλιβωκάς είχε μεγαλώσει από μικρό παιδί μέσα σε ένα περιβάλλον όπως ήταν της Μαντολινάτας με κιθάρες, μαντολίνα και όπως ήταν φυσικό αγάπησε βαθιά την μουσική και το τραγούδι.

Ήταν τενόρος και είχε μεγάλο ταλέντο στο τραγούδι και δη το λυρικό. Μάλιστα τον είχε δει και ακούσει ο αδελφός του σπουδαίου Αττίκ και του είχε συστήσει να πάει να σπουδάσει λυρικό τραγούδι και φωνητική στην Ιταλία. Ωστόσο ο πατέρας του Τάκη Καλλιβωκά, Τζώρτζης δεν είχε τα δύσκολα εκείνα χρόνια την οικονομική δυνατότητα να στείλει τον γιο του στο εξωτερικό.

Ο εκλιπών υπήρξε ένα εξαιρετικό ταλέντο, από τους πιο μελωδικούς ερμηνευτές της Πάτρας που συνεργάστηκε με σημαντικά ονόματα στην Αθήνα ενώ αγαπήθηκε πολύ από το κοινό ιδίως της γενέτειρας του όπου συνέχιζε να εμφανίζεται έως και τα τέλη της δεκαετίας του ’80. «Ο πατέρας μου ήταν ερμηνευτής και είχε πολλούς ένθερμους υποστηρικτές. Όλη η καλή κοινωνία της Πάτρας ασχέτως οικονομικής επιφάνειας πήγαινε να τον ακούσει και να ψυχαγωγηθεί με τα τραγούδια του. Στην Πάτρα είχε εμφανιστεί σε κέντρα όπως το Λίντο, η Παριζιάνα, η Ιζαμπέλα στην Υψηλάντου αλλά και σε ταβέρνες ενώ είχε αφήσει εποχή την περίοδο του καρναβαλιού, με τις εμφανίσεις του στα Μπουρμπούλια στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων.

Σταμάτησε να τραγουδά σε κοσμικά κέντρα και ταβέρνες στα τέλη του ’80. Μάλιστα το 1989 είχε γίνει μία ξεχωριστή βραδιά – συναυλία από την Πολυφωνική Χορωδία στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας που ήταν κατάμεστο από κόσμο ως ένα τιμητικό αφιέρωμα - αποχαιρετισμός στον πατέρα μου.

Επίσης του είχε απονεμηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σε εκδήλωσης στο κέντρο Villy’s Park, βραβείο για την προσφορά του στο τραγούδι και τις τέχνες, το οποίο μάλιστα του το είχε απονείμει ο νυν πρωθυπουργός και τότε υπουργός των εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς», ανέφερε χαρακτηριστικά στο thebest.gr ο γιος του εκλιπόντος, Γιώργος Καλλιβωκάς.

Ο Παναγιώτης (Τάκης) Καλλιβωκάς μετά τον θάνατο του πατέρα του, πήγε με την μητέρα του στην Αθήνα, στις αρχές του ’60 όπου και δούλεψε σε πολλά γνωστά κέντρα και προγράμματα όπως το Ευοί Ευάν, στου Μοστρού, στην Πλάκα και αλλού. Συνεργάστηκε με σπουδαίες φωνές όπως την Άντζελα Ζήλεια, την Κλειώ Δενάρδου, τον Σώτο Παναγόπουλο στην «Λαλέουσα» αλλά και με τον επίσης Πατρινό Τώνη Μαρούδα με τον οποίο είχαν πολύχρονη φιλία και εκτίμηση. Μάλιστα μαζί με τον Μαρούδα, ο οποίος ήταν περίπου δώδεκα χρόνια μεγαλύτερος του, είχε πάει ο Τάκης Καλλιβωκάς και είχαν δει τον άλλο σπουδαίο τραγουδιστή του ελαφρού, Νίκο Γούναρη όταν ήταν στα τελευταία του στο νοσοκομείο.

Ο Τάκης Καλλιβωκάς παντρεύτηκε το 1967 την αγαπημένη του Ειρήνη Σακοράφα, η οποία επίσης προερχόταν από οικογένεια με έντονη καλλιτεχνική φλέβα καθώς ο αδελφός της Σταύρος ήταν γνωστός μουσικός και ο άλλος αδελφός της ο Βασίλης Θεανίδης ζωγράφος και γλύπτης. Απέκτησαν δύο παιδιά τον Γιώργο και τον Χρήστο που είναι δίδυμοι. Ο Τάκης Καλλιβωκάς είχε την χαρά να γνωρίσει και 4 εγγόνια, τρία κοριτσάκια και ένα αγόρι που μάλιστα έχει πάρει το όνομα του, Παναγιώτης.

Όπως μας εξήγησε ο Γιώργος Καλλιβωκάς, ο πατέρας του έζησε πολλά χρόνια στην Αθήνα όπου διατηρούσε και σπίτι συνδυάζοντας ταυτόχρονα και καλλιτεχνικές εμφανίσεις στην Πάτρα. Στην γενέτειρα του επέστρεψε για μόνιμη διαμονή από το 1981 και μετά. Δισκογραφία δεν είχε κάνει πολλή, απλά κάποια δισκάκια 45 στροφών. Αγαπούσε να ερμηνεύει κυρίως κομμάτια του λεγόμενου ελαφρού ρεπερτορίου, όπως του φίλου και συναδέλφου του Τώνη Μαρούδα (Τι΄ναι αυτό που το λένε αγάπη, Εγώ θα κόψω το κρασί), κ.α.

Ο Τάκης Καλλιβωκάς που περνούσε τα καλοκαίρια του στα Ροίτικα, ήταν ένας ευγενής καλλιτέχνης, ένας αθόρυβος και διακριτικός άνθρωπος που ευτύχησε να τραγουδήσει και να κάνει καριέρα σε μία εποχή όπου ο κόσμος αποζητούσε και λάτρευε το αισθαντικό, μελωδικό και πιο ρομαντικό τραγούδι.

Στην Πάτρα τον αγαπούσαν πολύ και το άγγελμα του θανάτου στενοχώρησε πολλούς λάτρεις του, γυναίκες και άνδρες που είχαν διασκεδάσει ακούγοντας τα τραγούδια του και την όμορφη ερμηνεία του.

*Να προσθέσουμε πως ο Τάκης Καλλιβωκάς είχε συνεργαστεί και με τους αδελφούς Τζαβάρα.

Ο Τάκης Καλλιβωκάς έδινε τα τελευταία χρόνια μάχη με τον καρκίνο.

TΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture