Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το νέο βαθιά ανθρώπινο και τολμηρό βιβλίο του Πατρινού λογοτέχνη Κώστα Λογαρά κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία

Το νέο βαθιά ανθρώπινο και τολμηρό βιβλί...

Πρόκειται για τις "Ιστορίες του Δρόμου" με 10 διηγήματα για ηττημένους ήρωες, που βγήκε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει ήδη κάνει το ολοκαίνουριο βιβλίο του Πατρινού συγγραφέα και καθηγητή φιλόλογου Κώστα Λογαρά με τίτλο «Ιστορίες του Δρόμου» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τις Αθηναικές εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Ήδη το βιβλίο που είναι εύχρηστο και σε μικρό σχήμα (εντάσσεται στην σειρά Ελληνικής πεζογραφίας του Γαβριηλίδη με ανάλογες εκδόσεις όπως «Η Αθήνα της μιας διαδρομής» του Πέτρου Μάρκαρη) φιγουράρει στις προθήκες των Πατρινών βιβλιοπωλείων όπως στην «Γωνιά του βιβλίου» ενώ η εκδήλωση παρουσίασης του προγραμματίζεται για μέσα στον Ιανουάριο του 2014.

Ο Κώστας Λογαράς με την ιδιαίτερη, χαρισματική και άμεση γραφή του, εδώ ακόμα πιο τολμηρός και βαθιά ανθρώπινος και διεισδυτικός, παρουσιάζει δέκα διηγήματα με ήρωες ηττημένους από τη ζωή.

Όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, πρόκειται για ήρωες που όμως καταφέρνουν να διατηρούν ακόμη τα ίχνη της ανθρωπιάς και της ευαισθησίας τους. Πρόσωπα που κινούνται στα όρια του φωτός και του σκότους, με επιθυμίες και επιλογές έξω απ' τις συμβάσεις και τις νόρμες. Με πάθη ασίγαστα που τους ορίζουν. Ιστορίες ανθρώπων που ζουν ανάμεσά μας, ισορροπούν ή χάνονται και κανείς δεν τους θυμάται. Μέχρι να τους ανασύρει απ' το σκοτάδι η γραφή.

Το βιβλίο ξεκινά με το διήγημα «Ο Κανονιέρης, ο Μάγος και ο σκοτεινός Πρίγκηπας» που κάνει αναφορά σε πραγματικά πρόσωπα της Πάτρας όπως οι ποδοσφαιριστές θρύλοι της Παναχαικής Κώστας Δαβουρλής, Θέμης Ρήγας και Βασίλης Στραβοπόδης. Το διήγημα αυτό όπως και η «Συνοικία των Ιταλών» είχαν πρωτοδημοσιευτεί στο λογοτεχνικό περιοδικό «Το Δέντρο». Ακόμα το διήγημα «Επίσκεψη» με φόντο τον προσφυγικό συνοικισμό της πλατείας Ελευθερίας, είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο περιοδικό «Εντευκτήριο».

Από τα πιο συγκινητικά διηγήματα του συγκεκριμένου βιβλίου είναι «Η τελευταία επιθυμία» ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το «Μαχάλ Γιουνανία» για την ερωτική σχέση ενός νεαρού Αιγύπτιου μετανάστη του Γκάμπελ με μία κατά είκοσι τρία χρόνια μεγαλύτερη του γυναίκα, την Μαρίνα.

Όσο για τα 2 τελευταία διηγήματα που ολοκληρώνουν την συλλογή «Ιστορίες του Δρόμου», εκτυλίσσονται σε δύο οίκους ανοχής. Ο λόγος την «Γυναίκα του Βλάση» και την «Ρομίνα, η τελευταία γυναίκα της ζωής του».

Ο Κώστας Λογαράς έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1950 και από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έχει μία σταθερή και συνεπή παρουσία στον χώρο των γραμμάτων και της λογοτεχνίας με την Πάτρα να πρωτοστατεί σε πολλά από τα βιβλία του.  Τα βιβλία του «Σάββατα δίχως μύθο» και «Παλιές Αμαρτίες» θεωρούνται από τα καλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά του ενώ το 2008 είχε κυκλοφορήσει από το Μεταίχμιο το μυθιστόρημα του «Ερημιά στο βλέμμα τους». Ο κ. Λογαράς είναι μέλος της εταιρείας Συγγραφέων ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί και στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Τέλος να αναφέρουμε ότι ο κ. Λογαράς αφιερώνει τις «Ιστορίες του Δρόμου» στους δύο Μάριους, τον μεγάλο και τον μικρό εννοώντας τον γιο του αλλά και τον εγγονό του.

Επιμέλεια - TΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture