Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πάτρα: «Καίνε» οι λογαριασμοί της ΔΕΗ – Τι συμβαίνει με τη «Χρέωση Προμήθειας Ρεύματος» και τις «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις»

Πάτρα: «Καίνε» οι λογαριασμοί της ΔΕΗ – ...

«Βραχνάς η πληρωμή του ρεύματος

«Ηλεκτροσόκ» συνοδεύει το άνοιγμα του λογαριασμού της ΔΕΗ σε πολλές περιπτώσεις και στην Πάτρα. Το thebest.gr γίνεται αποδέκτης αγανάκτησης για φουσκωμένους λογαριασμούς , είτε περιλαμβάνουν  χαράτσι είτε όχι, ενώ σύγχυση επικρατεί με τον διαχωρισμό του οφειλόμενου ποσού στις κατηγορίες «Χρέωση Προμήθειας Ρεύματος» και «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταναλωτή που στον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό που δεν περιλαμβάνει το τέλος ακινήτων (χαράτσι)  καλείται να πληρώσει τελικά ποσό  το ίδιο αυξημένο, δεδομένου του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε άλλη περίπτωση για παροχή ρεύματος σε δυάρι με έναν ένοικο μαζί με τις δόσεις του τέλος για τα ακίνητα , τις άλλες χρεώσεις και το κόστος κατανάλωσης, έχει διαμορφωθεί οφειλή ύψους 515 ευρώ, καθώς λόγω οικονομικής δυσκολίας καταβάλλεται κάθε φορά ένα μικρό μέρος του ποσού (40 – 50 ευρώ) , ίσα ίσα για να μην διακοπεί η παροχή.

Σε αντίστοιχη περίπτωση νοικοκυριού ,τριών ατόμων, η οφειλή φτάνει τα 1000 ευρώ, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ακολουθείται η ίδια διαδικασία.

Οι διακανονισμοί από την άλλη εξυπηρετούν, ωστόσο όχι σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς ακόμα και η κάλυψη των τμηματικών δόσεων για την αποπληρωμή αποτελεί δύσκολη υπόθεση. Αν παρατηρήσει κανείς θα δει ότι αυξάνονται οι ουρές στα μηχανήματα τράπεζας στην οποία οι καταναλωτές μπορούν να βάλουν όποιο ποσό μπορούν, προκειμένου να κινηθεί υποτυπωδώς ο λογαριασμός.

«Χρέωση Προμήθειας Ρεύματος» και τις  «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις»

Ο διαχωρισμός της χρέωσης στις κατηγορίες «Χρέωση Προμήθειας Ρεύματος» και «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις» προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές και ερωτηματικά για το κατά πόσο μέσα σε αυτές εντάσσονται κρυφές αυξήσεις.

Όπως είπε στο thebest.gr ο Περιφερειακός Διευθυντής της ΔΕΗ Σπύρος Μυλωνάς ο διαχωρισμός αυτός δεν προκαλεί πρόσθετη επιβάρυνση και είναι υποχρεωτικό εκ του νόμου να γίνει ωστόσο αναγνωρίζει ότι η κατάσταση με το ύψος των λογαριασμών είναι πάρα πολύ δύσκολη με αποτέλεσμα οι  καταναλωτές, εκτός εξαιρέσεων, να έρχονται σε απόγνωση.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ και όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η επιχείρηση "όλες οι εταιρείες που λειτουργούν στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και η ΔΕΗ,  βάσει των οδηγιών της Ε.Ε. και σε προσαρμογή αυτών για τη χώρα μας με τους  Νόμους 2773/99 και 3426/05, όπως ισχύουν και του Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες, οφείλουν να σας παρέχουν μέσω του λογαριασμού, ακριβή ανάλυση των χρεώσεων της αξίας του ρεύματος που καταναλώνετε και καλείστε να καταβάλλετε.


Με τον τρόπο αυτό οι πελάτες λαμβάνουν διαφανείς πληροφορίες για τους λογαριασμούς τους, διακρίνοντας χωριστά τις χρεώσεις για κάθε δραστηριότητα που αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπως δηλαδή η παραγωγή και η προμήθειά του στον τελικό καταναλωτή (ΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ) και η μεταφορά και η διανομή του (ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ).

ΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Στο πεδίο αυτό γίνεται ο υπολογισμός της χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος βάσει της καταναλωθείσας ενέργειας και του ισχύοντος τιμοκαταλόγου (ανταγωνιστικές χρεώσεις τιμολογίου). Αφορά δηλαδή στο κόστος  και τις λοιπές δαπάνες για την παραγωγή και την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες.

ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Αφορά στις χρεώσεις που επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές που κάνουν χρήση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (δηλαδή τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ρεύματος, τις  Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και το ειδικό τέλος Μείωσης Εκπομπών Ρύπων). Οι χρεώσεις αυτές είναι ίδιες για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά