Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ένας θρύλος της Ψαλτικής τέχνης, ο Κωνσταντινοπολίτης Β. Παικόπουλος θα τιμηθεί στα φετινά Πρωτοκλήτεια

Ένας θρύλος της Ψαλτικής τέχνης, ο Κωνστ...

Από τον Βυζαντινό Χορό της Πάτρας "Θεόδωρος Φωκαεύς", αυτή την Κυριακή

Η Πατρινή Βυζαντινή-Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005, χάρη στην πρωτοβουλία του γνωστού Ορθοπεδικού ιατρού Γεωργίου  Βέργου και του διακεκριμένου, εξαίρετου  Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών Χαράλαμπου Θεοτοκάτου, θα συμμετάσχει στα φετινά Πρωτοκλήτεια προς τιμήν του Πολιούχου των Πατρών, Αποστόλου Ανδρέου, με μία συναυλία που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 23/11/2014 στις 19.00 στο νέο ιερό ναό Αγίου Ανδρέου.

Στη συναυλία που αναμένεται με ενδιαφέρον από το κοινό, η Χορωδία Θεόδωρος Φωκαεύς θα ψάλλει ύμνους αφιερωμένους στον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα ενώ θα συμμετάσχει και ο Άρχων μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Δημοσθένης Παικόπουλος. Ο κ. Παικόπουλος θα τιμηθεί από τον Βυζαντινό Χορό «Φωκαεύς» για την μεγάλη του προσφορά στην εκκλησιαστική βυζαντινή μουσική της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Ο τιμηθείς έχει γεννηθεί το 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Άρχισε να ψάλλει σε ηλικία μόλις 4 χρόνων με την βοήθεια και ενθάρρυνση του πατέρα του, ιερέως Κωνσταντίνου Παϊκόπουλου. Το 1946 ανέλαβε δομέστικος στον ιερὸ Ναὸ Αγίας Ευφημίας Χαλκηδόνος δίπλα στον Πρωτοψάλτη του ναού, Γεώργιο Καρακάση, ο οποίος παράλληλα με πολύ ζήλο του δίδαξε τον πλούτο των ύμνων της Εκκλησίας μας.

Απὸ το 1950 και έπειτα ψάλλει συνεχώς.

*Το όνομά της, η χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» το πήρε από τον μεγάλο δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής, Θεόδωρο Παπαπαράσχου Φωκαέα, ο οποίος υπήρξε Πρωτοψάλτης, Δάσκαλος της Εκκλησιαστικής Μουσικής, κορυφαίος συγγραφέας και εκδότης μουσικών βιβλίων,  εργαζόμενος σκληρά επί πολλά έτη, αφήνοντας ανεξίτηλα γραμμένο το όνομά του στις σελίδες της Βυζαντινής μας Υμνογραφίας.

Την εκδήλωση αναμένεται να παρακολουθήσει και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Η βασική φωτ. είναι από το σάιτ agioskosmasaitoloswordpress.com.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture