Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το φιλμ «Για Πάντα» με την Άννα Μάσχα που θα παίξει στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, βραβεύτηκε στην Αίγυπτο

Το φιλμ «Για Πάντα» με την Άννα Μάσχα πο...

Στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου

Με το Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, την Αργυρή Πυραμίδα, βραβεύτηκε η Ελληνίδα δημιουργός Μαργαρίτα Μαντά για τη 2η μεγάλου μήκους ταινία της με τίτλο «Για Πάντα» στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Καϊρου, που ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2014.

Η ιστορία,  εκτυλίσσεται ανάμεσα στον  Κώστα και την Άννα, δύο μοναχικούς ανθρώπους που ζουν σε μια πόλη που αργοπεθαίνει από έλλειψη αγάπης, την Αθήνα. Οι πρωταγωνιστές θα συναντηθούν στην αυγή μιας καινούργιας, φωτεινής μέρας.

Το σενάριο ανήκει στη Μαργαρίτα Μαντά και η παραγωγή στη Falirο House, με εκτελεστή παραγωγό τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο, τους Κώστα Κεφάλα, Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, Κώστα Λαμπρόπουλο, Μαργαρίτα Μαντά και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Πρωταγωνιστούν η Άννα Μάσχα, η οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τον Αντώνη Καρυστινό στη νέα θεατρική παραγωγή «Effect» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που θα κάνει πρεμιέρα στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων  και ο Κώστας Φιλίππογλου, ο οποίος συνεργάστηκε το περασμένο καλοκαίρι με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην σκηνοθεσία της παράστασης «Φιλοκτήτης».

Η ταινία Για Πάντα είναι αφιερωμένη στον σκηνοθέτη Θεόδωρο  Αγγελόπουλο, αφού η Μαργαρίτα Μαντά, υπήρξε βοηθός του επί σειρά ετών.

Η ταινία διαγωνίστηκε ανάμεσα σε ακόμα 15 διεθνείς παραγωγές από 18 χώρες, η επιλογή των οποίων έγινε από το νέο πρόεδρο του Φεστιβάλ και γνωστό Αιγύπτιο κριτικό κινηματογράφου Σαμίρ Φαρίντ.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διοργανώθηκε αφιέρωμα όπου προβληθήκαν 11 μεγάλου μήκους ταινίες, παραγωγής από το  1955 έως το 2011. Παρόντες ήταν ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, του οποίου η ταινία J.A.C.E. συμμετείχε στο αφιέρωμα καθώς και η Φοίβη Αγγελοπούλου, ως ειδική καλεσμένη του Φεστιβάλ, προκειμένου να παρουσιάσει τρεις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου που προβλήθηκαν επίσης στο πλαίσιο του αφιερώματος.

Στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ προβλήθηκε η βραβευμένη ταινία Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη, παρουσία του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστών, Πηνελόπης Τσιλίκα και Ανδρέα Κωνσταντίνου. Η ταινία είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής .

Το Φεστιβάλ του Καίρου θεωρείται το παλαιότερο και μεγαλύτερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ στον Αραβικό κόσμο. Η ταινία «Για Πάντα» είχε εξαίρετη ανταπόκριση από το κοινό κατά τη διάρκεια της προβολής της εκεί.

Επιβεβαιώνοντας την παραπάνω διαπίστωση, παραθέτω ένα απόσπασμα από την ανταπόκριση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Al Quds, μετά την προβολή της ταινίας.

Είναι πλέον βέβαιο ότι η ταινία Για Πάντα της Ελληνίδας σκηνοθέτιδας Μαργαρίτας Μαντά θα πάρει ένα από τα βραβεία του 36ου Φεστιβάλ του Καΐρου, όπου προβλήθηκε στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές, που φαίνεται να φέρνουν την ομοφωνία σε κριτικούς και κοινό, για τη δύναμη της κινηματογραφικής της γλώσσας τόσο στη δομή, όσο και στα εκφραστικά της μέσα και θεματολογία. Η σκηνοθέτιδα έχει δομήσει τις λεπτομέρειες της ταινίας της σε κινηματογραφικές προτάσεις που θυμίζουν τη γλώσσα ενός ερωτικού ποιήματος, ενός ποιήματος αφιερωμένου στην ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα.

Το βραβείο παρέλαβε η Φοίβη Οικονομοπούλου καθώς η σκηνοθέτις δεν μπόρεσε να παραστεί η ίδια στην τελετή, μεταφέροντας όμως την ευχαριστήρια φράση της προς τον διευθυντή του Φεστιβάλ, κ. Samir Farid. «Ευχαριστώ τον διευθυντή του Φεστιβάλ, κ. Samir Farid που προσκάλεσε την ταινία μου στο Διεθνές Φεστιβάλ Καίρου και το κοινό του Φεστιβάλ για την θερμή υποδοχή που της επιφύλαξε. Ευχαριστώ την Επιτροπή για την εκτίμησή της απέναντι στη δουλειά μου. Αφιερώνω το βραβείο αυτό σε όλους μου τους συνεργάτες που έκαναν το όνειρό μου ταινία με πάρα πολλή πίστη, πολλή αγάπη και εξαιρετική δουλειά παρ’ όλες τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε».

Το φιλμ «Για Πάντα» αναμένεται να παιχθεί στις Ελληνικές αίθουσες στις 29 Ιανουαρίου 2015.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture