Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα - Συνεχίζονται οι εγγραφές και τα μαθήματα της Μουσικής Προπαιδείας και της Παιδικής Ορχήστρας στην Πολυφωνική Χορωδία

Πάτρα - Συνεχίζονται οι εγγραφές και τα ...

Την Μουσική Προπαιδεία μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά του Προνηπίου, Νηπιαγωγείου και της Α΄ Δημοτικού

Άρχισαν και συνεχίζονται οι εγγραφές και τα μαθήματα της ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑΣ και της Παιδικής Ορχήστρας του Ωδείου του Ομίλου της Πολυφωνικής, με την καταξιωμένη εκπαιδευτικό, Διευθύντρια της Προπαιδικής Χορωδίας του Οργανισμού και καθηγήτρια των Ανώτερων Θεωρητικών, Δήμητρα Πίτσου.

Τη ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά του Προνηπίου, Νηπιαγωγείου και της Α΄ Δημοτικού.

Η Μουσική μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του παιδιού. Τα παιδιά της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, μέσω της μουσικής προπαιδείας, μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους, να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν. Οι νότες και οι ήχοι θα γίνουν ο δικός τους οδηγός και η πρώτη βάση για να κατανοήσουν τις βαθύτερες έννοιες της ζωής.

Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που ασχολούνται με την Μουσική παρουσιάζουν βελτιώσεις ακόμη και στις μαθηματικές και γλωσσικές τους ικανότητες. Αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά μαθαίνουν να τοποθετούν από μικρή ηλικία σε μια σειρά τα δεδομένα και τις εικόνες, όπως στο πεντάγραμμο, να διαβάζουν με κώδικες, όπως οι νότες, αλλά και να εξετάζουν προβλήματα σε διαφορετικό επίπεδο μέσω του βιωματικού μουσικού παιχνιδιού, όπως οι μουσικές συνθέσεις.

Έτσι τα παιδιά καλλιεργούν:

Μουσική αντίληψη (καλλιέργεια μουσικών δεξιοτήτων)

Δημιουργικότητα (βιωματικό μουσικό παιχνίδι)

Έκφραση  (ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης)

Ρυθμός    (καλλιέργεια μαθηματικής αντίληψης)

Τραγούδι  (καλλιέργεια γλωσσικής αντίληψης)

Μνήμη  (απόδοση ρυθμού-μελωδίας)

Επικοινωνία-αλληλεπίδραση  (μέσω της μουσικής, μιας άλλης¨ γλώσσας¨)

Συνεργασία  (ομαδική εργασία).

Η μουσική στο παιδί είναι μια ενέργεια, μια δράση, ένα όπλο, μια έκφραση, βοηθάει την δημιουργικότητα, την έκφραση και πλουτίζει τη ζωή.

Ο Πλάτωνας έλεγε «Η εκπαίδευση στη μουσική είναι ανάγκη επιτακτική, γιατί περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο, ο ρυθμός και η αρμονία επηρεάζουν το ενδότερο κομμάτι του εαυτού μας και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να ξέρει να το χαλιναγωγήσει».

Στη Παιδική Ορχήστρα, μετέχουν παιδιά Β΄ έως και Ε΄ Δημοτικού. Εκεί «ακούμε» τη συμπεριφορά του παιδιού, τον τρόπο που κινείται και φέρεται. Όταν παίζει, φωνάζει δυνατά κάνοντας γρήγορες και απότομες κινήσεις ή προτιμάει τη σιωπηλή ενασχόληση; Όταν ακούει μουσική, εστιάζει σε έντονους και γρήγορους ήχους ή σε απαλές μελωδίες;

Στην Παιδική Ορχήστρα, το παιδί παίρνει διαφορετικά μεταξύ τους μουσικά ερεθίσματα, ακούει διαφορετικά είδη μουσικής και έρχεται σε επαφή με διαφορετικά μουσικά όργανα όπως: πληκτροφόρα (πιάνο-αρμόνιο), έγχορδα (κιθάρα), πνευστά (φλογέρα), κρουστά (Orff). Το παιδί παίζει με τις εναλλασσόμενες εντάσεις του ήχου και «δοκιμάζει» τα μουσικά όργανα καθώς μαθαίνει να παίζει μελωδίες σε αυτά. Απαλλαγμένοι οι μικροί μουσικοί από την υποχρέωση μελέτης στο σπίτι, νιώθουν ελεύθεροι κατά την διάρκεια του μαθήματος να διαλέξουν τους ήχους που τους ταιριάζουν, να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μέσα στην ομάδα-ορχήστρα, στο πλαίσιο ενός βιωματικού παιχνιδιού με τα μουσικά όργανα. Επιπλέον κατά την διάρκεια της διαδικασίας, τα παιδιά κατακτούν τις πρώτες θεωρητικές γνώσεις της μουσικής.

Με την ολοκλήρωση του διετούς κύκλου, είναι εύκολο για τα παιδιά να διαλέξουν το μουσικό όργανο που θέλουν να ασχοληθούν και να μελετήσουν περαιτέρω, αφού στην παιδική ορχήστρα τους, δίνεται η ευκαιρία να το ανακαλύψουν σαν μικροί εξερευνητές.

Εξάλλου οι μουσικές γνώσεις, εκπαιδεύουν τον παιδικό εγκέφαλο κι έτσι αποτελούν τη βάση για οποιοδήποτε μουσικό όργανο κι αν επιλέξει.

Παροτρύνουμε το παιδί να ασχοληθεί με τη μουσική, καθώς τα οφέλη από την ενασχόληση με την εκμάθηση μουσικών οργάνων, είναι πολλαπλά. Εκτός της αδιαμφισβήτητης παιδείας που θα λάβει το παιδί, παράλληλα θα γυμνάζει τους μυς του σώματός του, αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου του, πετυχαίνοντας υψηλότερα ποσοστά σε εξετάσεις και κατακτώντας τους στόχους του!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture